Презентація "Ліна Костенко. Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай». Особливості сюжету та композиції твору."

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе вчителю ефективно провести урок на тему: "Ліна Костенко. Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай». Особливості сюжету та композиції твору."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ця дівчина не просто так, Маруся. Це – голос наш. Це – пісня. Це – душа. Ліна Костенко Тема: Ліна Костенко. Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай». Особливості сюжету та композиції твору. Презентацію створила викладачка Мовчан О.М. ДНЗ «Василівський професійний ліцей»

Номер слайду 2

1. Зрозуміти, чому Ліна Костенко звернулася у своєму творі до образу народної героїні Марусі Чурай? 2. Творчо осмислити сюжет роману у віршах «Маруся Чурай». 3. Удосконалювати вміння аналізувати художній твір 4. Креативно, логічно мислити. 5. Навчитися отримувати естетичну насолоду від читання зразкових творів. Наша мета:

Номер слайду 3

Історія створення твору «Маруся Чурай» У 1979 році Ліна Костенко написала історичний роман у віршах «Маруся Чурай». Його шлях до читачів був нелегким. Рецензенти звинувачували поетесу в тому, що вона насмілилася у творі звеличити історичні постаті, які боролися за українську державність. Вихід роману був під загрозою, та все ж був випущений у 1979 році  восьмитисячним тиражем, а через три роки стотисячним – і розійшовся блискавично.

Номер слайду 4

Заглядаємо у словник! Жанр твору “Маруся Чурай” – історичний роман у віршах Роман у віршах — різновид змішаного жанру, що поєднує багатоплановість, епічні принципи розповіді з суб'єктивністю, притаманною ліричним творам.

Номер слайду 5

Чому роман історичний? у романі присутні історичні особи, зокрема гетьман Богдан Хмель­ницький, Іван Іскра, Дмитро Вишневецький (Байда), полтавський полковник Мартин Пушкар. сюжетною канвою роману є реальна епоха Хмельниччини.

Номер слайду 6

Фольклорна основа роману В основу свого твору Ліна Костенко поклала відому баладу «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці», авторство якої приписують легендарній народній поетесі Марусі Чурай.  Хто ж вона: конкретна особистість чи дівчина з легенди?

Номер слайду 7

Хто така Маруся Чурай? Історична довідка. Мару́ся Чура́й (1625–1653, прожила всього 28 р.) — напівлегендарна українська народна співачка та поетеса часів Хмельниччини, дочка полкового осавула Григорія Чурая. Їй приписують авторство низки відомих у народі пісень. За переказами, жила в Полтаві, мала трагічне та нещасливе кохання до козака Гриця Бобренка, який її зрадив.

Номер слайду 8

Чому Ліна Костенко звернулася у своєму творі до образу легендарної співачки? Ліна Костенко через образ Марусі Чурай намагається по-новому осмилити роль творчої людини, піснетворки у суспільстві.  Багато митців використали у своїй творчості сюжет пісні "Ой не ходи, Грицю» ( М.Старицький, В.Самійленко, С. Руданський, О. Кобилянська, інші)

Номер слайду 9

Пам'ятник Марусі Чурай у Полтаві

Номер слайду 10

Яку ж роль відігравали пісні Марусі Чурай за часів козацьких походів?

Номер слайду 11

Особливості твору «Маруся Чурай» Композиція : роман складається з 9 розділів

Номер слайду 12

Сюжет роману  Твір має три сюжетні лінії: -багатостраждальна українська історія з її трагічною героїкою; -кохання дівчини-козачки Марусі Чурай; -роздум про місію слова, поезії в людському житті загалом і в українській долі зокрема.

Номер слайду 13

Згадуємо зміст роману! Вікторина за змістом твору "Маруся Чурай" Л.Костенко https://learningapps.org/20816170

Номер слайду 14

Тема роману: зображення нещасливого кохання Марусі та Грицька в поєднанні з широкою картиною життя України XVІІ століття. Ідея: незнищенність українського народу, глибока віра у його духовну силу і могутність. Герої: Маруся, Грицько Бобренко, полковий обозний Іван Іскра, Мартин Пушкар, козак Лесько Черкес, Галя Вашняківна. Нотатки у конспекті!

Номер слайду 15

«Коло думок» Цінність роману «Маруся Чурай» полягає в тому, що…. Мені запам’яталися такі епізоди твору…

Номер слайду 16

Три століття віддаляють піснетворку Марусю Чурай від поетеси Ліни Костенко. Але скільки спільного мають ці незвичайні жінки, для яких слово було і є «духовним мечем». Митець і суспільство

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
1554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку