Презентація "Проектування та виготовлення форми (Фартух)"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів із поняттям "фартух", історією його появи та призначенням
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектування та виготовлення форми (Фартух)

Номер слайду 2

Розгадайте ребус

Номер слайду 3

Фартух

Номер слайду 4

Де використовують фартух?

Номер слайду 5

Спеціальний одяг — спеціально розроблений одяг (костюм, комбінезон, халат, спідня білизна, фартухи, рукавиці тощо), покликаний захищати робітника від шкідливих впливів зовнішнього середовища і забезпечувати необхідні для роботи характеристики, такі як наприклад для лікарів — зручність, гігієнічність, антистатичність, легкість в дезінфекції

Номер слайду 6

У наш час з'явилися безліч видів спеціального одягу, таких як: робочий одяг, корпоративний одяг, одяг працівників сфери послуг, медичний одяг, одяг для військовиків, вантажників, ув'язнених, поліцейських, різноматних службовців та для багатьох інших. Види спеціального одягу

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Фартух. Спеціальний одяг. Фартух, знайомі чи не кожній людині. При роботі вони надійні захисники від бруду. До того ж це гарна прикраса жіночого вбрання, а робочі фартухи входили в комплект професійного одягу.

Номер слайду 9

Фартух це широко поширена і майже не змінюється частина одягу з давніх часів до наших днів. З плином часу фартух стає повсюдно поширеним видом одягу.

Номер слайду 10

Ця частина одягу грала дуже важливу роль в одязі правителів, про що свідчать численні пам'ятники. Починаючи з епохи середньовіччя фартух, практично стає постійною приналежністю робочого одягу.

Номер слайду 11

Поміркуйте, для кого призначений фартух: для чоловіка чи для жіки???У яких випадках фартухом користується жінка, а у яких чоловік?

Номер слайду 12

У Стародавньому Єгипті носити фартух могли лише фараони і державні мужі, але з часом цей елемент чоловічого гардеробу перейшов до жінок.

Номер слайду 13

Вперше одяг, що нагадує фартух, згадується в збережених описах одягу давньоєгипетських вельмож.

Номер слайду 14

Пізніше щось схоже на фартух з’явилося в Стародавній Греції і Римі. Це було настільки зручно і гігієнічно, що з часом звичай носити фартух перекочував до Європи, але там його одягали поверх сукні і прикрашали вишивкою і візерунками.

Номер слайду 15

З часів середньовіччя фартухом користувалися, щоб прикрити, захистити плаття. Але вже в XVI столітті жіночий фартух став приналежністю туалету заміжньої жінки.

Номер слайду 16

селянки, трактирниці, кухарки і багато інших жінок шили їх з простих, доступних їм тканин - льону, вибіленого полотна.

Номер слайду 17

З 19-ого століття і до середини 20-го століття білі фартухи надягали, роблячи роботу по кухніабо по дому, в той час як різнокольорові фартухи носили, приймаючи гостей абоподаючи їжу

Номер слайду 18

Щоб забезпечити візуальне відмінність між найнятими слугами і господинею дому, покоївки завжди одягали білі фартухи, коли приходили гості.

Номер слайду 19

На Русі жіночі фартухи виготовлялися з домотканого полотна. Край такого фартуха обов’язково прикрашали орнаментом, тасьмою або красивими клаптями. Фартух на Русі використовувався в обрядах, а за народними повір’ями цей предмет одягу був джерелом родючості, благополуччя і довгого щасливого життя.

Номер слайду 20

За радянських часів фартух став елементом шкільної форми для дівчаток. У звичайні дні поверх коричневої сукні передбачалося носити фартух темного кольору, а на свята надягали фартух білого кольору.

Номер слайду 21

В наші дні фартухи різних фасонів можна побачити на кухарях, прибиральницях, продавцях, перукарях. У майстернях і на заводах фартух поступився своїм місцем спецодягу – халатам і комбінезонам.

Номер слайду 22

Отож нашим наступним проектом стане виготовлення фартуха для власних потреб

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Підібрати модель майбутнього виробу, відповідно до функцій, які він має виконувати та виконати його графічне зображення

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
Додано
14 березня 2023
Переглядів
499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку