Презентація. Реалізм та історія його формування. Характерні ознаки реалізму як напряму. О. де Бальзак — видатний французький письменник, зачинатель соціального реалістичного роману

Про матеріал
Подані матеріали до теми уроку: словникова робота, фотоматеріали, що відображають життєвий і творчий шлях французького письменника. Висвітлено питання: Бальзак і Україна, Бальзак зачинатель соціально-реалістичного роману, "Людська комедія» — грандіозна енциклопедія життя Франції першої половини XIX ст.", літературний диктант для контролю знань з теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Реалізм та історія його формування. Характерні ознаки реалізму як напряму. О. де Бальзак — видатний французький письменник, зачинатель соціального реалістичного роману. Життєвий і творчий шлях письменника. «Людська комедія» — грандіозна енциклопедія життя Франції першої половини XIX ст., її проблематика й структура. Бальзак і Україна. Бальзак великий! Його характери – витвір розуму Всесвіту! Ф. М. Достоєвський Що він (Наполеон) не зробив мечем, я зроблю пером Оноре де Бальзак

Номер слайду 2

Словникова робота (запис до зошитів)Реалізм (латин. realis — речовий, дійсний) — літературно- мистецький напрям, який полягає у всебічному відображенні взаємин людини й середовища, впливу соціально-історичних обставин на формування особистості. Натуралізм (латин. natura — природа) — назва течії в європейській літературі та мистецтві, що виникла в 1870-ті рр. й особливо поширилася в 1880-1890-ті. Принципи реалізму в мистецтві XIX ст.:■ тяжіння реалізму до об’єктивності, достовірності;■ втілення в реалізмі як літературному напрямові діалектичного зв’язку між закономірно-загальним та індивідуально- особливим;■ відмова від поділу стилю на «високий» та «низький» ;■ пізнавальне спрямування (зв’язки з історією, природознавством, соціологією, психологією);■ аналітичний підхід до дійсності, намагання відтворити світ як складну єдність;■ увага до проблем взаємодії людини і середовища, до типових характерів за типових обставин;■ перенесення центру уваги на соціальну сферу;■ переважання епічного першоджерела;■ психологізація всієї атмосфери твору

Номер слайду 3

Представники літератури французького реалізму. Стендаль. Г. Флобер. Гі де Мопассан. О. де Бальзак

Номер слайду 4

м. Тур. Париж часів Бальзака. Дім-музей Бальзака у Парижі

Номер слайду 5

«Працювати — це означає вставати опівночі, писати до 8-ї години ранку, поснідати за п’ятнадцять хвилин і знову працювати до п’ятої, пообідати, лягти спати і завтра все почати спочатку. Пишу весь час, а коли не сиджу за рукописом, обмірковую план, а коли не думаю над планом, то виправляю гранки. Ось моє життя».

Номер слайду 6

Дитинство та юність письменника

Номер слайду 7

Навчання. Вандомський коледж. Париж. Університет Сорбонна, факультет права. Мріє стати письменником

Номер слайду 8

Історична трагедія у віршах «Кромвель»«Юнак, раджу вам захоплюватися чим-небудь, тільки не літературою» (критик)Історичний роман «Шуани». Успіх Філософський роман «Шагренева шкіра». Відомий у Європі письменник. Задум «Людської комедії» О. де Бальзак – зачинатель соціально- реалістичного роману

Номер слайду 9

Сцени сільського життя«Людська комедія» — грандіозна енциклопедія життя Франції першої половини XIX ст. Розділ«Аналітичні етюди»

Номер слайду 10

Бальзак і Україна. Лист з Одеси у 1832р. з приводу роману «Тридцятирічна жінка» (за підписом «Іноземка»)Вони зустрічались у різних містах і країнах Європи: у Швейцарії, Відні, Дрездені, Санкт-Петербурзі, а зрештою одружились у Бердичеві.«Він - обертається навколо неї. Вона - дарує йому світ. Це і є любов» «Справжня любов не терпить сторонніх»«Коли я читала Ваші твори, серце моє тріпотіло; Ви показуєте справжню гідність жінки, любов для жінки - дар небес, божественна еманація; мене захоплює Ваша чудова тонкість душі, вона ж і дозволила Вам вгадати душу жінки"

Номер слайду 11

Евеліна Ганська. Верхівня, маєток Ганських

Номер слайду 12

Двічі відвідував Україну: у вересні 1847-січні 1848 р. і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року. Верхівня Від Парижа до Верхівні Бальзак їхав тиждень. Його маршрут пролягав через Броди, Дубно, Радзивилів. Саме під час цієї першої поїздки він написав свої відомі слова про Україну (йдеться, зокрема, про села біля Бердичева): «…Це пустеля, царство хлібів, ці мовчазні прерії Купера, — захоплено зазначав Бальзак. — Тут починається український чорнозем, шар чорного і тучного ґрунту завтовшки футів п'ятдесяти, а іноді навіть і більше» У Верхівні Бальзак працював над такими творами, як «Мачуха», «Селяни», «Зворотний бік сучасної історії», «Дрібні буржуа», «Театр такий, яким він є», «Жіночий характер», «Петро І та Катерина» та інші.

Номер слайду 13

Бердичів, костел св. Варвари У 1850 році одружився з Евеліною Ганською. Вінчання відбулося 2 березня 1850 року в костьолі Святої Варвари міста Бердичева. На вінчанні були присутні дочка Евеліни — Анна, Густав Олізар та граф Жорж Мнішек. Вінчали молоде подружжя Житомирський прелат Віктор Ожаровський та канонік Йосип Білобоцький.«Я не мав ані щасливої юності, ні квітучої весни, але тепер у мене буде сонячне літо і тепла осінь»

Номер слайду 14

«Я знаю добре, надто добре, — писала Евеліна Ганська своєму братові Адаму Ржевуському, — що пан Бальзак — приречений і що навіть за найкращого догляду не зможе протягнути довго… Однак думка, що я можу бути потрібною цьому великому розумові і цьому великому благородному серцю, також є нагородою. Я дам йому все щастя, на яке він заслуговує, й, роблячи це, сама буду щаслива. Так часто його зраджували: я залишуся йому вірною наперекір усім і… нехай він умре з рукою в моїй руці та з моїм образом у серці…»

Номер слайду 15

Про Київ О. Бальзак писав:«…Ось я і побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії, українських степів. Добре поглянути на це ще разок…» «Листи про Київ»

Номер слайду 16

Наприкінці вересня 1848 року, їдучи до Евеліни Ганської у с. Верхівня, чекаючи вирішення прикордонних формальностей, на 4 дні зупинився у містечку Вишнівець (нині смт. району Тернопільської області) в палаці князів Вишневецьких, де жила дочка Ганської Анна, заміжня за графом Ж. Мнішеком. Враження про Вишнівець виклав у листах до Евеліни, назвавши, зокрема, палац і парк на березі Горині «польським Версалем» і запропонувавши проекти вивезення з Вишнівеччини деревини для будівництва залізниці та спорудження тут ставків, суконної фабрики.

Номер слайду 17

Але не судилося закоханим довге щастя. Давня хвороба прогресувала. «Вибач, друже, я дуже втомився, - писав у останньому листі Оноре де Бальзак, - ця хвороба висмоктує з мене життя. І так болісно висмоктує… Знаю, що вже залишилося кілька днів…Нарешті муки мої і страждання скінчаться… Нещодавно мене відвідав Віктор Гюго. Коли він вийшов, я почув, як він сказав друзям: «Європа втрачає у ці дні велику людину…» Отже, жив я недарма…». 18 серпня 1850 року серце письменника зупинилося.

Номер слайду 18

Парк у Верхівні й сьогодні закохані пари притягує

Номер слайду 19

Пам’ятник Оноре де Бальзаку у БердичевіЛітературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака

Номер слайду 20

Колишній будинок Бальзака в Парижі навул. Фонтане. Могила Бальзака у Парижі, кладовище Пер-Лашез

Номер слайду 21

Літературний диктант1. О. де Бальзак народився у м….2. Письменник народився 20 травня… року в сім’ї…3. Його дід був…4 . Бальзак навчався у … коледжі5. Батько майбутнього письменника хотів бачити свого сина поважним…6. Бальзак відвідував лекції в...7. Перша літературна спроба Бальзака…8. Роман, який схвально зустріли читачі…9. Працював, як письменник-ремісник по… годин на добу.10. У 1832 р. письменник отримав листа, що надійшов з Одеси за підписом…11. Перу письменника належить… творів12. Евеліна Ганська висловилась з приводу роману О. де Бальзака…13. Це було у 18… році14. У Бальзака був диплом…15. У 1840 році з’явилася назва епопеї…16. Вона складається з … розділів17. Бальзак відвідав українські міста…18. На 4 дні зупинився у містечку … (нині смт Збаразького району Тернопільської обл. в палаці князів…19. Києву присвятив нарис…20. У… році одружився з Евеліною Ганською.21. Вінчання відбулося у костьолі … міста…22. Помер 18 серпня … року 23. Похоронений у … на цвинтарі…24. Євеліна Ганська пережила Бальзака … років

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Яремко Марія
Додано
16 березня 2021
Переглядів
2813
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку