Презентація "Проектні технології на уроках трудового навчання"

Про матеріал
Наданий матеріал містить теоретичні та практичні засади застосування проектних технологій на уроках трудового навчання. Буде корисний для вчителів трудового навчання та технологій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Формування та розвиток ключових компетентностей на уроках трудового навчання шляхом застосування проектних технологій»

Номер слайду 2

Трудове навчання в умовах освітньої реформи орієнтовано на формування в учнів ключових і предметних компетентностей, які спрямовані наблизити процес трудового навчання до життєвих потреб учня, його інтересів та природних здібностей. І саме в цьому випадку трудове навчання може стати лідером. На мою думку, цей предмет дає можливість поєднати на практиці значну частину знань, отриманих учнями у школі.

Номер слайду 3

Р у с и н Е. М. ЗОШ І-ІІІ ст. №8розвиває творчий потенціалучніврозвиває пізнавальну діяльністьрозвиває предметну компетент-ністьстворює атмосферу розкутостірозвиває творчу уяву та фантазіюрозвиває почуття активності та співтворчості в колективіУрок трудового навчання

Номер слайду 4

У нашому суспільстві відбуваються постійні зміни. Дуже гострою є потреба у людях, які матимуть знання і спроможні здобувати їх впродовж всього свого життя. Сьогодні нашому суспільству потрібна людина, яка зуміє застосувати знання на практиці, приносячи користь собі і державі. Випускник освітнього навчального закладу має бути всебічно розвиненим, духовно багатою особистістю, яка володіє необхідними знаннями вміє грамотно опрацьовувати інформацію, самостійно опрацьовувати рішення, критично мислити, дбає про розвиток свого інтелекту, культури, духовного і фізичного здоров’я.

Номер слайду 5

Сучасний випускник Знання, вміння Ставлення ДосвіддіяльностіПоведінковімоделіособистості«Я хочу»«Я прагну»«Я знаю як діяти»«Я можу спрогнозувати результат»«Я знаю»«Я вмію це робити»«Я можу»«Я це роблю…»Компетентний випускник має сформуватися в процесі навчання і містити знання, вміння, ставлення, досвід діяльності й поведінкові моделі особистості.   

Номер слайду 6

Компетентнісний підхід – спрямованість навчально-виховного процесу на досягнення результатів, якими є ключові і предметні компетентності. Зв'язок між категоріями компетентнісного підходу можна зобразити схемою: Компетентніс-ний підхід Ключові компетентності Предметні компетентності Інтегровані знання, вміння,якості особистості,досвідставлення. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів: називає, пояснює, описує, наводить приклади, розрізняє, уміє, аналізує…. Компетентніс-ний підхід

Номер слайду 7

Проектування — це особливий тип інтелектуальної діяльності, характерною особливістю якої є перспективна орієнтація, дослідження, яке має практичне спрямування.

Номер слайду 8

Мета проектів : формувати інтелектуальні , спеціальні та загальнокультурні знання, уміння учнів ; розвивати логічне мислення, навички самостійного планування , самоосвіти , комунікабельності ; стимулювати рішучість, ініціативність , навички співробітництва; використовувати якнайповнішу інформацію.

Номер слайду 9

Метод проєктів дає змогу активно розвивати в учнів творче мислення та здібності, прагнення самому створити, усвідомити себе творцем. В учнів має виробитись і закріпитись звичка до аналізу споживчих, економічних, екологічних і технологічних ситуацій, здатність оцінювати ідеї, зважаючи на реальні матеріальні можливості, уміння вибирати найбільш оптимальний технологічний, економічний спосіб виготовлення об'єкта проєктної діяльності, який би відповідав вимогам дизайну.

Номер слайду 10

Для мене цінність проєктної діяльності полягає в тому, що саме така форма навчання заохочує дітей до планової, практичної, систематизованої роботи, виховує прагнення до створення нового, формує уявлення про перспективи застосування власного виробу, розвиває морально-трудові якості, працелюбність, готує до подальшого вибору професії.

Номер слайду 11

Метод проєктів на уроках трудового навчання зорієнтований на самостійну діяльність учнів, яка реалізується в індивідуальній, парній та груповій діяльності. Використання різноманітних способів виготовлення виробу передбачає необхідність інтеграції знань, умінь та навичок з різних освітніх галузей та сфер життєдіяльності.

Номер слайду 12

Проєктні роботи. 5 кл. Лялька-мотанка.

Номер слайду 13

Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі, а долю не можна колоти й різати. Для виготовлення мотанки використовували старий одяг членів родини. Створювали таку ляльку лише з щирими почуттями, тому вважали, що вона має потужну енергетику й оберігає оселю й кожного її мешканця.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Кожен з нас любить отримувати подарунки, а дарувати їх подвійно приємніше! Але тільки щоб придумати, що піднести людині в дар, треба добре поміркувати, перекрутивши в голові масу можливих ідей. А буває, взагалі немає жодних варіантів, але дуже хочеться змусити людину посміхатися, просто так, без приводу! У будь-якому випадку подарунок має нести душевний порив і лише добрі побажання. І тоді навіть найменша дрібничка принесе кожному з нас щастя та позитивні емоції. Такі сюрпризи люди зазвичай зберігають довгий час, а хтось і все життя.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

7 кл. Декоративний вінок.

Номер слайду 18

Декоративний вінок, він же, вінок на двері або інтер'єрний вінок - це традиційна європейська прикраса, яка не меншим попитом користується в американській культурі. Подібну прикрасу вдає із себе елемент кільцеподібної форми і має різний вигляд додаткового декору

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

9кл. Панно, картина

Номер слайду 22

У кожної людини є місце, де він відчуває безпеку і комфорт, відпочиває і набирається сил, куди поспішає сховатися після важкого трудового дня. Це його будинок. Інтер'єр будинку - важлива річ, яка буде кожен день радувати око, наповнювати силами, створювати відчуття затишку і комфорту. Саме тому існує так багато варіантів прикраси інтер'єру: квіти, картини, всілякі статуетки, фоторамки, гірлянди, вази і багато іншого. Особливе місце в цьому списку займає панно - дивовижний і оригінальний вид декору. Панно - це велика картина, яка може бути виконана з різних матеріалів: дерева, скла, паперу, декоративної штукатурки, паперу, гіпсу та навіть з тіста. Панно буває різним за розміром і формою, може мати гладку або рельєфну поверхню. Це декоративний елемент, яким можна прикрасити вільну стіну в спальні, вітальні або кухні.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

8кл. Карнавальна маска. Карнавальна маска – це яскравий атрибут майже будь-якого свята-карнавалу, з одного боку – приховує справжнє обличчя носія, з іншого боку – демонструє його індивідуальність.

Номер слайду 26

Декоративна подушка. Погодьтеся, що декоративні подушки – це ще одна складова комфортного та затишного інтер’єру. Вони красиві та функціональні. Адже так чудово морозним зимовим вечором повернутися додому та зручно влаштуватися у кріслі чи на дивані з філіжанкою кави та книжкою, підмостивши під бік улюблену подушечку.

Номер слайду 27

Текстильна лялька. Текстильна лялька - це не просто лялька, яку можна закинути в далекий ящик для непотрібних речей. Це наймиліші інтер'єрні прикраси. Для когось це талісман, для когось улюблена іграшка, а для когось приємний спогад. Ці ніжні, казкові створіння сміливо увійшли в життя людей. Ляльки ручної роботи наповнюють інтер'єр якимось дивом і безмежною гармонією. На таку ляльку зверне увагу кожен гість, тому що вона здатна заворожити своєю красою будь-кого.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

10кл. Ландшафтний дизайн. Ландшафтний дизайн користується високою популярністю у всьому світі. Це наука про облаштування стильних садово-паркових композицій, перетворення прибудинкової території на осередок затишку та витонченого стилю

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

8кл. Органайзери. Органайзер – це зручний та практичний у використанні виріб, який ще за часів Стародавнього Єгипту допомагав зберігати в порядку письмове приладдя. Тоді люди помітили, як легко впорядкувати і систематизувати різноманітні предмети за допомогою ящичків, шухлядок, скриньок тощо. Сучасні органайзери відрізняються різноманітністю конструкцій, матеріалу та призначенням. Але ви можете бути певні, що це найкращий подарунок до будь-якого свята рідним, близьким та знайомим людям.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Писанка – це символ Сонця, життя, його безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра та радості.

Номер слайду 39

Ескізи писанок

Номер слайду 40

 У праці краса людини відвертає від поганих думок і вчинків. З давніх-давен вважалося, що навіть у найбільшому горі душу очищає, зцілює і повертає до життя саме праця. Кожний школяр повинен отримати трудове загартування, яке, як би не склалась його подальша доля, знадобиться йому в будь-якій сфері діяльності. Метою трудового навчання і виховання учнів повинно бути прищеплення любові до праці

Номер слайду 41

Смітити не можна -переробляти

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

У сучасній освіті проєктна діяльність стає надзвичайно, актуальною, адже такий метод навчання максимально наближує до реальних потреб життя, сприяє формуванню необхідних компетентностей та допомагає у професійному самовизначенні учнів. Я переконана, що саме проєктування дає можливість дітям проявляти свої інтереси та творчі уподобання. Знаючи їх, учитель може реалізовувати бажані освітні плани. Учні у прагненні досягнення успіху можуть опанувати великий обсяг навчального матеріалу, засвоювати різні технології, навчитись проявляти ініціативу, брати на себе відповідальність та розкривати той вимір внутрішньої глибини, який не відомий нікому. Великі люди говорили: • Ви зможете все, чого захочете, тільки почніть. Сміливість породжує геніальність. Й. Гете • Нічого великого ніколи не було досягнуто без ентузіазму. Р. Емерсон • Тож прагнучи реалізувати мету, людина може зробити більше, ніж вона очікувала. Саме тому правильно обраний об’єкт проєктування та дієва мотивація дає можливість виконати навіть найскладніші завдання. «Якщо я хочу — то зможу усе!» - такий девіз моєї діяльності на уроках трудового навчання та технологій. Тож бажаю усім натхнення та ентузіазму у педагогічній діяльності.

Номер слайду 45

pptx
Додав(-ла)
Галина Чвиль
До підручника
Технології. Основи дизайну (профільний рівень) 10 клас (Вдовченко В.В. та інші)
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку