Презентація «Програмування веб-сторінок та веб-сайту мовою розмітки HTML»

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями виконання технологічних операцій по створенню простих HTML-документів; формування первинних умінь по створенню та редагуванню HTML-документів
Перегляд файлу
«Програмування веб-сторінок та веб-сайту мовою розмітки HTML»Майстер в/н. СОВЕНКО Світлана Михайлівна
Мета уроку: Навчальна: ознайомити учнів з особливостями виконання технологічних операцій по створенню простих HTML-документів; формування первинних умінь по створенню та редагуванню HTML-документів. Виховна: виховувати бережне ставлення до обладнання, особисті якості оператора з обробки інформації: охайність, дисциплінованість, самостійність. Розвивальна: розвивати логічну пам'ять і мислення; розвивати практичні вміння та навички роботи за ПК.
Інструктаж з ОП та БЖДГрамотна експлуатація і дисциплінована поведінка дають повну гарантію безпеки при роботі на комп'ютері. Комп'ютер живиться від електричної мережі напругою 220 В. Напруга, більша 36 В, небезпечна для людини. Джерелом небезпеки можуть бути розетки з розбитими корпусами, проводи з пошкодженою ізоляцією, прокладені по підлозі кабелі. ІНСТРУКЦІЯ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ Суворо забороняється: торкатися задніх стінок комп'ютера і кабелів; торкатися до проводів живлення і заземлення; торкатися екрана монітора і його задньої стінки; класти книги, зошити на клавіатуру, „мишу
Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану. ЩО РОБИТИ ПРИ СИГНАЛІ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГО» Вразі сповіщення повітряної тривоги перебуваючи вдома та під час дистанційного навчання негайно всім здобувачам освіти прямувати до найближчих захисних споруд, укриттів при цьому зберігати спокій, не панікувати. Швидко одягнутися. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар). ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ? слід ховатися у захищеному приміщенні (ванній кімнаті) або варто лягти прикрившись предметами, що здатні захистити від уламків і куль. Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, тротуар, бетонна сміттєва урна, сходинки ґанку, заглиблення в землі або канава. Не ховайтеся за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями. Тіло повинно бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам.
Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану. ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС АРТОБСТРІЛІВ? Не залишайтеся в підʼїздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій і під стінами будинків із легких конструкцій. Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ або хоча б у невелике заглиблення. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот. ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ОБСТРІЛІВ СИСТЕМАМИ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ? Ракету можна помітити та зреагувати, адже залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет. Ховайтеся в підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей для того, щоб миттєво покинути будинок у разі влучення снаряда. Не виходьте з укриття, не перечекавши хоча б 10 хвилин після обстрілу.
Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану
Основні поняття. Веб-документ – це текст, написаний мовою HTML чи іншою, який призначений для перегляду електронної інформації на екрані комп’ютера за допомогою браузера. Гіпертекст – це електронний документ, який містить гіперпосилання на інші документи. Гіпертекстова технологія – це інформаційна технологія, що базується на використанні гіпертекстів. Веб-документ, який ми бачимо на екрані браузера, називають веб-сторінкою. Це пов’язано з тим, що хорошим стилем вважається подання деякої частини інформації на одній умовній сторінці.
Базові конструкції мови HTMLГіпертекст — це текст, у який вбудовані спеціальні коди, що задають форматування тексту, наявність у ньому ілюстрацій, мультимедійних вставок та гіперпосилань. Ці коди визначені у мові програмування HTML (Hyper Text Markup Language — мова гіпертекстової розмітки). Тобто веб-сторінка фактично є документом у форматі HTML. Процес вставляння в текст кодів HTML називають розміткою.
Поняття тегу. Коди мови HTML, за допомогою яких розмічають вихідний текст, називають тегами. Під час відображення документа в браузері самих тегів не видно, але вони впливають на зовнішній вигляд документа. Усі теги починаються із символу < і закінчуються символом > — їх називають кутовими дужками. Після відкритої кутової дужки розміщують ключове слово, яке вказує на призначення тегу. Регістр у назвах тегів не має значення, хоча загальновживаними є великі літери. Приклади тегів HTML: <TITLE>, <BODY>, <TABLE>, </A>, <IMG>, </CENTER>. Зазвичай тег впливає на певний фрагмент документа, наприклад на абзац. У таких випадках використовують пару тегів (відкриваючий і замикаючий). Перший із них задає ефект, а другий — припиняє його дію. Замикаючий тег починається із символу / (слеш).
Структура документа Програми мовою HTML містять інструкції, що називаються тегами. Всі теги мови HTML виділяються символами-обмежувачами (< і >), між якими записується ідентифікатор (ім’я) тега і, можливо, його параметри. Тегипарнінепарнівідкриваючізакриваючі<HTML> </HTML> <br />
Структура HTML-документа. Документ HTML має чітко визначену структуру: Починається з тегу <HTML> і закінчується відповідним йому тегом </HTML>. Така пара тегів повідомляє браузеру, що це HTML-документ. Містить два розділи — заголовків і тіла документа (розміщуються саме в такому порядку). Розділ заголовків помічений те­гами <HEAD> і </HEAD> та містить Інформацію про документ загалом. Зокрема, він повинен містити в собі теги <TITLE> та </TITLE>,  Сам текст документа міститься в його тілі, яке розташоване між тегами <BODY> та </BODY>.
Структура документа</HTML> <HTML> <HEAD></HEAD><BODY></BODY>
Загальний вигляд HTML документу<!doctype html><html lang= " title="Загальний вигляд HTML документу ">
Опис структури HTML документу. Елемент doctype. Doctype повинен розміщуватись на самому початку HTML документу. У цьому розділі необхідно вказати той стандарт HTML згідно з яким браузеру потрібно інтерпретувати гіпертекстову мову розмітки. Елемент html. Елемент html це кореневий елемент документу. Любий HTML документ повинен починатися з тега <HTML> и закінчуватись тегом </HTML> . Елемент head. Елемент head містить мета-опис документу. Між тегами заголовка <head> та </head> вставляються теги метаінформації (<meta>), назва сторінки вікна у браузері (<title>), а також список вмонтованих в документ таблиць стилів та сценаріїв клієнтських скриптів(<link>). Елемент body. Елемент body містить основний контент для відображення на сторінці. Між тегами <body> та </body> міститься розмітка, що безпосередньо виводиться на екран користувача (видимий контент).
Елемент TITLEНазва сторінки у вікні браузера визначається елементом title. Елемент title також використовується в:•	Назві сторінки у вікні браузера•	Історії перегляду Веб сторінок•	Закладках•	Результатах пошукових систем. Приклад:<TITLE> Про HTML: Навчальний Веб-ресурс </TITLE>.
Мета-інформація опису сторінки. Для додавання мета-інформації опису сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному Мета-інформація ключових слів сторінки. Для додавання мета-інформації ключових слів сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному "keywords" та параметром content, в який введіть необхідне описання. Приклади:Використання теги МЕТА" title="Мета-інформація опису сторінки. Для додавання мета-інформації опису сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному "description" та параметром content, в який введіть необхідне описання. Приклади:Мета-інформація ключових слів сторінки. Для додавання мета-інформації ключових слів сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному "keywords" та параметром content, в який введіть необхідне описання. Приклади:Використання теги МЕТА">
Приклад з тілом HTML документу:<!doctype html><html lang= Приклад тіла HTML документу

Вітаю! Ви вивчаєте гіпертекстову мову розмітки!

HTML це мова розмітки для створення Веб сторінок.


Майбутнє за інформаційними технологіями

HTML це абревіатура від Hyper. Text Markup Language

  • Що таке HTML ?
  • Як створити HTML документ?
  • Синтаксис тегів
и, показано на рисунку. " title="Приклад з тілом HTML документу: Приклад тіла HTML документу

Вітаю! Ви вивчаєте гіпертекстову мову розмітки!

HTML це мова розмітки для створення Веб сторінок.


Майбутнє за інформаційними технологіями

HTML це абревіатура від Hyper. Text Markup Language

  • Що таке HTML ?
  • Як створити HTML документ?
  • Синтаксис тегів
и, показано на рисунку. ">
Картка-завдання1. Складіть технологічну картку тег, які описують структуру HTML документу.2. Створіть HTML- документ за зразком3. Результати роботи надіслати майстру на електронну пошту sovenko.svetlana@ukr.net
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Програмування веб-сторінок та веб-сайту мовою розмітки HTML»Майстер в/н. СОВЕНКО Світлана Михайлівна

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: ознайомити учнів з особливостями виконання технологічних операцій по створенню простих HTML-документів; формування первинних умінь по створенню та редагуванню HTML-документів. Виховна: виховувати бережне ставлення до обладнання, особисті якості оператора з обробки інформації: охайність, дисциплінованість, самостійність. Розвивальна: розвивати логічну пам'ять і мислення; розвивати практичні вміння та навички роботи за ПК.

Номер слайду 3

Інструктаж з ОП та БЖДГрамотна експлуатація і дисциплінована поведінка дають повну гарантію безпеки при роботі на комп'ютері. Комп'ютер живиться від електричної мережі напругою 220 В. Напруга, більша 36 В, небезпечна для людини. Джерелом небезпеки можуть бути розетки з розбитими корпусами, проводи з пошкодженою ізоляцією, прокладені по підлозі кабелі. ІНСТРУКЦІЯ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ Суворо забороняється: торкатися задніх стінок комп'ютера і кабелів; торкатися до проводів живлення і заземлення; торкатися екрана монітора і його задньої стінки; класти книги, зошити на клавіатуру, „мишу" або монітор; працювати з мокрими руками або в мокрому одязі. Перед роботою переконайся у відсутності видимих пошкоджень. ПІД ЧАС РОБОТИ: не допускай різких і грубих ударів по клавішах; у жодному разі не намагайся самостійно ремонтувати ПК; якщо зникла напруга негайно вимкни комп'ютер. Після закінчення роботи: коректно заверши роботу з активними програмами; приберите своє робоче місце.

Номер слайду 4

Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану. ЩО РОБИТИ ПРИ СИГНАЛІ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГО» Вразі сповіщення повітряної тривоги перебуваючи вдома та під час дистанційного навчання негайно всім здобувачам освіти прямувати до найближчих захисних споруд, укриттів при цьому зберігати спокій, не панікувати. Швидко одягнутися. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар). ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ? слід ховатися у захищеному приміщенні (ванній кімнаті) або варто лягти прикрившись предметами, що здатні захистити від уламків і куль. Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, тротуар, бетонна сміттєва урна, сходинки ґанку, заглиблення в землі або канава. Не ховайтеся за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями. Тіло повинно бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам.

Номер слайду 5

Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану. ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС АРТОБСТРІЛІВ? Не залишайтеся в підʼїздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій і під стінами будинків із легких конструкцій. Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ або хоча б у невелике заглиблення. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот. ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ОБСТРІЛІВ СИСТЕМАМИ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ? Ракету можна помітити та зреагувати, адже залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет. Ховайтеся в підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей для того, щоб миттєво покинути будинок у разі влучення снаряда. Не виходьте з укриття, не перечекавши хоча б 10 хвилин після обстрілу.

Номер слайду 6

Інструктаж щодо правил поведінки в умовах воєнного стану

Номер слайду 7

Основні поняття. Веб-документ – це текст, написаний мовою HTML чи іншою, який призначений для перегляду електронної інформації на екрані комп’ютера за допомогою браузера. Гіпертекст – це електронний документ, який містить гіперпосилання на інші документи. Гіпертекстова технологія – це інформаційна технологія, що базується на використанні гіпертекстів. Веб-документ, який ми бачимо на екрані браузера, називають веб-сторінкою. Це пов’язано з тим, що хорошим стилем вважається подання деякої частини інформації на одній умовній сторінці.

Номер слайду 8

Базові конструкції мови HTMLГіпертекст — це текст, у який вбудовані спеціальні коди, що задають форматування тексту, наявність у ньому ілюстрацій, мультимедійних вставок та гіперпосилань. Ці коди визначені у мові програмування HTML (Hyper Text Markup Language — мова гіпертекстової розмітки). Тобто веб-сторінка фактично є документом у форматі HTML. Процес вставляння в текст кодів HTML називають розміткою.

Номер слайду 9

Поняття тегу. Коди мови HTML, за допомогою яких розмічають вихідний текст, називають тегами. Під час відображення документа в браузері самих тегів не видно, але вони впливають на зовнішній вигляд документа. Усі теги починаються із символу < і закінчуються символом > — їх називають кутовими дужками. Після відкритої кутової дужки розміщують ключове слово, яке вказує на призначення тегу. Регістр у назвах тегів не має значення, хоча загальновживаними є великі літери. Приклади тегів HTML: , <BODY>, <TABLE>, </A>, <IMG>, </CENTER>. Зазвичай тег впливає на певний фрагмент документа, наприклад на абзац. У таких випадках використовують пару тегів (відкриваючий і замикаючий). Перший із них задає ефект, а другий — припиняє його дію. Замикаючий тег починається із символу / (слеш). </p> </div> </div> </div> <div class="slide-transcript"> <div class="row"> <div class="col-md-5"> <a href="/uploads/files/534537/353843/407492_images/10.jpg" data-lightbox="slides" data-title="Слайд №10"><img src="/uploads/files/534537/353843/407492_images/thumb_10.jpg" width="100%" /></a> </div> <div class="col-md-7"> <div class="num">Номер слайду 10</div> <p>Структура документа Програми мовою HTML містять інструкції, що називаються тегами. Всі теги мови HTML виділяються символами-обмежувачами (< і >), між якими записується ідентифікатор (ім’я) тега і, можливо, його параметри. Тегипарнінепарнівідкриваючізакриваючі<HTML> </HTML> <br /></p> </div> </div> </div> <div class="slide-transcript"> <div class="row"> <div class="col-md-5"> <a href="/uploads/files/534537/353843/407492_images/11.jpg" data-lightbox="slides" data-title="Слайд №11"><img src="/uploads/files/534537/353843/407492_images/thumb_11.jpg" width="100%" /></a> </div> <div class="col-md-7"> <div class="num">Номер слайду 11</div> <p>Структура HTML-документа. Документ HTML має чітко визначену структуру: Починається з тегу <HTML> і закінчується відповідним йому тегом </HTML>. Така пара тегів повідомляє браузеру, що це HTML-документ. Містить два розділи — заголовків і тіла документа (розміщуються саме в такому порядку). Розділ заголовків помічений те­гами <HEAD> і </HEAD> та містить Інформацію про документ загалом. Зокрема, він повинен містити в собі теги <TITLE> та ,  Сам текст документа міститься в його тілі, яке розташоване між тегами та .

Номер слайду 12

Структура документа

Номер слайду 13

Загальний вигляд HTML документу

Номер слайду 14

Опис структури HTML документу. Елемент doctype. Doctype повинен розміщуватись на самому початку HTML документу. У цьому розділі необхідно вказати той стандарт HTML згідно з яким браузеру потрібно інтерпретувати гіпертекстову мову розмітки. Елемент html. Елемент html це кореневий елемент документу. Любий HTML документ повинен починатися з тега и закінчуватись тегом . Елемент head. Елемент head містить мета-опис документу. Між тегами заголовка та вставляються теги метаінформації (), назва сторінки вікна у браузері (), а також список вмонтованих в документ таблиць стилів та сценаріїв клієнтських скриптів(<link>). Елемент body. Елемент body містить основний контент для відображення на сторінці. Між тегами <body> та </body> міститься розмітка, що безпосередньо виводиться на екран користувача (видимий контент).</p> </div> </div> </div> <div class="slide-transcript"> <div class="row"> <div class="col-md-5"> <a href="/uploads/files/534537/353843/407492_images/15.jpg" data-lightbox="slides" data-title="Слайд №15"><img src="/uploads/files/534537/353843/407492_images/thumb_15.jpg" width="100%" /></a> </div> <div class="col-md-7"> <div class="num">Номер слайду 15</div> <p>Елемент TITLEНазва сторінки у вікні браузера визначається елементом title. Елемент title також використовується в:• Назві сторінки у вікні браузера• Історії перегляду Веб сторінок• Закладках• Результатах пошукових систем. Приклад:<TITLE> Про HTML: Навчальний Веб-ресурс .

Номер слайду 16

Мета-інформація опису сторінки. Для додавання мета-інформації опису сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному "description" та параметром content, в який введіть необхідне описання. Приклади:Мета-інформація ключових слів сторінки. Для додавання мета-інформації ключових слів сторінки додайте елемент meta з параметрами name, рівному "keywords" та параметром content, в який введіть необхідне описання. Приклади:Використання теги МЕТА

Номер слайду 17

Приклад з тілом HTML документу: Приклад тіла HTML документу

Вітаю! Ви вивчаєте гіпертекстову мову розмітки!

HTML це мова розмітки для створення Веб сторінок.


Майбутнє за інформаційними технологіями

HTML це абревіатура від Hyper. Text Markup Language

  • Що таке HTML ?
  • Як створити HTML документ?
  • Синтаксис тегів
и, показано на рисунку.

Номер слайду 18

Картка-завдання1. Складіть технологічну картку тег, які описують структуру HTML документу.2. Створіть HTML- документ за зразком3. Результати роботи надіслати майстру на електронну пошту sovenko.svetlana@ukr.net

pptx
Додано
7 червня 2023
Переглядів
665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку