Презентація "Прозове розмаїття"

Про матеріал
Презентація "Прозове розмаїття" містить матеріал про авторів та сюжет прозових творів: М.Хвильовий "Я (Романтика)",Ю.Яновський " Майстер корабля", В.Підмогильний " Місто", О.Вишня " Автобіографія".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прозове розмаїття

Номер слайду 2

Новела "Я (Романтика)"Тема – протистояння добра і зла в душі героя, його роздвоєність.Ідея –  засудження сліпої віри в щасливе завтра ціною смерті мільйонів сьогодні, засудження революційного фанатизму, жорстокості. Проблематика – протиріччя між реальністю та ідеалами. Герой мріє про красивий і гармонійний світ, але опиняється в суворій і безжальній реальності, яка не відповідає його очікуванням. Це призводить до конфлікту та розчарування:«Я» - «справжній революціонер, чистий перед ідеєю, якій служить; перетворюється на заручника системи, в яку вірить.»

Номер слайду 3

Я як особи не існує: це лише сукупність характерів. Доктор Тагабат уособлює звірячий інстинкт Я, адже є надзвичайно жорстоким і безжалісним. Андрюша уособлює страх Я, його нездатність до протесту (не дивлячись на те, що Андрюша проти своєї волі входить до трибуналу, він продовжує, не опираючись, підписувати якоюсь закарлючкою смертні вироки). Дегенерат — "сторож душі" Я, "вірний пес революції" із зовнішністю кримінального злочинця, що не володіє особливими інтелектуальними здібностями, автоматично виконує всі накази. Мати є символом усього доброго і світлого в душі головного героя. Проте, боротьба одного проти трьох є не зовсім чесною, тому доктор Тагабат, дегенерат і Андрюша врешті-решт перемагають.

Номер слайду 4

Роман “Майстер корабля”Автобіографічний, мариністичний роман (роман на морську тематику). Тема – розповідь про створення фільму, для зйомок якого будується справжній вітрильник; тема мистецтва, кохання.Ідея – творча праця і мистецтво окрилюють дюдину. "Мистецтво - це сила, яка оживляє дерево, з якого виготовлений корабель, і надає йому крила, щоб вирушити в невідоме море."

Номер слайду 5

В основі роману — власний досвід роботи письменника на Одеській кіно­студії в 1925-1927 рр. та його співпраця з В. Кричевським, П. Нечесою, О. Довженком та Ітою Пензо, які згодом стали прототипами головних героїв: То-Ма-Кі – Юрій Яновський. Художник Сев – Олександр Довженко. Тайах – італійська балерина Іта Пензо. Богдан – Григорій Гричер. Професор – художник Василь Кричевський, який був запрошений як консультант фільмів на історичні теми. Директор – матрос Павло Нечеса,  керівник кінофабрики«Голлівуд на березі Чорного моря» – тогочасна Одеса

Номер слайду 6

Роман “Місто ”Тема: підкорення людиною міста.Ідея: аналіз вічних цінностей буття, взаємин людини й урбаністичного простору. Мотиви: "людина-митець", "місто й село", "українізація", "місто", "кохання", "душа й тіло", "гроші".

Номер слайду 7

«Це [«Місто»] роман про людину, про місто, про життя, про незгасність вогню, сповнений скептицизму переможця і оптимізму приреченого»: За рік перебування у Києві Степан здійснив велику еволюцію: став відомим письменником, обійняв престижну посаду, познайомився із впливовими людьми, досяг матеріального добробуту, проте не досягнув головного — душевної рівноваги. Радченко дедалі частіше відчуває самотність, часто у спогадах повертається в минуле, хоча розуміє, що відірвався від села, рідної стихії і вороття немає.

Номер слайду 8

“Моя автобіографія”Тема – розповідь про батьків, навчання й формування світогляду письменника.Ідея – любов до життя, любов до людини, іронія до отого «щасливого» дитинства…».«Головну роль у формації майбутнього письменника відіграє взагалі природа, а в українського письменника — картопля, коноплі, бур’яни… Отак між природою з одного боку та людьми — з другого й промайнули перші кроки мого дитинства золотого.»Проблематика: Формування митця. Пошана до старших. Повага до вчителів. Відповідальність за свою працю

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку