Презентація " Психоактивні речовини і здоров'я. Нікотин"

Про матеріал
Дана презентація " Психоактивні речовини і здоров'я. Нікотин" домоможе яскравіше і повніше опрацювати маиеріал уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психоактивні речовини і здоров’я. Нікотин

Номер слайду 2

План. Вплив нікотину на організм. Нікотин- загальні факти. Вейп— безпечний чи шкідлтвий? Цікаві факти про куріння.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вплив нікотину на організм. Його зміст у листах тютюну коливається звичайно від 1 до 1.5%, але в деяких сортах досягає 6-8%. В одній сигареті масою 1гр. утримується звичайно 10-15 мг нікотину, а в сигарі масою 10 гр. – до 150 мг цієї речовини. У чистому виді нікотин являє собою прозору маслянисту рідину з пекучим смаком. У фільтрі сигарети накопичується така кількість нікотину, який досить, щоб убити мишу. Фактично нікотин токсичний у тім же ступені, що і синильна кислота. Нікотин – надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також дихальну і серцево-судинну системи.

Номер слайду 5

Тютюновий дим упливає передусім на дихальну систему. Починається з того що тютюновий дим контактує зі слизовими оболонками верхніх дихальних шляхів знижуючи їх опірність до інфекцій. Прямим наслідком куріння тютюну є часті риніти, трахеїти ,бронхіти, хронічні пневмонії. Куріння надзвичайно впливає на стан кровоносної системи. Через звуження судини під дією нікотину може порушитися живлення серцевого м’яза. У людей які курять на відміну від людей які не курять в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт. Складові тютюну згубно діють на нервову систему спричиняючи в ній різного роду розлади. У людини яка курить спостерігається знижена розумова працездатність,послаблюються пам’ять і вольовфі якості. Крім того вона відчуває підвищену дратівливість у неї порушений процес засинання вона часто відчуває головний біль. Тривале отруєння організму тютюновим димом може бути однією з причин порушення функції ендокринної системи. Від куріння надмірно посилюється функція щитоподібної залози порушується діяльність статевих залоз вироблення тропних гормонів та інше. Звуженння судин органів статевої системи під впливом куріння негативно позначається на розмноження та дозрівання статевих клітин як у чоловіків так і у жінок. А у вагітних спричиняє кисневе голодування плорда і зумовлює ускл. вади внутрішньоутробного розвитку.

Номер слайду 6

Підраховано, що смертельна доза нікотину для людини складає 1 мг на1 кгмаси тіла, тобто близько 50-70 мг для підлітка. Отже, смерть може наступити, якщо підліток одночасно викурить півпачки сигарет, тому що в цілій пачці саме й утримується одна смертельна доза нікотину. Правда, при швидкому поглинанні тютюнового диму, як правило, настає почуття відрази, нудоти, і це веде до припинення паління. Але проте відомі випадки смерті від викурювання двох-трьох сигарет: смерть настає в результаті рефлекторної зупинки роботи серця й органів подиху (унаслідок токсичного «удару» на відповідні нервові центри). Нікотин – це психоактивна речовина, котра впливає на рецептори, що виробляють дофамін, який відповідає за відчуття задоволення людини. Тютюн, як і наркотики, провокує продукування в організмі ендорфінів, а відтак патологічну залежність. Що більше людина курить, то більше призвичаюється до такого способу діставати задоволення.

Номер слайду 7

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ. Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Противники шкідливої звички закликають кинути палити хоча б на один день. Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб. Здійснюється паління вдиханням різних тліючих рослинних продуктів. Тютюновий дим містить канцерогенні речовини: нікотин, чадний газ, аміак, синильну кислоту, ціанистий водень, ацетон і значну кількість речовин, які спричиняють утворення злоякісних пухлин.

Номер слайду 8

Дані досліджень доводять те, що діти в 11-13 років найбільш схильні до паління. Для них паління – це форма самовизначення і самоствердження (претензія на дорослість). Тому у віці 15-17 років паління виступає як вже сформована звичка. За даними соціологічних досліджень в Україні палить кожний третій підліток 12-14 років. Активно палити як хлопці так і дівчата починають до 14 років, а перші спроби кожен десятий підліток відмічає ще у віці до 10 років. Саме у цей період формується репродуктивне здоров’я, тому тютюнопаління приносить непоправну шкоду.

Номер слайду 9

Палінням спричинені 30% усіх смертей від онкологічних захворювань. Україна входить до групи із 11 країн Європи з найбільшим рівнем поширеності цієї шкідливої для здоров’я звички. У нашій країні в 2013 році нараховувалося більше 9,9 млн. курців – третина всього працездатного населення України. Найбільший відсоток осіб, що палять, припадає на вікові групи 20-29 років (60% чоловіків і 19% жінок) та 30-39 років (57% і 22% відповідно). Жителі нашої країни випалюють на рік приблизно 234 млрд. сигарет. За даними Міністерства охорони здоров’я України в сучасних умовах в жіночій популяції нашої країни, кожна п’ята жінка – активний курець. Особливо небезпечним є той факт, що ця шкідлива звичка припадає на вік до 35.

Номер слайду 10

Нікотинова залежність має три стадії:перша стадія епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи;друга стадія – постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети;третя стадія – постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне. Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі та внутрішніх органах.

Номер слайду 11

ВЕЙП — БЕЗПЕЧНИЙ ЧИ ШКІДЛИВИЙ?Вейп — це електронна сигарета, по суті — міні-інгалятор. Додаєш у неї сиропчик і отримуєш пар, який вдихаєш. А сиропчики бувають різні, з різними ароматизаторами, з нікотином тощо. І воно таке пахуче, начебто приємне, смачне, що так і хочеться його спробувати. Затягуєш оте все пахуче собі в рота, в легені.

Номер слайду 12

Аргументи за шкідливість вейпа1)Вейп — це перший крок до звичайних сигарет. У лютому цього року на сайті журналу Американської медичної асоціації розміщені матеріали наукового дослідження стосовно впливу куріння вейпу на подальше куріння звичайних сигарет. Дослідження показало, що ті підлітки, які курять вейп, у два раза частіше за підлітків, які цього не роблять, через рік будуть курити вже звичайні сигарети. Тобто, вейп — це перша сходинка до звичайних сигарет. Той, хто зробив перший крок, як правило, робить і другий.2)Тютюнові компанії підсовують вейп замість звичайних сигарет. На сайті компанії Блумберг розміщено журналістське розслідування з питання, хто ж у світі просуває продажі вейпу. З’ясувалося, по-перше, що це ті компанії, які продають сигарети. По-друге, ці компанії виділяють великі гроші на боротьбу з курінням. З першого погляду — дивно. Невже вони хочуть самі себе знищити?Зовсім ні. У всьому світі кількість курців зменшується. То ж тютюнові компанії почали шукати вихід з цієї ситуації. І знайшли цей вихід у вейпі. Причому прибуток від вейпу більший за прибуток від сигарет. Таким чином тютюнові компанії те, що називається, перевзуваються в повітрі.

Номер слайду 13

Цікаві факти про куріння1) Тютюн відомий давно. Більше 6 тисяч років тому ця американська рослина сімейства пасльонових привертала увагу людини. Завдяки вмісту в його листі нікотину, тютюн активно почали вживати люди. Згодом американський чагарник поширився по всій планеті, а деякі люди навіть життя не уявляють без сигаретки-другої.2) Куріння тютюну виникло з релігійних церемоній в Америці. Спочатку курінням займалися тільки шамани і жерці.3)Спочатку люди спалювали трави і пахощі, щоб розслабитися, вилікуватися або провести ритуал. Дим наповнював кімнату, і присутні вдихали його. Індіанці відкрили куріння світу як індивідуальне заняття.4) Святий дим» вважався незамінним інструментом для вигнання духів в Європі в шістнадцятому столітті.5) У Китаї виробляється більше тютюну, ніж у будь якій іншій країні світу.6)Курці за рік витрачають близько 18 днів на перекури під час роботи.7) Близько 15 мільйонів людей померло по всьому світу через куріння. І ця цифра продовжує неухильно рости.

pptx
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
1604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку