Презентація проєкту до твору Л.Українки "Бояриня"

Про матеріал
Актуальність драматичної поеми сьогодні в тому, що й сьогодні стоїть питання про національну гідність, про те, щоб кожний із нас свідомо і гордо ніс ім'я українця. Що ти сьогодні зробив для кращої долі своєї країни, свого народу? Чи все ти зробив для того, щоб і ти, і твоя країна жили краще? Чому сьогодні соромишся говорити рідною мовою? Чи несеш у світ здобутки української культури? — цими питаннями актуальний твір і сьогодні. Ми, учні 10 класу, пропонуємо вам взяти участь у цьому проєкті , щоб зрозуміти, у чому суть справжнього патріотизму? Тема проєкту не залишить нікого байдужими, адже будемо обговорювати питання, які хвилюють і нас, молодих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сильного доля веде, слабкого - волочить

Номер слайду 2

Зібратись разом – це початок,триматись разом – це процеспрацювати разом – це успіх!Створюємо команду

Номер слайду 3

Визначаємо проблему. Ми, учні 10 класу, пропонуємо вам взяти участь у цьому проекті , щоб зрозуміти, у чому суть справжнього патріотизму?Тема проекту не залишить нікого байдужими, адже будемо обговорювати питання, які хвилюють і нас, молодих.

Номер слайду 4

Визначаємо шляхи розв’язання обраної проблеми. Об’єднавшись у групи, учні будуть проводити дослідження за такими напрямками: історики будуть проводити дослідження Доби Руїни ;літературознавці з’ясують, як Леся Українка розглядає проблему національної пасивності й зрадництва у драмі « Бояриня»журналісти проведуть опитування серед учнів старших класів про розуміння ними суті патріотизму, понять «національна гідність», «закордон – виживання чи зрада?»

Номер слайду 5

Доба Руїни у драмі Лесі Українки “Бояриня”/дослідження істориків /Причинами Руїни були: − посилення антагонізму між різними станами українського населення; − слабкість гетьманської влади, не здатної консолідувати народ; − боротьба геополітичних інтересів Російської держави, Турецької імперії, Речі Посполитої.

Номер слайду 6

Постає проблема патріотизму. Ідея поеми свідчить про забарвлення морально – етичного конфлікту національними мотивами. Висновки. Доба Руїни була однією з найтрагічніших віх в історії України. Руйнується територіальна цілісність країни,втрачається державна незалежність, у людських душах руйнується віра в себе, у близьких, у країну та краще майбутнє.

Номер слайду 7

ЛітературознавціРодина Степана. Батько (козак, помер у жупані) Мати (не забуває про рідне, але кориться обставинам) Степан (роздвоєність образу: відступництво від України і вірність зрадженій присязі). Ганна (Ганнушка) – народилась на Україні, традицій не знає. Батько – козак, син москаль.

Номер слайду 8

“Що я дала Україні?”. Родина Перебійних Олекса Перебійний, батько – козак Мати – дотримується звичаїв Іван – патріот, відвіз корогву у Чигирин – напевне загинув. Оксана – бояриня. Відступництво, зрада, відчуття безпорадності призводить до загибелі. Продовження роду немає

Номер слайду 9

Доля героїв тісно пов’язана з подіями на Україні. Від дій самих українців і залежить доля держави. Б. Лепкий: “Землі триматися треба, бо як відірвемося від неї, то буде, їй але без нас, і нам недобре без неї”

Номер слайду 10

Журналісти. Провели опитування серед учнів старших класів про розуміння ними суті патріотизму Понять національна гідність» «Закордон – виживання чи зрада?»

Номер слайду 11

висновки. Справжній патріотизм полягає в служінні своєму народові, відданості національній ідеї. Кожен із нас має керуватися почуттям національної гідності, пишатися правом називатися українцем. Нинішні заробітчани, на жаль, проблема України

Номер слайду 12

“Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт. Єднаймося. Ми є той ґрунт подій майбутніх вирішальних”М. Вінграновський. Актуальність драматичної поеми сьогодні в тому, що й сьогодні стоїть питання про національну гідність, про те, щоб кожний із нас свідомо і гордо ніс ім'я українця. Що ти сьогодні зробив для кращої долі своєї країни, свого народу? Чи все ти зробив для того, щоб і ти, і твоя країна жили краще? Чому сьогодні соромишся говорити рідною мовою? Чи несеш у світ здобутки української культури? — цими питаннями актуальний твір і сьогодні.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чумаченко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
29 липня 2019
Переглядів
2178
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку