Презентація Р.Кіплінг "Балада про Схід і Захід", "Якщо..."

Про матеріал

Презентацію можна використати під час аналізу поезій англійського письменника Редьярда Кіплінга "Балада про Схід і Захід", "Якщо". У презентації є хмарки слів для складання паспорта твору, завдання на відповідність, тестові запитання на закріплення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Психологічне налаштування

Номер слайду 3

Джозеф Редьярд Кіплінг«Балада про Схід і Захід»,«Якщо …»

Номер слайду 4

Мета уроку. Проаналізувати твори англійського письменника Редьярда Кіплінга «Балада про Схід і Захід», «Якщо…»

Номер слайду 5

Тестові запитання. Представником якої національної літератури є письменник Редьярд Кіплінг ? австралійської  аргентинської   австрійської  англійськоїЗа досягнення в галузі літератури Д. Р. Кіплінг у 1907 році був удостоєний :  Нобелівської премії Премії імені Г. К. Андерсена   Букерівської премії   Дублінської літературної преміїУкажіть твір,який НЕ належить перу Д. Р. Кіплінга. "Книга джунглів" "Острів скарбів" "Балада про Схід і Захід" "Казки просто так..."

Номер слайду 6

Історія створення «Балади про Схід і Захід»За основу «Балади про Схід і Захід» узято реальний випадок, що стався на північно-західному кордоні британської Індії. Місцевий «абрек» на ім’я Камаль із дванадцятьма бійцями втік на заколотний кордон і вкрав лошицю Полковника. Полковничий син вирушає навздогін за Камалем. Він наздогнав Камаля. Відбувається поєдинок не на життя, а на смерть. Однак кожний побачив сміливість іншого, і повага до ворога здолала ненависть. Усе закінчилося досить мирно. Камаль і Полковничий син присягнулися на вічну дружбу, стали братами не по крові, а по духу.

Номер слайду 7

Читання вірша. Аудіокнига. С.123-125, підручник «Зарубіжна література. О. М. Ніколенко.-К.: Грамота, 2015.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Аналіз вірша «Балада про Схід і Захід»Автор – Редьярд Кіплінг. Рік написання – 1889 Рід літератури – ліро-епос. Жанр – балада (Ознаки балади у творі: наявний зачин, поетична мова, яскраві герої, перемога добра та порозуміння). Тема – протистояння та примирення Сходу і Заходу.Ідея – ствердження миру і злагоди між народами, незважаючи на різницю в вірі, поглядах, мові. Основна думка – немає Заходу без Сходу, а Сходу — без Заходу.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Головні героїКамаль – вожак повстанців. Сильний, сміливий, не боїться ночі, вправний, вкрав найкращу лошицю Полковника, хороший вершник, скочив легко в сідло, дуже швидко оминає всі небезпечні місця. Полковничий син – молодий юнак, сміливий, безстрашний, один кинувся наздоганяти Камаля і його воїнів, не думав про свою безпеку, хоробро повернув за Камалем у провалля. Автор-оповідач.  Розповідь ведеться від імені оповідача, який начебто збоку дивиться на все, що відбувається.  Син Камаля,воїни-повстанці,солдати королівської армії.

Номер слайду 15

Композиція твору

Номер слайду 16

Композиція твору

Номер слайду 17

Композиція «Балади про Схід і Захід»У «Баладі про Схід і Захід» — кільцева композиція: кінцівка повторює першу строфу. Зачин: ліричний вступ («Захід є Захід, а Схід є Схід…»)Зав’язка: викрадення Камалем лошиці Полковника. Розвиток подій: погоня Полковничого сина за викрадачем. Кульмінація: Полковничий син падає з коня і Камаль рятує його. Кульмінаційний момент в баладі затягується. Зі сфери вчинку переходить у сферу моралі. Під час переговорів Камаль і Полковничий син проникаються повагою один до одного. Розв’язка — примирення ворожих таборів.

Номер слайду 18

Художні засоби

Номер слайду 19

Тестові запитання. Конфлікт у творі Р. Кіплінга «Балада про Схід і Захід» стався через: повстання афганців; незадоволення індійців своїм становищем; украдену Камалем кобилу украдену у місцевого населення отару овець. Чим закінчується зустріч двох воїнів (за твором Р. Кіплінга «Балада про Схід і Захід»?битвою; втечею одного з воїнів; примиренням; загибеллю героїв. До чого закликає Р. Кіплінг у «Баладі про Схід і Захід»? до єднання і порозуміння; до боротьби за рідну землю; до війни; до повстання проти тиранії іноземців.

Номер слайду 20

Вірш «If…»Моральний кодекс справжньої людини втілено у вірші Кіплінга «Якщо...» («If», 1910 р. )Вірш перекладений 27 мовами. У 1995 р. за опитуванням ВВС визнаний найпопулярнішим британським віршем усіх часів. Рядки : «If you can meet with Triumph and Disaster /and treat those two impostors just the same» («Якщо Тріумф, зарівно як Нещастя, Сприймеш як дим і вітер на віку») — написані на стіні входу до центрального корту Уїмблдонського турніру.

Номер слайду 21

Читання вірша. Аудіокнига. С.126-127, підручник «Зарубіжна література. О. М. Ніколенко.-К.: Грамота, 2015.

Номер слайду 22

Аналіз вірша «Якщо…»Поезія « Якщо…» написана у формі звертання до сина. Батько знає, що гідно життя прожити важко, але можна, якщо дотримуватися шляхетних правил поведінки. Моральні настанови Кіплінга позбавлені нудного повчання. Вони не пригнічують, а підносять над буденністю спонукають лишатися на висоті.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Аналіз вірша «Якщо…»Автор – Редьярд Кіплінг. Рік написання – 1895 Рік видання – 1910 Жанр – балада. Вид лірики: філософська. Тема: звертання-заповіт ліричного героя до сина.Ідея: возвеличення сили людського духу, спроможної витримати всі випробування на життєвому шляху. Основна думка: людина повинна залишатися собою в різних життєвих випробуваннях, зберігати вірність моральним принципам.

Номер слайду 28

Правила життя Кіплінга{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}«Якщо…» (ситуація, світ) Ти (людина)Всі проти тебе, зневірилися. Вір собі, з’ясуй, чому так сталося, невтомно чекай свого часу. Оббрешуть, ненавидимуть. Не виправдовуйся. Буде дано дар, талант, мріїНе створюй кумирів, не зазнавайся. Прийде слава або станеш нещасливим, все втратиш. Залишайся незворушним, не опускай руки в розпачіРизикнеш і все втратиш. Почни спочатку. Втратиш останні надіїЗбери усю свою волю і вистоїш. Опинишся на соціальному дні або зумієш піднестися. Не втрать себе, не зрадь собіБудеш берегти кожну хвилину. Працюй над собою, не шкодуючи себе

Номер слайду 29

Художні засоби вірша

Номер слайду 30

Тестові запитання Який із даних творів автора є своєрідним зверненням до сина : "Три солдати" "Кім" Вірш "Якщо..." "Балада про Схід і Захід«Моральний кодекс справжньої людини втілено у творі: "Якщо..." "Рукавичка" "Айвенго" "Балада про Схід і Захід"У вірші Кіплінга "Якщо..." проголошуються такі вічні цінності: любов до природи, збереження навколишнього середовища любов до родини, піклування про ближнього честь, мужність, воля, відданість високій меті

Номер слайду 31

Підсумок уроку. Проаналізувати твори англійського письменника Редьярда Кіплінга «Балада про Схід і Захід», «Якщо…»

Номер слайду 32

Рефлексія

Номер слайду 33

Домашнє завдання. С.126-127, вірш Р. Кіплінга «Якщо…» вивчити напам’ять.

Номер слайду 34

Джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BA%D1%89%D0%BE%E2%80%A6https://dovidka.biz.ua/yakshho-kipling-analiz/https://dovidka.biz.ua/balada-pro-shid-i-zahid-analiz/https://svitliteraturu.com/load/prezentaciji/7_klas_ppt/dzh_r_kipling_zhittja_i_tvorchij_shljakh_prezentacija/43-1-0-797

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку