ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ – це захворювання, що спричиняється й підтримується наявним в організмі хвороботворним чужорідним збудником. Наука - епідеміологія
Номер слайду 3
Ознаки інфекційних захворювань: Наявність патогенного мікроскопічного збудника. Схильність до широкого епідемічного поширення. Циклічність перебігу (послідовна зміна періодів)Ймовірність розвитку затяжних і хронічних форм. Формування імунітету в макроорганізмів. Властивість передаватися від хворого до здорового
Номер слайду 4
Особливо небезпечні інфекції1) Так звані конвенційні хвороби, що підлягають до дії Міжнародних санітарних правил: Бубонна чума. Холера. На зображенні – холерний вібріон. Натуральна віспа
Номер слайду 5
2) Хвороби, що підлягають міжнародному нагляду. Особливо небезпечні інфекціїВисипний тиф. Грип. Поліомієліт
Номер слайду 6
3) Хвороби, що підлягають регіональному або національному нагляду. Особливо небезпечні інфекціїСНІДСибірська виразка. Ботулізм
За механізмом передачі усі інфекційні захворювання об’єднують у групи: 1) кишкові інфекції з фекально-оральним механізмом передачі (холера, бактеріальна дизентерія, сальмонельози, ботулізм); 2) інфекції дихальних шляхів з повітряним механізмом передачі (грип, дифтерія, скарлатина, кашлюк, пневмонії, туберкульоз); 3) кров’яні інфекції з трансмісивним механізмом передачі (чума, туляремія, висипний тиф); 4) кров’яні інфекції з нетрансмісивним механізмом передачі (зараження ВІЛом, гепатитом В під час ін’єктування, переливання крові, плазми); 5) інфекції зовнішніх покривів з контактним механізмом передачі (вірусна хвороба Ебола, герпес).
Номер слайду 9
Передача збудників через харчові продукти (аліментарний шлях) має велике значення, оскільки в них мікроорганізми не лише зберігаються, а й можуть розмножуватися. Через молокой молочні продукти передаються ящур,туберкульоз, черевний тиф. Через м’ясніпродукти, яйця, рибу – збудники сальмонельозу, ботулізму. Через овочі, фрукти – кишкові інфекції.
Номер слайду 10
За джерелом інфекції розрізняють:антропонозизоонозисапронози. Людина. Людина. Людина. Людина. ТваринаҐрунт або вода
Номер слайду 11
Профілактика інфекційних захворювань1. Ізоляція хворих людей (карантин)
Номер слайду 12
Профілактика інфекційних захворювань2. Розрив механізму передачі хвороби
Номер слайду 13
3. Формування несприйнятливості людини до захворювань. Профілактика інфекційних захворювань