Підліткам потрібні не лише знання, а й життєві навички, що допомагають робити життєвий вибір, досягати цілі, коригувати поведінку, оцінювати ризики, зберігати і покращувати здоров'я та його якість. Проект виправдав очікування, адже учні, здійснюючи пошукову роботу, ознайомились з історією появи, класифікацією й дією генетично модифікованих організмів; висвітлили передову систему поглядів на можливості використання ГМО, з'ясували природу їхнього впливу на організм людини; сформували власну позицію щодо використання генетично модифікованих організмів, і як наслідок, визначили для своєї родини основні аспекти дотримання норм здорової їжі.
Тема генно-модифікованих продуктів розділила суспільство на 2 табори. Прихильники сучасних технологій стверджують, що ГМО-продукти - їжа майбутнього. Їх противники наполягають на тому, що ці продукти шкідливі для здоров'я. З моменту появи трансгенів не стихають гарячі дискусії щодо того, наскільки вони потрібні людству і що більше вони з собою несуть – користь чи навпаки – зло. Однак, ми, учні 8-Б класу Новоселицької гімназії, на жаль, не можемо чекати: ГМО вже тут! Для себе та своїх нащадків ми маємо вибирати як ставитись до ГМО, чи споживати ГМО. Спробуємо з'ясувати, хто ж правий, використовуючи знання з біології, економіки, психології. Попутно ми будемо формувати культуру дбайливого ставлення до свого здоров'я. Актуальність проекту:
Мета проекту:- виховати в учнів позитивну мотивацію на споживання здорової їжі як невід’ємної частини загальної культури особистості; - сприяти повноцінному фізичному та моральному розвитку; - розвивати інтелектуальні здібності, зміцннювати здоров’я; - пропагувати здоровий спосіб життя та здорове харчування; - формувати ціннісне ставлення до власного здоров'я
Набути вміння визначати продукти з використанням трансгенів4 Виховати в учнів потребу бути здоровими1 Поглибити і розширити знання про користь і шкоду ГМО2 Дізнатися про про вплив ГМО на організм, про механізми штучних генних змін 3 Організувати та провести заходи, спрямованіна підтримку здорового харчування5 Завдання проекту:
Очікувані результатив ході проекту учні: усвідомлять цінність власного життя та необхідність збереження здоров’я, визначивши негативний вплив ГМО на організм людини поглиблять знання та навички щодо споживання корисних продуктівопанують культуру харчування, дотримання норм здорової їжі оволодіють елементами методики пошукової роботивосьмикласниками власноруч буде виготовлений презентаційний матеріал, розроблено довідники, буклети, збірники опанують інформаційно-комунікаційні та комп’ютерно-освітні технології із подальшим впровадженням у проектну діяльність
Практично-презентаційний блок. Презентація: “Що ми знаємо про ГМО”Промоакція (радіолінійка, сайт гімназії) “ГМО за і проти”Інфо-лист “Процес генної модифікації”Постер: “Історія виникнення та розвитку ГМО”Практично-презентаційний блок. Слайд-шоу: “Технологія виробництва ГМО продуктів”Буклет: “ГМО-це корисне відкриття чи спосіб отримання прибутку”Інфо-лист “Трансгенні компоненти в їжі”Таблиця: “Найкорисніші та шкідливі продукти”Практично-презентаційний блокпрезентація: “дія гмо на людський організм”Анкетування: “Що я знаю про трансгенні організми”Інфо-лист “вплив гмо на навколишнє середовище”Дискусія: “Як харчуватися не вживаючи ГМО”Генетики. Медики. Технологи. План реалізації проекту: до 30.03.19 до 15.04.19 до 30.04.19
41235 Висновкив ході проекту учні: Опанували культуру харчування, дотримання норм здорової їжі Визначили негативний вплив ГМО на організм людини, усвідомили цінність власного життя Поглибили знання та навички щодо споживання корисних продуктів. Набули вміння визначати продукти з використанням трансгенів. Організували та провели заходи, спрямованіна підтримку здорового харчування6 Виготовили власноруч презентаційний матеріал, розробили довідники, буклети, збірники
Аналіз реалізації проекту. На початку лютого 2019 року учні 8-Б класу в рамках загальношкільного проекту «Крок до зірок» розпочали працювати над реалізацією власного класного проекту з здорового харчування та формування культури дбайливого ставлення до свого здоров'я. Прихильники сучасних технологій стверджують, що ГМО-продукти - їжа майбутнього. Їх противники наполягають на тому, що ці продукти шкідливі для здоров'я. З моменту появи трансгенів не стихають гарячі дискусії щодо того, наскільки вони потрібні людству і що більше вони з собою несуть – користь чи навпаки – зло. Тому, восьмикласники разом із класним керівником Дисар Я. В. вирішили з'ясувати як ставитись до ГМО, чи споживати трансгенні продукти, а також сформувати в юних особистостях відповідального ставлення до власного здоров'я і здоров'я свого оточення як найвищих суспільних та індивідуальних цінностей. Підліткам потрібні не лише знання, а й життєві навички, що допомагають робити життєвий вибір, досягати цілі, коригувати поведінку, оцінювати ризики, зберігати і покращувати здоров'я та його якість. У реалізації проекту прийняло участь 28 учнів, батьки, вчителі та класний керівник. Основний обсяг робіт над проектом здійснювався за рахунок опрацювання наукової літератури, школярі засобами ІКТ в мережі інтернет знаходили потрібну інформацію, власноруч створювали презентаційний матеріал.
Діяльність творчих груп учнів за напрямками презентувалась на позакласному заході «Дбати про здоров’я – це дбати про життя!». Наприкінці заходу учні мали змогу оцінити один одного та поділитись своїми враженнями від проекту. Поряд з тим, були і труднощі, зокрема, активність, якість виконання поставлених завдань та швидкість оформлення деякими учнями інформаційних матеріалів. “Генетики” підготували презентацію: “Що ми знаємо про ГМО”, провели промоакцію “ГМО за і проти” у форматі шкільної радіолінійки, випустили інфо-лист “Процес генної модифікації” та виготовили постер “Історія виникнення та розвитку ГМО”. Групою “Технологи” було продемонстроване слайд-шоу : “Технологія виробництва ГМО продуктів”, створено буклет: “ГМО – це корисне відкриття чи спосіб отримання прибутку” та інфо-лист “Трансгенні компоненти в їжі”. Під час проекту визначили найкорисніші та шкідливі продукти для власного здоров'я. А “Медики” провели серед учнів гімназії анкетування щодо обізнаності про трансгенні організми, підготували дайджест “Вплив ГМО на навколишнє середовище” та презентуючи медичні дані “Дія ГМО на людський організм”, провели дискусію на тему: “Як харчуватися не вживаючи трансгенні продукти”.
Самоаналіз реалізації проекту: Для вдалого виконання проекту поставила за мету згуртувати учнів біля досить важливої теми: «Дбати про здоров'я – це дбати про життя», адже виховання в учнів позитивної мотивації на здоровий спосіб життя як невід’ємної частини загальної культури особистості, сприяння повноцінному фізичному та моральному розвитку, а також необхідність збереження здоров’я, формування ціннісного ставлення до власного здоров є найважливішими цінностями життєздатності людини. Здійснюючи пошукову роботу учні ознайомились з історією появи, класифікацією й дією генетично модифікованих організмів; висвітлили передову систему поглядів на можливості використання ГМО, з'ясували природу їхнього впливу на організм людини; сформували власну позицію щодо використання генетично модифікованих організмів, і як наслідок, визначили для своєї родини основні аспекти дотримання норм здорової їжі. На мою думку, мети досягнуто; завдання проекту виконані; шляхи реалізації здійснені. Поряд з тим, надалі необхідно звернути увагу на активність учнів у проекті та вміння ними аналізувати виконання поставленого завдання.