Презентація "Проблема рабства в романі "П'ятнадцятирічний капітан"

Про матеріал
Урок-дослідження проблеми рабства в романі Жуля Верна та аболіціоністського руху в Америці, Англії;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан». Проблема рабства в романіБуката Н. П. гімназія «Стежинка»

Номер слайду 2

Які думки, асоціації викликає дане зображення?

Номер слайду 3

Щоб виділятись, достатньо читати книги. Щоб виділятись, достатньо читати книги

Номер слайду 4

Налаштовуємося на якісну роботу в класі!

Номер слайду 5

Теорія літератури (повторення)Роман  — літературний жанр, великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів. Роман

Номер слайду 6

Пригодницький роман — великий за обсягом, переважно прозовий твір із гострим динамічним сюжетом та пригодницькими ризикованими ситуаціями. Соціальні мотиви. Волелюбні настроїГеографічне тло Незвичайність сюжету. Наявність таємниціМужній герой

Номер слайду 7

Тема: розповідь про незвичайні пригоди п’ятнадцятирічного Діка Сенда та його друзів на морі, і на суші.Ідея: прославлення сили людського характеру, розуму, допитливості, вірності у дружбі, здатності до самопожертви

Номер слайду 8

Проблематика роману:

Номер слайду 9

Тема нашого уроку визначається коротко одним словом, яке розгадаємо за першими літерами слів-відгадок:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан». Проблема рабства в романі

Номер слайду 12

Номер слайду 13

«Рабство в романі» Створення схеми «Кроки до розуміння місця перебування героїв»

Номер слайду 14

Схема розгадування кросенса

Номер слайду 15

«Рабство в романі» Створення схеми «Кроки до розуміння місця перебування героїв»Відсутність хінного дерева. Жирафи. Муха цеце. Гіпопотам. Ніж незвичайної форми. Слід слона. Відрубані руки. Лев. Металевий ланцюг.

Номер слайду 16

- Кого називали рабами? - Яке з цих визначень стосується нашої теми?1) Раб – це ( у рабовласницькому суспільстві) людина, яка позбавлена будь-яких прав і засобів виробництва, перебуває у повній залежності і власності рабовласника.2) Раб – людина, яка потрапила в економічну, політичну залежність від когось, втратила свої права, свободу.3) Раб – людина, яка сліпо виконує волю особи, що стоїть вище за соціальним становищем, посадою.

Номер слайду 17

Чиї це слова?…- Африка! Екваторіальна Африка! Країна работорговців і невільників!І він не помилився: це справді була Африка, де на нього та його супутників чигала страшна небезпека.

Номер слайду 18

Висновок : Дік Сенд зрозумів, що герої в екваторіальній Африці – країні работорговців та невільників.

Номер слайду 19

Відновити уривок із тексту: – То ви не раби?— Ні! — відповів старий …., випростуючись на весь зріст.— Ми зі штату П…………..я, громадяни вільної Америки.— Друзі мої,— мовив к…………….,— знайте: на борту американського брига «………….." вашій свободі ніщо не загрожує.І справді — ці п'ять негрів були зі штату Пе………….я.

Номер слайду 20

Відновити уривок із тексту: – То ви не раби?— Ні! — відповів старий негр, випростуючись на весь зріст.— Ми зі штату Пенсільванія, громадяни вільної Америки.— Друзі мої,— мовив капітан Халл,— знайте: на борту американського брига "Пілігрим" вашій свободі ніщо не загрожує.І справді — ці п'ять негрів були зі штату Пенсільванія.

Номер слайду 21

Звідки ці фрази? Чиї вони?«Підганяли нагаями» «тягли дітей — голих і босих», «людська череда-та шиях важкі колодки з рогачами«батоги смугували спини», «муки бранці» ,«дика жорстокість наглядачів», «невільниця шкутильгає», «плече, розсічене ударом нагая», «нестерпні страждання», «моторошні крики в пітьмі», «жалюгідний харч», «брудна каламутна вода», «живі скеле­ти», «криваві сліди», «тіло... — це суцільна кривава рана», «дорога всіяна трупами»

Номер слайду 22

Звідки ці фрази? Чиї вони?«Підганяли нагаями» «тягли дітей — голих і босих», «людська череда-та шиях важкі колодки з рогачами«батоги смугували спини», «муки бранці», «дика жорстокість наглядачів», «невільниця шкутильгає», «плече, розсічене ударом нагая», «нестерпні страждання», «моторошні крики в пітьмі», «жалюгідний харч», «брудна каламутна вода», «живі скеле­ти», «криваві сліди», «тіло... — це суцільна кривава рана», «дорога всіяна трупами»Отже, найганебніша система, яку придумало людство, це рабство!

Номер слайду 23

Хто сприяв скасуванню работоргівлі в Англії?26 липня 1833 року Палата громад Великої Британії схвалює скасування рабства. Ця подія відбулася всього за три дні до смерті знаменитого англійського борця проти рабства Вільяма Вілберфорса, що зумів побачити плоди своєї боротьби, що тяглася більшу частину його життя.

Номер слайду 24

Вперше він вніс це питання на розгляд британського парламенту ще у XVIII столітті, але на той момент не знайшов там підтримки. У 1787 році він записав у своєму щоденнику, що метою свого життя бачить припинення торгівлі рабами. Щиро віруючий Вільям Вілберфорс, підсилений свідченням навернення колишнього торговця рабами Джона Ньютона, який після покаяння написав текст відомого християнського гімну «Чудова благодать», щорічно вносив до британського парламенту пропозицію припинити работоргівлю.

Номер слайду 25

Хто сприяв скасуванню рабства в Америці?Авраа́м Лі́нкольн  - перший президент від Республіканської партії, визволитель американських рабів. Авраам Лінкольн очолював США в період Громадянської війни. Його вважають національним героєм США. Прокламація Лінкольна про визволення рабів на території Конфедерації 22 вересня 1862 р. дала поштовх 13-й поправці до американської конституції (1865 р.), яка повністю скасувала рабство у США.

Номер слайду 26

Га́ррієт Єлі́забет Бі́чер Сто́у — американська письменниця, борчиня за ліквідацію рабства, християнка, авторка роману "Хатина дядька Тома". Ідея написання роману прийшла до неї після відвідування південних штатів США

Номер слайду 27

Висновки: Одну з центральних ролей в скасуванні рабства зіграли християни, які були серед засновників аболіціоністських організацій та вели боротьбу в парламенті, у церкві і суспільстві, підкреслювали рівність усіх людей перед Богом.

Номер слайду 28

«Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі!» (Біблія. Послання до Галатів 3:28)

Номер слайду 29

Заверши фразу:1.         Я знаю, що рабство - це...2.         Я вважаю, що рабство...3.         Я співчуваю...4. Я запам’ятав на уроці…5. Хочу побажати всім….

Номер слайду 30

Домашнє завдання : Переглянути фільм «П’ятнадцятирічний капітан»Порівняти з художнім текстом.

Номер слайду 31

https://www.facebook.com/groups/2001066366820920https://bibleonline.ru/bible/ubio/http://sum.in.ua/s/rabhttps://koliganka.jimdofree.com/%D0%B2%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8 C%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D1%96-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81/Використані джерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Білєвцова Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Синельникова Олена Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лосик Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
15917
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку