Презентація "Призначення й структура Інтернет. Передавання даних в мережі Інтернет."

Про матеріал

Презентація до уроку вивчення інформатики у 9 класі на тему: "Призначення й структура Інтернет. Передавання даних в мережі Інтернет." Презентація містить визначення основних термінів, пов'язаних з темою, основні види протоколів передачі даних та їх призначення, поняття та особливості утворення доменних імен комп'ютерів, а також інформацію про організації-провайдери та їх функціональні обов'язки перед користувачами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Призначення й структура Інтернет. Передавання даних в мережі Інтернет.9 клас. Автор: вчитель інформатики БСШ № 1 Дудченко Т. В.

Номер слайду 2

Інтернет (англ. Interconnected Networks — зв’язані мережі) — це найбільша та найвідоміша з глобальних мереж, яка об’єднує комп’ютери і комп’ютерні мережі на основі набору протоколів ТСР/ІР. Основою структури можна вважати Backbone - високошвидкісні магістральні канали передавання даних. Передаванням даних цими каналами керують потужні суперкомп’ютери, які утворюють перший рівень доступу до Інтернету.

Номер слайду 3

За даними ООН кількість світових користувачів складає понад 1 млрд., в Україні – понад 8 млн. населення.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Організації, що обслуговують суперкомп’ютери, є первинними провайдерами послуг Інтернету(англ. provider — постачальник). До первинних провайдерів приєднуються провайдери наступних рівнів, які, у свою чергу, забезпечують доступ до каналів Інтернету своїм клієнтам — окремим користувачам, мережам і провайдерам нижчого рівня.

Номер слайду 6

ПРОТОКОЛИ ПЕРЕДАВАННЯ ДАНИХFTP (англ. File Transfer Protocol — протокол передавання файлів) — правила передавання файлів;SMTP (англ. Simple Mail Transfer Protocol — простий протокол передавання пошти) — правила передавання поштових повідомлень електронною поштою;РОР3 (англ. Post Office Protocol version 3 — протокол поштового відділення, версія 3) — правила отримання поштових повідомлень електронною поштою;SIP (англ. Session Initiation Protocol — протокол установлення сесії) — правила передавання голосового сигналу по каналу зв’язку в цифровому виді;RTP (англ. Real Time Protocol — протокол реального часу) — правила прийому голосового сигналу;НТТР (англ. Hyper Text Transfer Protocol — протокол передавання гіпертексту) — правила передавання гіпертекстових документів

Номер слайду 7

ДОМЕННІ ІМЕНА РЕСУРСІВ ІНТЕРНЕТІР-адреса веб-ресурсу – 193.293.159.109 Доменна адреса – olimр.vinnica.ua

Номер слайду 8

Адреса ресурсу в мережі, записана з використанням слів або їх скорочень, що розділені крапкою, називається доменним іменем (англ. domain — володіння, територія)Зіставлення доменних імен та ІР-адрес у мережі виконується автоматично. Це забезпечує спеціальна мережева служба DNS (англ. Domain Name System — система доменних імен). На серверах цієї служби зберігаються таблиці відповідності доменних імен та ІР-адрес

Номер слайду 9

Для того щоб отримати доменне ім’я для власного ресурсу, потрібно звертатися до регіонального регістратора доменних імен. Український національний домен ua з 2001 року адмініструє ТОВ «Хостмайстер»(hostmaster.ua). Найбільшим українським регістратором доменних імен є компанія Imena. UA

Номер слайду 10

URL-АДРЕСИ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВАдресу інформаційного ресурсу в мережі називають URL-адресою (англ. Uniform Resource Locator — уніфікований вказівник місцезнаходження ресурсу)http://uk.wikipedia.org/wiki/DNSУ записі URL-адреси вказують назву протоколу, за правилами якого передаватиметься файл мережею, і шлях до ресурсу. Шлях до ресурсу включає доменне ім’я або ІР-адресу ресурсу та шлях до файла на комп’ютері, де цей файл розміщено. URL-адреса має таку структуру: Протокол :// доменне ім’я / шлях до файла / ім’я файла

Номер слайду 11

СПОСОБИ ПІД’ЄДНАННЯ ДО ІНТЕРНЕТУ. ФУНКЦІЇ ПРОВАЙДЕРА

Номер слайду 12

До функцій провайдера належать:установлення обладнання та програмного забезпечення для підключення до каналів зв’язку провайдерів вищого рівня;прокладання каналів зв’язку для підключення власних клієнтів;установлення у клієнтів обладнання для підключення до мережі, налаштування програмного забезпечення для передавання даних по прокладених каналах зв’язку;надання клієнтам різноманітних послуг:• надання доступу до Інтернету;• технічне обслуговування обладнання у клієнта;• надання можливостей щодо створення та обслуговування електронних поштових скриньок клієнтів;• виділення дискового простору для розміщення веб-сайтів клієнтів, надання доменного імені, забезпечення доступу до них з Інтернету та інші.

Номер слайду 13

Працюємо з комп’ютером. Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм1. Визначте, адресою якого ресурсу є ІР-адреса 173.194.44.79. Для цього введіть цю ІР-адресу в адресному рядку браузера та натисніть клавішу Enter. Перегляньте веб-сторінку, яку буде при цьому відкрито.

Номер слайду 14

2. Визначте, яка ІР-адреса Навчального сайту з математики зіставлена з доменним іменем formula.co.ua. Для цього:1. Відкрийте вікно програми Провідник.2. Упишіть в адресному рядку команду cmd та натисніть клавішу Enter.3. У вікні Командний рядок, що відкрилося, упишіть команду ping formula.co.ua та натисніть клавішу Enter.4. Запишіть ІР-адресу, з якою відбувається обмін пакетами.5. Закрийте вікно Командний рядок.

Номер слайду 15

3. Визначте, як кодуються URL-адреси ресурсів у випадку використання в них літер латиниці та кирилиці. Для цього:1. Відкрийте у вікні браузера веб-сторінку з URL-адресою nature.land.kiev.ua/red-book.html.2. Скопіюйте адресу з адресного рядка браузера та вставте до нового текстового документа.3. Порівняйте вигляд URL-адреси в рядку браузера та в текстовому документі.4. Відкрийте у вікні браузера веб-сторінку з адресою іоіт.укр.5. Скопіюйте адресу з адресного рядка браузера та вставте до текстового документа.6. Порівняйте вигляд URL-адреси в рядку браузера та в текстовому документі.7. Поясніть отриманий результат використанням в URL-адресах символів з кодових таблиць ASCII та Unicode.

Номер слайду 16

4. З’ясуйте вартість реєстрації доменного імені в домені вашого регіону. Для цього:1. Знайдіть на сайті Hostmaster Ltd ( hostmaster.ua) перелік реєстраторів доменних імен у домені вашого регіону. Скільки реєстраторів знайдено?2. Перегляньте веб-сайти кількох реєстраторів.3. Порівняйте вартість реєстрації доменних імен у домені вашогорегіону в різних реєстраторів.5. Закрийте всі відкриті вікна.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Вивчити § 2.2 Виконати завдання 2-3 на стор 41 на окремому листку з прізвищем

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пулеко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
12221
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку