Презентація "Реформи Яноша Кадара"

Про матеріал
Презентація "Реформи Яноша Кадара"Презентація "Реформи Яноша Кадара"Презентація "Реформи Яноша Кадара"Презентація "Реформи Яноша Кадара"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Янош Кадар  (26 травня 1912 м. Фіуме (нині Рієка, Хорватія)— 6 липня 1989, Будапешт) — сталініст, керівник соціалістичної Угорщини з обмеженим суверенітетом (1956—1988). Ставленик СРСР після Угорської Революції 1956, організатор страти прем'єр-міністра Імре Надя. Провів у країні помірковано-ліберальні господарські реформи, допустивши функціонування елементів ринкової економіки. За надумані подвиги та з пропагандистською метою удостоєний звання Герой Радянського Союзу.

Номер слайду 3

Біографія. Янош Кадар — дитина Борболи Черманек, служниці словацько-угорського походження, та солдата Яноша Крецінгера. Дитинство майбутнього угорського лідера пройшло в скруті і злиднях. Уродженець хорватської Рієки (тоді вільне місто Фіуме) у складі Транслейтанії, що входила до складу Австро-Угорщини, за тодішніми законами рідного міста був зареєстрований при народженні під італійським ім'ям Джованні Черманек.

Номер слайду 4

Революція Я. Кадар виявився діячем з широким світоглядом і нестандартним мисленням. Не виходячи за рамки офіційної комуністичної доктрини і залишаючись лояльним Радянському Союзові, він, разом з тим, проводив помірковано-ліберальний курс, суттєво відмінний від консервативної політики, що панувала в решті країн радянського блоку.

Номер слайду 5

У 1968 р. було започатковано економічну реформу, яка хоч і не змінила характеру «суспільної» власності, однак внесла у функціонування господарства суттєві ринкові елементи. 

Номер слайду 6

Соціально-економічна сфера. Децентралізація управління. Економічне стимулювання праці. Економічне стимулювання дрібного підприємництва. Фінансова і господарська самостійність підприємств. Західні кредити на модернізацію промисловості. Податкові пільги сільгоспвиробникам. Добровільність сільськогосподарських кооперативів. Стимулювання експорту сільгосппродукції.Імпорт сільгосптехніки, добрив тощо

Номер слайду 7

Політична сфера. Відмова від політичних репресій. Терпимість до опонентів, принцип "Хто не проти нас, той з нами". Альтернативні виборидо Державних зборів та органів самоврядування. Узгодження курсу з СРСР. Відносно вільний виїзд за кордон.

Номер слайду 8

Результати. Лібералізація режиму. Розвиток провінцій. Зростання матеріального добробуту. Перетворення на великого європейського сільгоспвиробника. Угорщині динамічний розвиток порівняно з іншими комуністичними країнами. Помітно підвищився життєвий рівень населення.

Номер слайду 9

Загробна доля. Похований на центральному кладовищі Будапешта в «угорському Пантеоні» на вулиці Керепеші — традиційному місці поховання видатних діячів угорської культури, науки і політики. У ніч на 2 травня 2007 року, на центральному кладовищі міста Будапешта невідомими була розкрита могила Яноша Кадара, а також урна його дружини. На склепі, що знаходиться поруч з могилою Кадара, залишено напис: «Убивці і зраднику немає місця в святій землі!». 

Номер слайду 10

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
1969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку