Презентація "Птахи навесні"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе у вивченні теми «Птахи навесні» у 2класі НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з курсу « Я досліджую світ» Птахи навесніВчитель початкових класів Геденко Г. В. Вчитель початкових класів Геденко Г. В.

Номер слайду 2

ВЕСНА-КРАСНАЯк прийшла весна-красна,Не складала рук вона: Спершу пташку із мандрівки. Повернула до домівки,Потім з хмари на лану. Полила озимину. Сонцем бризнула навколо,Трактор вивела у поле,Звеселила луки, гайІ увесь наш рідний край Лідія Компанієць

Номер слайду 3

Фенологічні спостереження.— Яка зараз пора року?— Який місяць, день, число?— Який сьогодні стан неба?— Чи були зранку опади?— Чи є сьогодні вітер? — Яка температура повітря?— Яка погода переважала протягом тижня?

Номер слайду 4

Запитання для опитування - Які метелики з`являються коли ще довкола лежить сніг? (Кропив`янка). Який метелик жовтого кольору? (Лимонниця). Яких метеликів вважають найгарнішими в наших краях? (Павине око, Жалібниця, Адмірал). - Які ще комахи прокидаються ранньою весною? (Мухи).

Номер слайду 5

Де вони ховаються на зиму? (Між віконними рамами, у будинках) Хто з комах прокидається в лісі з настанням весни? (Мурашки). Коли у мурашок з`являються перші личинки? (На початку травня). Чия сім`я вся гине восени? (Джмелина).

Номер слайду 6

— Хто такі птахи? ( Це тварини).— Чим відрізняються птахи від інших тварин? ( Тим, що їхнє тіло вкрите пір’ям).— Так яких тварин називають птахами?( Птахи – це тварини, тіло яких укрите пір’ ям ).— Як ви думаєте про що ми будемо говорити на уроці? (Про птахів)

Номер слайду 7

Ластівка. Ластівка – вісник добра, щастя, початку, надії, відродження, весни, сходу сонця, домашнього комфорту. Харчується ластівка в основному різними видами комах, яких вона з невимушеною легкістю ловить у польоті. Серед цих комах багато й сільськогосподарських шкідників. Іноді харчується павуками, яких ловить на стінах або у траві. Ластівки люблять скелясту місцевість, часто селяться вони і на прямовисних стінах кар'єрів, які викопали люди. Однак наші зими для ластівок занадто суворі і тому вони відлітають восени в південну, далеку від нас, частина Африки або в Тропічну Азію.

Номер слайду 8

У світі налічують 79 видів ластівок. Найбільш відомі види: берегова, міська і сільська. Зараз ластівок можна зустріти по всій земній кулі, за винятком Антарктиди і Австралії. Ластівка в польоті здатна розвинути швидкість до 120 км/ч. У будівництві гнізда беруть участь обоє батьків, разом вони висиджують яйця і разом же годують пташенят. Батьки захищають гніздо і видаляють з нього послід. Годування пташенят ластівки відбувається до 400 разів на день (пташенята залишаються в гнізді близько 20 днів, поки не навчаться літати) . Навіть якщо вони навчилися літати, батьки ще тиждень допомагають їм, годуючи і показуючи їм зворотний шлях до гнізда.

Номер слайду 9

Лелека. Лелека (бусол, бузько, чорногуз, гайстер) - символ богині Зорі; символ поваги до батьків; символ мандрівників; сімейного благополуччя, щастя; батьківщини. Лелека в українців – святий птах, який, за повір’ям, має риси і звички, що притаманні людям. В народному уявленні він є символом праці і відданості. Де він покладе своє кубло, тій хаті буде щастити.

Номер слайду 10

Харчуються переважно дрібними тваринами — дощовими черв'яками, комахами, жабами, мишами— вони ефективно борються з отруйними зміями, наприклад, з гадюками, які лелекам дуже навіть до смаку. Після зимівлі на краю світу білі лелеки повертаються до своїх гнізд і приводять їх у порядок. Ці птахи надзвичайно прив’язані до своїх осель. Найстаріше з відомих гнізд лелек, в якому жило багато поколінь цих птахів, було заселене ними протягом 381 року. Діаметр гнізда білого лелеки може становити до півтора метрів, а вага до 200-250 кг. Гнізда лелек іноді зустрічаються навіть в горах, на висоті до 2000-2500 метрів над рівнем моря. Повертаючись після зимівлі в Африці і Південній Азії на північ, лелеки, долаючи тисячі кілометрів, завжди безпомилково знаходять свої гнізда. Спати лелеки воліють, стоячи на одній нозі. Коли нога втомлюється, вони змінюють її на іншу, причому при цьому вони навіть не прокидаються.. У серпні зграї, керуючись інстинктом, починають тягнутися на південь. У нас зграї звичайно нараховують від 2-3, до сотні лелек. Але іноді можна побачити й великі багатосотенні скупчення. Зграї поступово збільшуються на шляхах перельоту i на Балканах складаються вже з тисяч птахів. Японія – єдина в світі країна, в якій полювання на лелек заборонена споконвіку. 

Номер слайду 11

Соловей. Ця непримітна пташка з співочим голосом любить тепло, і тому з осені летить на південь. А для зимівлі наші рідні солов'ї облюбували жарку Африку. Ці птахи летять зимувати в східну частину континенту — Кенії і Ефіопії. Солов'ї прилітають з вирію одними  з останніх на початку травня, коли на деревах уже досхочу комах. Непоказні коричнево-сірі пташки майстерно ховаються у гущавині лісу, подалі від пильного людського ока. Солов’ї корисні тим, що поїдають шкідливих комах, які з’їдають листя дерев, за що їм багато вдячні

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зозуля. Зозулі селяться і в лісах, і в лісостепу і в степу. Переважна більшість зозуль відлітає зимувати в тропічну і Південну Африку, рідше зозулі зимують у Південній. Азії: в Індії та Китаї. Більшість видів зозуль не будують гнізд та не висиджують яєць, а підкидають їх іншим птахам. Відомо близько 150 різних видів птахів, яким зозуля підкладає свої яйця. Це насамперед очеретянка, вільшанка, плиска, кропив’янка та інші дрібні співочі пташки. Зозулине яйце має вагу близько 3 г, тоді як у птахів її розмірів вага яйця становить 15 г. І не тільки за розміром і формою, а й за кольором воно схоже на яйце тієї пташки, в гніздо якої зозуля підкладає своє яйце.

Номер слайду 14

Новонароджені зозулята у віці всього лише кілька годин від роду викидають з гнізда все, що там знаходиться, а саме: пташенят або яйця господарів гнізда.  Вважається, що зозуля раніше всіх відлітає на південь і повертається звідти. Вона вважається однією з найшвидших, спритних і обережних птахів у світі.

Номер слайду 15

Лебідь. Лебідь — птах уособлює відданість і романтику. Лебеді відносяться до водоплавним птахам, тому і для зимівлі вони вибирають місця біля води, часто це Каспійське або Середземне море. Лебідь є найбільшим водним птахом. У світі існує 7 видів лебедів. Лебеді відрізняються від гусей своїми більш довгими шиями. Розмах крил лебедя досягає – 2 метрів. Пережити зиму лебедям допомагає густе оперення, що складається з майже 25 000 пір’я.

Номер слайду 16

Лебедята самі харчуються всім, що зможуть знайти. На нічліг вони повертаються в гніздо, гріючись під материнським крилом. За діточками стежать обоє батьків, захищаючи їх від будь-яких несподіванок і вибираючи кращі місця для годівлі. Часто пташенята заповзають матері на спину, використовуючи її як плавальний засіб. Таким чином вони захищаються від хижих риб.

Номер слайду 17

Жайворонок. Жаворонки України зимують в північній Африці або в Індії, вертаються в Україну на початку березня, а відлітають в жовтні. Живуть переважно в полях, там в'ють гніздо просто на землі. Починаючи співати, жайворонок швидким летом підіймається вгору, описуючи велику спіраль. Згори летить спочатку повільно, а потім раптово складає крильця і «каменем» падає додолу. Живиться комахами, хлібними зернами і насінням бур'янів. П'є росу з листя трави, і це дозволяє йому жити і в посушливих степах південної України.

Номер слайду 18

Жайворонки живуть у багатьох місцях (гори, луки, поля), але крім лісів. Пташенята жайворонків ростуть дуже швидко і вже через 10 днів залишають гніздо. У середньому, пісня жайворонка триває 10-12 хвилин, після чого співак відпочиває. Якщо жайворонка в повітрі загрожує небезпека, він каменем падає вниз і намагається загубитися в стеблах трави. У старовину жайворонка вважали провісником весни, вважалося, що ці птахи можуть випросити дощ під часдовгої посухи.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Шпак. Годують потомство обоє батьків, в день за кормом птахам доводиться літати до 400 разів. За одне літо вони можуть вивести потомство два рази. Звичайні шпаки можуть наслідувати співу інших птахів, а також відтворювати багато інших звуків. Шпаки є всеїдними птахами, тобто ці птахи вживають як їжу рослинного, так і тваринного походження. Їх можна бачити на спинах овець і корів, де вони збирають кліщів і інших паразитів. У шпаків є особливі здібності захищати всю зграю, тому в разі нападу, вони можуть реагувати, як один, швидко розсіюючись і перегруповуючись. Переліт шпаків – це особливе видовище. Птахи збираються у величезні зграї по кілька тисяч птахів, летять вони практично синхронно. Близько 100 років тому 60 пар шпаків були випущені в Нью-Йорку. Через 50 років шпаки стали найпоширенішими птахами в США.

Номер слайду 21

Перелітні птахи долають великі відстані, летять іноді без відпочинку цілий день або ніч і дуже втомлюються. Багато птахів гине під час перельоту. Тому не потрібно лякати птахів, розганяти зграю, що опустилася на відпочинок.

Номер слайду 22

Гра« Хто зайвий » I пара – ластівка, голуб, лебідь, дятел, дика качка. II пара – журавель, синичка, дикі гуси, сорока, іволга, снігур. III пара – зяблик, лелека, ворона, деркач, соловей. IV пара – шпак, горобець, жайворонок,одуд, сойка. V пара - малинівка, синичка, дрізд, сорока, грак.

Номер слайду 23

Робота з підручником. Щоб більше дізнатися про перелітних птахів відкрийте підручник на с.64-65. Отже, слухайте. З настанням весни повертаються у рідні місця перелітні птахи. Одні птахи прилітають до нас раніше, а інші – пізніше. Час прильоту залежить від того, коли в наших краях з'являється для них корм. - А тепер прочитайте самостійно. На це я вам даю 5 хвилини..

Номер слайду 24

Робота в зошиті з друкованою основою ( с.33,1 завдання) А зараз ми попрацюємо в зошитах з друкованою основою. Відкрили зошити на с. 33.1 завдання. Прочитайте уважно завдання. Що вам потрібно зробити? - Друге завдання розгадай кросворд «Весна»

Номер слайду 25

Хвилинка цікавинка. Цікаве про птахів. Найбільш морозостійкі серед птахів качки, гуси. Вони витримують морози до 110 градусів.  Найбільший птах у нашій країні - лебідь. Його вага досягає 12 - 16 кг. Лебеді – кликуни можуть літати на висоті більше 8 ( восьми ) кілометрів.  Чорний крячок проводить у повітрі 3 — 4 роки, не сідаючині на воду, ні на землю.  Чи знаєте ви, що ластівка - це. Божа пташка, створена Богом із землі. Благословив її Господь за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали цвяшки. Своїм співом вона славить Бога. А ще кажуть, що вона ключниця, бо приносить із - за моря золоті ключі, які відмикають літо і замикають зиму

Номер слайду 26

– Яких тварин називають птахами? (Птахи – це тварини, тіло яких укрите пір'ям ). – Яких ви запам’ятали перелітних птахів? - З якими змінами у природі пов'язане повернення птахів? – Чому різні птахи прилітають у неоднаковий час?

Номер слайду 27

- Якщо урок сподобався, то вимахаєте руками, як пташка крилами. Не сподобався – присядьте, як засмучена пташка.

Номер слайду 28

Наш дивний світ такий, як казка: Он в небі хмаронька пливе. Тож бережи його, будь ласка, Все в ньому гарне і живе. Он квітка полум'ям палає, І ясне сонечко блищить. Чарівна пташечка співає, Все в дивосвіт прийшло, щоб жить.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Khomiak Anna-Maria
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
11961
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку