Значення рослин 6 клас

Про матеріал
Матеріал для вивчення систематики рослин рідного краю, їх біологічної різноманітності та таксономічного походження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення рослин

Номер слайду 2

Значення рослинності:Ґрунтозахисна;Водоохоронна;Повітроочисна;Кліматорегулююча;Санітарно-гігієнічна;Культурно-естетична.

Номер слайду 3

Рослинність - основний стабілізатор вуглецево-кисневого балансу повітряного басейну. Щорічно внаслідок фотосинтетичної діяльності зелені рослини засвоюють 160— 170 млрд т вуглекислого газу і виділяють близько 460 млрд т кисню.

Номер слайду 4

Ліси – зелені легені нашої планети. За сонячний день 1 га лісу виділяє до 200 кг кисню, поглинаючи при цьому 220-280 кг вуглекислого газу, а за рік 0,3 га лісу дає в середньому річну потребу в кисні однієї людини (близько 400 кг), 1 га лісу за рік поглинає до 20 тонн вуглекислого газу.

Номер слайду 5

Поглинання і випаровування води рослинами має значний вплив на кліматичний режим. Зволожуючи повітря, затримуючи потоки вітру, рослини створюють особливий мікроклімат, що пом’якшує вплив середовища для багатьох живих організмів. Особлива роль у формуванні кліматичних умов належить лісам.

Номер слайду 6

Рослинний покрив відіграє величезну роль у ґрунтоутворенні. Рослинність є основним джерелом органічних речовин, які надходять у ґрунт і перетворюються за частю мікроорганізмів і тварин у гумус – важливий показник родючості ґрунту.

Номер слайду 7

Рослини очищають атмосферне повітря, поглинаючи різні газоподібні сполуки та пил. Тому у містах концентрація вуглекислого та інших шкідливих газів у повітрі в 10 разів вища, ніж у лісі. Очисні властивості рослин

Номер слайду 8

Зелені насадженнязначно знижують рівень вуличногошуму за рахунок поглинання листками звукової енергії.

Номер слайду 9

Рослини є найважливішим харчовим ресурсом для людства, забезпечуючи близько 90% продовольства в світі. Багато з них використовуються в різноманітних технологічних процесах (пивоваріння, хлібопечення, очищення стічних вод і т. д.).

Номер слайду 10

Протягом багатьох століть людина добуває з рослин різноманітні лікарські речовини, які так необхідні в медичній і ветеринарній практиці. На сучасному світовому ринку знаходяться в обігу продукти понад 1000 видів лікарських рослин.

Номер слайду 11

Важливу роль відіграє естетичний та психологічний вплив рослин на людину

Номер слайду 12

Благодійно впливає на здоров'я людини зелений колір рослин – він менше втомлює очі, знижує зорове напруження, діє заспокійливо на нервову систему. Сприятливо діє на організм людини приємний запах квітів лісу, парків, садів, а також шелест листя.

Номер слайду 13

Спостерігаючи за рослинами, людина ще в глибоку давнину засвоювала орієнтири в просторі і часі – рослини вірно служили замість компаса, а деякі рослини досить точно показували час доби.

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
18 березня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку