Презентація "Рельєф, клімат, води суходолу Австралії"

Про матеріал

Презентація призначена для уроків географія у 8 класі для дітей з інтелектуальними порушеннями

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рельєф, клімат, води суходолу Австралії

Номер слайду 2

В Австралії переважає рівнинний рельєф. На заході материка розташоване велике плоскогір’я. Уздовж східного узбережжя простягся Великий Вододільний хребет — гори середньої висоти. 

Номер слайду 3

Рельєф. Австралії

Номер слайду 4

Найвища вершина хребта — гора Косцюшко. Західні схили хребта пологі й поступово переходять у рівнини, а східні — круто обриваються у бік океану. Однак не всі згодні, що саме ця гора маєвважатися вершиною континенту. На острові Нова Гвінея, відокремленому від материка. Торресовою протокою, є гора Джая, висота якого сягає 4884 метрів. Це – найвища вершина Океанії.гора Джаягора Косцюшко

Номер слайду 5

Австралія багата на корисні копалини. Вона посідає одне з перших місць у світі за покладами залізних руд, урану. Є також родовища міді, свинцю, золота, срібла, кам’яного вугілля, нафти, газу. Мідь Свинець Золото Срібло Кам’яне вугілля Природний газ. Алюміній Алмаз Корисні копалини Австралії

Номер слайду 6

Південний тропік поділяє материк майже на дві рівні частини. Тому впродовж року сюди потрапляє багато сонячного тепла. А це означає, що для материка характерні високі температури повітря. Клімат материка жаркий і вважається найсухішим у світі. Більша частина материка дістає мало опадів. Причиною цього є Великий Вододільний хребет, який перехоплює вологу вітрів. В Австралії випадає у п’ять разів менше опадів, ніж в Африці. Засухи можуть тривати кілька років.субекваторіальнийтропічнийсубтропічний. Клімат Австралії

Номер слайду 7

На півночі материка клімат жаркий, із рясними сезонними дощами. Високі температури й безліч опадів характерні й для східного узбережжя материка. На більшій частині — в центрі й на заході — сухий тропічний клімат.

Номер слайду 8

Найжаркіший район Австралії — Велика Піщана пустеля. Дюни Великої Піщаної пустеліДю́на — пагорб навіяного вітром піску.

Номер слайду 9

У найхолоднішому місці Австралії — на південному узбережжі й південних островах — клімат субтропічний. Австралія повністю лежить у Південній півкулі, тому, коли в нас зима, там літо. І навпаки, коли в нас літо, там зима. Найспекотніший місяць — січень, найхолодніший — липень.

Номер слайду 10

Річки АвстраліїНайповноводніша річка Австралії — Муррей. У суху пору річка дуже міліє, але після дощів ненадовго стає повноводною. Муррей — судноплавна річка. Її притока Дарлінг майже в два рази довша за Муррей, але маловодна й у посушливий період пересихає. В Австралії мало річок, адже материк дістає мало опадів і має сухий жаркий клімат. Невеликі річки в посушливий період пересихають.притока Дарлінг річка Мурей

Номер слайду 11

Ці річки беруть початок у горах і впадають в Індійський океан. Води обох річок використовують для зрошення родючих, але посушливих земель. Для цього на них створено великі водосховища.

Номер слайду 12

З гір Великого Вододільного хребта стікає багато невеликих річок. У цій частині материка вони є основним джерелом прісної води. У центрі материка річок немає зовсім. Є лише сухі долини, які наповнюються водою під час дощів.

Номер слайду 13

В Австралії багато невеликих солоних озер. У більшості озер у суху пору року води немає, їхнє дно покрите кіркою солі. Вони, як і річки, наповнюються водою лише в період дощів. Найбільше озеро Австралії — Єйр. Воно розташоване в пустелі, тому під час засухи площа його значно зменшується.

Номер слайду 14

Хіллер - рожеве озеро архіпелагу Речерч. Прибережна смуга – білий пісок, а навколо – евкаліптові ліси та кілька десятків метрів до Тихого океану. Єдині жителі Хіллера – мікроорганізми. Незважаючи на високий вміст солей, озеро є безпечним для плавання. Однак до нього не так просто діставатися. Основний засіб пересування в окрузі – літаки. Маккензі - найчистіше озеро на планеті. Належить до території острова Фрейзер. Площа – 150 га, середня глибина – 5 метрів. Ґрунтові води до нього не добираються через висоту розташування над рівнем моря, тому харчування йде за рахунок опадів. Озеро Хіллер. Озеро Маккензі

Номер слайду 15

В Австралії є великі запаси підземних вод, які залягають на значній глибині. Їх добувають з артезіанських свердловин. Прокладеними трубопроводами вода подається у посушливі райони. Жителі Австралії бережливо ставляться до води. Біля будинків стоять спеціальні резервуари для збирання дощової води, яку люди використовують у господарстві.

Номер слайду 16

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕАвстралія — найжаркіший і найпосушливіший материк. Тут випадає дуже мало опадів. Більшу частину материка займає пустеля. Річок і озер в Австралії дуже мало. Найповноводніша річка — Муррей. Запитання1. Яка поверхня Австралії?2. Чому Австралію називають найпосушливішим материком Землі?3. Чому на материку випадає мало опадів?4. Чому Австралія — найбідніший на річки материк?5. Які річки є в Австралії? Як їх використовують люди?6. Чому австралійці бережливо ставляться до води?

Номер слайду 17

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
27 серпня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку