Ознаки інфекційних захворювань: Наявність патогенного мікроскопічного збудника. Схильність до широкого епідемічного поширення. Циклічність перебігу (послідовна зміна періодів)Ймовірність розвитку затяжних і хронічних форм. Формування імунітету в макроорганізмів. Властивість передаватися від хворого до здорового
За природою збудників інфекції бувають: Вірусні (кір, грип, СНІД, вірусні гепатити А, В, С, D, E);Пріонні (фатальне сімейне безсоння, губчаста енцефалопатія);Бактеріальні (холера, чума, дизентерія, стафілококова і стрептококова інфекція, сальмонельоз);Грибкові (епідермофітія, аспергільоз, кандидоз, мукоромікоз).
За механізмом передачі усі інфекційні захворювання об’єднують у групи: 1) кишкові інфекції з фекально-оральним механізмом передачі (холера, бактеріальна дизентерія, сальмонельози, ботулізм); 2) інфекції дихальних шляхів з повітряним механізмом передачі (грип, дифтерія, скарлатина, кашлюк, пневмонії, туберкульоз); 3) кров’яні інфекції з трансмісивним механізмом передачі (чума, туляремія, висипний тиф); 4) кров’яні інфекції з нетрансмісивним механізмом передачі (зараження ВІЛом, гепатитом В під час ін’єктування, переливання крові, плазми); 5) інфекції зовнішніх покривів з контактним механізмом передачі (вірусна хвороба Ебола, герпес).
Передача збудників через харчові продукти (аліментарний шлях) має велике значення, оскільки в них мікроорганізми не лише зберігаються, а й можуть розмножуватися. Через молокой молочні продукти передаються ящур,туберкульоз, черевний тиф. Через м’ясніпродукти, яйця, рибу – збудники сальмонельозу, ботулізму. Через овочі, фрукти – кишкові інфекції.