Презентація "Провідні мотиви поезії Оксани Забужко"

Про матеріал
Презентація «Провідні мотиви поезії Оксани Забужко» допоможе учням краще зрозуміти значення поетичної творчості письменниці в сучасній літературі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Провідні мотиви поезії Оксани Забужко

Номер слайду 2

«Оксана Забужко говорить про речі,про які досі в українському мистецтві так не говорилося,часто так одверто, в таких подробицях,що дух переймає,падають усі завіси,і солодко і страшно стає,і мимоволі думається- Боже великий,чи можна так невимушено ,так просто про саму себе,про своє тіло й душу прилюдно говорити,чи можна виносити такі речі на юрбу» Ю. Шерех

Номер слайду 3

Мета роботи-показати вплив постмодернізму на творчість та світоглядні пріоритети Оксани Забужко,що виявляється у своєрідній спробі філософського заглиблення в основи людського буття.

Номер слайду 4

Досягнення мети передбачає виконання таких завдань:-зацікавити художніми творами доби постмодернізму як явищем мистецтва слова,специфічним «інструментом»пізнання світу і себе в ньому;-дослідити аспекти впливу постмодернізму на поетичну творчість Оксани Забужко;-систематизувати історію теоретичного вивчення вірша як специфічного родо-жанрового утворення в літературі;-простежити особливості стильової реалізації художнього матеріалу в поезії письменниці;-проаналізувати поетичні твори Оксани Забужко кінця ХХ - початку ХХІ століття з метою визначення їх жанрової природи.

Номер слайду 5

Сторінками біографіїНародилася 19 вересня 1960 року в Луцьку в родині філологів. 1968 р. переїхала з батьками до Києва. . Перший літературний герой, з яким себе ідентифікувала (оскільки він також писав вірші) - Вінні-Пух.

Номер слайду 6

Освіта1977 - Київська середня школа №821982-1985 - філософський факультет Київського університету та аспірантура Інституту філософії України. 1987 р. захистила дисертацію «Естетична природа лірики як роду мистецтва» на звання кандидата філософських наук.

Номер слайду 7

Громадська діяльність. В 1986-1988 рр. викладала естетику та історію культури в Київській консерваторії ім. Чайковського. З 1988 р. - співробітник Інституту філософії Академії Наук України. Член Наглядової Ради Міжнародного Фонду «Відродження», Член багатьох редколегій, журі, конкурсних комітетів в Україні та за кордоном.

Номер слайду 8

Закордонна діяльність. В 1992-1994 рр. перебувала в університетах США (Пенсильванському, Гарвардському, Пітсбурзькому) як “запрошений письменник” та Фулбрайтівський стипендіат. Віце-президент Українського ПЕН-центру.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Збірки поезій оксани забужко“Травневий іній”(1985);“Диригент останньої свічки”(1990);“Автостоп”(1994);“Новий закон Архімеда”(2000);“Друга спроба. Вибране”(2005);“Вибрані вірші”(1980-2013)

Номер слайду 11

Провідні мотиви поезії Оксани Забужко-жінки/жіночності,любові жінки , кохання;-місця поета в суспільстві;-долі рідної мови,спасіння поетичного слова;-Чорнобильська проблематика;-кризового стану суспільства ;-інтертекст у віршах;-мотив абсурдності буття;-катаклізми в природі;-війни і лихоліть; -алюзії до різних творів; -міфопоетичні категорії;-урбаністичні мотиви творчості;-трансцендентності як основи буття;-національного самоусвідомлення.

Номер слайду 12

Оксана Забужко-видатна письменниця сучасності,гідний представник української літератури у ХХІ століттіУ своїх віршах розкриває усе різноманіття людських емоцій-іронію,жаль,співчуття і болісну любов.будує художній світ на засадах української ментальності,використовує факти національної та світової історії;Її творчість спрямована на осягнення закономірностей історичного поступу народів,глибин людської екзистенції,що вводить український літературний текст у світовий контекст.

Номер слайду 13

Дослідження творчостіОксани забужко. Агеєва В. Жіночий простір: Феміністичний дискурс українського модернізму . Жінка-авторка як інопланетянка ;Бахтін М. Висловлювання як одиниця мовленнєвого спілкування // Слово. Знак. Дискурс. Антологія світової літературно-критичної думки ХХ ст.;Марко В. П. Основа творчих шукань. Художня концепція людини в сучасній українській радянській літературі;Ніколенко О. М. Літературні епохи, напрями, течії;Стельмах. Х. Специфіка жіночої психології;Тарасова Н.,В. Люлька “Жіночність як один із провідних концептів у поезії О. Забужко”;Еліаде М.“Місто-міфологічний символ центру”;Шерех Ю. “Транцендентність у поезії О. Забужко”;Денисова Т. “Екзистенціалізм і сучасний американський роман”;Пашник О. “Транцендентність як основа буття в ліриці О. Забужко” .

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дякую за увагу! Межирицька Любов Іванівна. Вчитель української мови та літератури. Зідьківської ЗОШ І-ІІІ ст.ім. Г.І. Ковтуна. Зміївської районної ради

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
15 серпня 2019
Переглядів
4580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку