Презентація "Раннє Відродження. Гуманізм"

Про матеріал
Презентація "Раннє Відродження. Гуманізм" розроблена згідно підручника Всесвітня історія для 7 класу І.Щупака, О.Бурлаки та ін. Містить основні поняття теми,портрети представників даної епохи та зображення або опис їх досягнень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раннє Відродження Гуманізм.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 .1. Й. Гутенберг А. Вчений 2. П. Абеляр. Б. Винахідник3. Р. Бекон. В. Викладач{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}2. Що таке каравела?А. Друкарський станок. Б. Корабель. В. Ґудзик3. Перші університети в Європі були засновані в містах. А. Болонья і Салерно Б. Венеція та Париж. В. Київ та Варшава

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}4. На скільки рівнів поділялася середньовічна освіта ?А.1 Б. 3 В. 25. Якою мовою до 14 ст велося викладання в університетах Європи?А. Англійською. Б. Латинською. В. Італійською 6. Куди здійснив подорож Марко Поло яку описав у своїй книзі А. в Америку Б. в Китай та до Центральної АзіїВ. в Київську Русь

Номер слайду 4

Мета:з'ясувати, як і чому середньовічні діячі культури змінили своє бачення світу та роль людини в цьому світі;розглянути поняття Античності, Відродження (Ренесансу) та Гуманізму;ознайомитися з видатними представниками Раннього Відродження та основними причинами появи гуманістів і їхніми ідеями.

Номер слайду 5

1. Причини появи раннього Відродження і гуманізму.2. Основні ідеї раннього Відродження і гуманізму.3. Данте Аліг´єрі, Франческо Петрарка та інші митці раннього Відродження. План

Номер слайду 6

Відродження (Ренесанс) - період розвитку культури Західної та Центральної Європи у ХІV – на початку ХVІІ ст. Його батьківщиною є … , де збереглись:високий рівень соціально-економічного розвитку;роздробленість та існування багатьох політичних і культурних центрів поширення античних пам´яток, які вважалися власне … традицією.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Раннє Відродження Друга половина ХІІІ - ХV ст. Започатковане у Флоренції, де політична влада належала купцям та ремісникам. Високе Відродження. Кінець ХV – перша третина ХVІ ст. Розквіт образотворчого мистецтва, архітектури, літератури. Пізнє Відродження. Початок ХVІІ ст. Головне місто пізнього Відродження – Венеція.

Номер слайду 9

Основні риси культури Відродження. Критика церковного аскетизму. Започаткувало відокремлення мистецтва від ремесла. Принцип науковостіГуманістичний світогляд. Віра в безмежні можливості людини

Номер слайду 10

Гуманізм – прогресивний рух у західноєвропейській культурі, система поглядів на людину як на найвищу цінність — «найкраще створіння Боже».

Номер слайду 11

ІЗ ТВОРУ ПАПИ ІНОКЕНТІЯ III “ПРО ЗНЕВАГУ ДО СВІТУ” Усі шляхи людини сповнені праці та скорботи, і навіть не відпочиває розум її… Навряд чи є що-небудь, що людина зрозуміла б повністю, що вона осягнула б ясно. Хіба тільки те знають цілком, що нічого не знають зовсімІЗ ТВОРУ ДЖОВАННІ ПІКО ДЕЛЛА МІРАНДОЛИ “ПРОМОВА ПРО ГІДНІСТЬ ЛЮДИНИ”О дивне і піднесене призначення людини, якій дано досягнути того, що вона прагне, чого вона бажає. Бог створив людину, щоб вона пізнавала закони Всесвіту, любила красу, захоплювалася її величчю… Людина може зростати та удосконалюватися за власною волею. У ній є початки найрізноманітнішого життя. В чому різниця релігійного та гуманістичного світоглядів? .

Номер слайду 12

Італійський поет рубежу Середньовіччя та Відродження. Головним його твором є “Божественна комедія”, яка змальовує мандрівку автора загробним світом. Перший серед мислителів, хто виступив за незалежність королівської влади від папства.«Се віковічна повість кожного з нас, кожного, хто думав, любив, помилявся, падав духом.» І. Франко. Данте Аліг´єрі (1265 - 1321)

Номер слайду 13

Італійський поет, учений, філософ та історик. Вважається першим гуманістом, оскільки він наважився протиставити богослов´я знанням про людину. Поєднав теми античності та Середньовіччя Петрарка уславився збіркою ліричних віршів-сонетів “Книга пісень”, зверненими до своєї коханої Лаури. Робота з підручником ст 123. Франческо Петрарка (1304 - 1374)

Номер слайду 14

Провісником Відродження в образотворчому мистецтві був художник Джотто. На його фресках фігури біблійних персонажів охоплені живими людськими почуттями і пристрастями. До речі, цей митець був другом Данте, і той навіть зобразив його в " Божественній комедії". Джотто ді Бондоне (1267 - 1337)

Номер слайду 15

Поклоніння волхвів. Поцілунок Іуди. Роботи Джотто

Номер слайду 16

Флорентійський художник. Його картини алегоричні й динамічні, проникнуті людськими почуттями, вважаються вершиною раннього Відродження, проте помер художник у злиднях і заново був відкритий лише в середині ХІХ ст. Сандро Ботічеллі (1445 - 1510)

Номер слайду 17

Народження Венери Весна

Номер слайду 18

Донателло (1386 - 1466) Флорентійський скульптор. Став першим скульптором від часів античності.“Давид” – перша оголена скульптура Відродження.

Номер слайду 19

Св. Георгій Кінна статуя

Номер слайду 20

Підсумуймо{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Доба відродження розпочалася в А . Франції Б. Англії В. Італії 2. Гуманізм прогресивний рух якийвідносився до людини як до …А. найбільшої цінностіБ. не потрібної частини суспільства. В. незначної частини суспільства3. Данте Аліг´єрі був першим поетом А. Середньовіччя. Б. Відродження. В. Перехідним 4. Яке місто стало батьківщиною Відродження А. Рим Б. Венеція. В. Флоренція 5. Хто був автором «Книги пісень»А. Данте. Б. Петрарка. В. Доннатело

Номер слайду 21

Опрацювати параграф 25. Уявіть себе мандрівником часів Раннього Відродження, опишіть свою мандрівку ( 5-6 речень) або створіть презентацію на тему «Митці Раннього Відродження»(7-9 слайдів)Домашнє завдання

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Калашнік Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2023
Переглядів
1962
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку