Презентація " Раннє відродження"

Про матеріал
Мета: сформувати в учнів уявлення про період раннього Відродження і гуманізму; створити умови для розуміння архітектурних напрямків; розглянути основні пам’ятки епохи Відродження; охарактеризувати середньовічний світогляд; розвивати вміння учнів порівнювати християнську та ісламську культуру та висловлювати власну думку щодо появи і розвитку гуманістичних ідей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раннє Відродження і гуманізм

Номер слайду 2

План вивчення нового матеріалу Причини появи Раннього Відродження і гуманізму. Ранній гуманізм і література Відродження. Художники Раннього Відродження.

Номер слайду 3

Домашнє завдання Опрацюйте § 23 та п.4 § 24 підручника. Стор.162 завдання виконати. Заповніть у зошиті таблицю "Діячі літератури і мистецтва раннього Відродження: Готуйтеся до уроку узагальнення і тематичного контролю за розділом «Матеріальний і духовний світ європейського Середньовіччя»(Стор.171).

Номер слайду 4

ПОНЯТТЯ Відродження. Гуманізм.

Номер слайду 5

Епіграф уроку Хай нащадки одержать від нас дещо подібне до того, що нам самим лишилося від наших предків. Данте

Номер слайду 6

Запитання Яким був світогляд середньовічної людини? Як релігія впливала на життя людини? Що таке єресь? Що таке Відродження? (Стор.157). Що таке гуманізм?(Стор.158).

Номер слайду 7

Від XIV ст. шанувальники античності, спираючись на здобуті знання, вважали, що потрібно в першу чергу займатися studia humanitatis, тобто «вивченням людського». Тих, хто вивчав людське, від кінця XV ст. стали називати гуманістами. Сьогодні словом «гуманізм» ми називаємо любов до людей і таке розуміння світу, за якого людина є найвищою цінністю. Які причини зародження Ренесансу? Які його основні ідеї?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На порозі великої культури Відродження стояв відомий поет і філософ Данте Аліг’єрі (1265—1321 рр.). Найбільш відомий його твір — «Божественна комедія».

Номер слайду 10

Якщо Данте був попередником Відродження, то першою людиною Відродженя можна впевнено назвати Франческо Петрарку (1304—1374 рр.). Його уславила «Книга пісень», що містила 366 віршів (сонетів), присвячених його коханій Лаурі.

Номер слайду 11

Послідовником і другом Петрарки був Джованні Бокаччо (1313—1375 рр.). Він писав вірші про кохану Марію. Але світову славу йому приніс збірник зі ста розповідей «Декамерон».

Номер слайду 12

У мистецтві нову культуру започаткував флорентієць Джотто де Бондоне (1266— 1337 рр.). Найбільш відомою його роботою був розпис церкви у Падуї. На фресках художник зобразив Ісуса, Діву Марію, апостолів як земних людей — розумними, чесними, твердими духом.

Номер слайду 13

Сцена «Поцілунок Іуди» відображає ставлення художника до євангельських подій.

Номер слайду 14

Тілесність, об’ємність фігур, лінійна перспектива у повному обсязі вперше з’явилися у творчості флорентійця Мазаччо (1401—1428 рр.).

Номер слайду 15

Вершиною Раннього Відродження у мистецтві вважається живопис Сандро Ботічеллі (1445—1510 рр.). Його картини «Весна», «Народження Венери» передають розуміння внутрішньої і зовнішньої краси митцями Відродження.

Номер слайду 16

Запитання і завдання Чому культура Відродження виникла саме в Італії? Як проявилося Відродження у мистецтві? Якою була тематика літературних творів епохи Відродження? Визначте основні відмінності між мистецтвом Відродження та середньовічним мистецтвом.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацюйте § 23 підручника. Стор.162 завдання виконати. Готуйтеся до уроку узагальнення і тематичного контролю за розділом «Матеріальний і духовний світ європейського Середньовіччя» (Стор.171).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Фронтальне опитування Яку роль відігравав храм у житті середньовічного європейця? Визначте основні складові романського і готичного храмів та їх функції. Якими були головні прикраси готичного храму? Чим була зумовлена зміна архітектурних стилів?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Приймак Наталія Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 березня 2019
Переглядів
12688
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку