Презентація проекту "Я на світі прожив, наче спалах зорі на світанні..."

Про матеріал

Презентація проекту "Я на світі прожив, наче спалах зорі на світанні..." Зібрані матеріали про життєвий шлях та героїчний подвиг прикордонника І.Момота, що героїчно загинув в зоні АТО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Я на світі прожив, наче спалах зорі на світанні…»Науковий керівник: Кикоть В. П., викладач ДНЗ “ЧПАЛ”; Прудиус М. С. Автор:учениця ДНЗ “ЧПАЛ”Хромцова Олександра

Номер слайду 2

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИзумовлена сучасними подіями в Україні. Мир, незалежність та цілісність держави завойовують для нас учасники АТО – справжні герої сучасності. У боротьбі за незалежність нашої країни загинула людина з великої літери – начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України генерал-майор Ігор Момот. Життя таких людей, як Ігор Федорович Момот, - це гідний приклад для сучасників та наступних поколінь. Знати, пам’ятати, пишатися новітніми українськими героями - це обов’язок молоді! Його подвиг – це приклад патріотизму, на якому буде вчитись вся країна».

Номер слайду 3

МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯдослідити сторінки життєвого шляху та героїчного подвигу прикордонника Ігоря Момота, керівника навчального центру прикордонних військ Оршанець, «Живої Легенди» і « Легендарного Полковника», який керував багатьма успішними операціями на кордоні з протистояння російському вторгненню й тероризму під час АТО на сході України та загинув як Герой.

Номер слайду 4

У ході дослідження передбачалося:зібрати матеріали та описати життєвий шлях прикордонника; вивчити біографічні дані Ігоря Момота;змалювати образ легендарного героя; підтвердити достовірність описаної інформації; проаналізувати та оцінити ступінь патріотизму героя до своєї Батьківщини.

Номер слайду 5

Об’єкт дослідження:життя та героїчний подвиг українського прикордонника Ігоря Момота. Предмет дослідження:особистий приклад героя для нащадків та головні риси героя: високий патріотизм, мужність, вірність до своєї Батьківщини.

Номер слайду 6

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ:методи аналізу документальної інформації;методи дослідження текстів;описовий /біографічний метод/; контент-аналіз

Номер слайду 7

УМОВИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬЗдійснювався пошук необхідних матеріалів з даного напрямку: вивчалися літературні джерела та Інтернет-ресурси, проводився їх ретельний аналіз. Вивчалися публікації про біографічні дані прикордонника. Відстежувався останній бойовий шлях героя та його легендарний подвиг, які стали вихідною точкою дослідження проблеми.

Номер слайду 8

Педагоги та учні нашого ліцею були присутніми на церемонії прощання з героєм у військовій частині “Оршанець”

Номер слайду 9

Проведена зустріч та бесіди з учасниками бойових дій на Сході України: старшим прапорщиком державної прикордонної служби України Куценко Олегом Леонідовичем, старшим прапорщиком Білобородовим Сергієм Олександровичем та сержантом Марченко Андрієм Васильовичем. Під час екскурсії до експозиційної зали музею в Оршанці, відбулася бесіда з прикордонником Ігорем Павловим.

Номер слайду 10

Проведені екскурсії до музейного куточку Ігоря Момота в Черкаську школу №26, до меморіальної дошки Ігоря Момота Побували біля погруддя героя в Оршанці, відвідали музей навчального центру Відвідали могилу легендарного прикордонника

Номер слайду 11

Переглянули презентацію книги Андрія Кравця "Генерал Момот - наш МІФ“. Переглянули військово-патріотичний проект : “Хоробрі серця. Прикордонники. Ігор Момот.”

Номер слайду 12

Ігор Федорович Момот— український прикордонник. Генерал-майор (посмертно), очолював Оршанецький навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України. Начальник мотоманевреної групи Державної прикордонної служби України. Заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України. В колективі навчального центру Ігоря Момота не тільки поважали як командира, а й любили як турботливого батька. Він знав кожного курсанта в обличчя, міг запросто спілкуватися з хлопцями По-новому зміг відтворити центр для підготовки тих, хто безпосередньо береже спокій кордонів нашої держави. Після ускладнення ситуації на українсько-російському кордоні Ігор Момот особисто сформував та очолив мотоманеврену групу Навчального центру Державної прикордонної служби. ПІДТВЕРДЖЕННЯ ДОСТОВІРНОСТІ ОПИСАНОЇ ІНФОРМАЦІЇ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ.

Номер слайду 13

Присутність Ігоря Федоровича на полі бою давала курсантам та офіцерам надію на перемогу. І смерть він прийняв разом зі своїмикурсантами . Ігор Федорович особисто виходив в дозор і в розвідку. Різниці між солдатом і полковником фактично не відчувалось. Такого командира я ніде не зустрічав. Мабуть, немає таких. Ми почувались набагато впевненішими, дивлячись на такого командира», – згадує Олег Титаєвський, помічник гранатометника. Озброєним кулеметами, мінометами і гранатометами Момот зумів схопити Валерія Болотова – главу так званої «ЛНР» і дві години вів переговори. Однією рукою він тримав Болотова, в іншій руці в нього була граната з висмикнутою чекою. Командир особисто керував діями мотоманевреної групи на найвразливіших ділянках Донецької та Луганської областей.

Номер слайду 14

11 липня 2014р. о 4:30 ранку він загинув під Зеленопіллям, що на Луганщині, неподалік пункту пропуску « Довжанський» під час ворожого обстрілу з установки «Град». 12 липня 2014 року Президент України Петро Порошенко ( наказ № 591 від 12.07.2014 р.) посмертно присвоїв військове звання генерал-майор. 7 жовтня 2014 року указом Президента України Петра Порошенка (№ 761/2014 від 07.10. 2014 р.) Навчальному гвардійському Оршанському орденів Суворова, Кутузова і Олександра Невського центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України присвоєно ім'я генерал-майора Ігоря Момота. Легендарного генерал-майора прикордонної служби Ігоря Момота нагороджено пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня

Номер слайду 15

У травні 2015 року в школі було відкрито меморіальну дошку І. Ф. Момота, а з червня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №26 носить назву генерал-майора Ігоря Федоровича Момота. 12 жовтня на кладовищі №2 м. Черкаси відбулося урочисте відкриття надмогильного пам’ятника генерал-майору Ігорю Момоту Дружина Надія Момот презентувала кімнаті-музею особистий оберіг загиблого чоловіка/сувенірний меч із написом «Холодний Яр»/, який захищав його під час перебування в АТО. У лютому 2015 р. творчим колективом школи за спогадами загиблого героя було написано книгу “Герої не вмирають”, яка розповідає про всі віхи життя Ігоря Момота У селі Р. Поляна на честь І. Момота назвали вулицю. «Вулиця Генерал-майора Момота». 27 січня 2016 року розпорядженням міського голови Черкас вулицю перейменовано на честь генерала Ігора Момота.

Номер слайду 16

…Між двома гуртожитками навчального центру підростає яблуневий сад, який заклав сам Ігор Федорович. Було посаджено 400 яблунь, так званий «Курсантський сад». Дозрівають червонобокі яблука на добро прийдешнім поколінням, на щасливу долю України, про яку завжди мріяв великий патріот і прекрасна, чуйна людина, справжній Командир Ігор Момот. 

Номер слайду 17

Аристотель.«Метафизика». Аналіз спогадів друзів та знайомих про героя засвідчують про те, що не тільки боротьба з терористами, а й усе його життя було подвигом. Знати, пам’ятати, пишатися новітніми українськими героями - це обов’язок молоді!ВИСНОВКИ Досліджуючи життєвий шлях та героїчні сторінки подвигу нашого героя, можна сказати, що життя таких людей, як Ігор Федорович Момот, - це гідний приклад для сучасників та наступних поколінь. Зібрані матеріали в ході дослідження підтверджують достовірність інформації про те, що Ігор Федорович був патріотом своєї країни, борцем за її незалежність, а його патріотизм - величний вияв нескінченної любові до рідного краю. «Ми відбирали його життя – це Оршанець, і звичайно АТО. На таких людях потрібно вчитися, на його патріотизмі та любові до нашої країни»

Номер слайду 18

При вивченні предметів: “Історія України”, “Захист Вітчизни”, “Українська література”Результати досліджень є ваговим внеском щодо поповнення матеріалів музейної кімнати ліцею Використовуються при проведенні уроків мужності та патріотизму, виховних заходів з учнями. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОДЕРЖАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

pptx
Додано
15 січня 2018
Переглядів
1268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку