Презентація "Ресурсний потенціал світового океану"

Про матеріал
Світовий океан - неперервна водна оболонка Землі, що оточує материки й острови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Ресурсний потенціал Світового океану та вплив людства на стан океанічних вод, запаси мінеральних, біологічних ресурсів”

Номер слайду 2

Світовий океан - неперервна водна оболонка Землі, що оточує материки й острови. Площа Світового океану становить 361 млн. км3, (71 % земної поверхні). В ньому зосереджено понад 1370 млн. км3 води, тобто 96,5% об'єму гідросфери.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тихий океан. Атлантичний океан. Північно-льодовитий океанІндійській океанскладає майже половину площі Світового океану (178,7 млн. км2) і понад половини його об'єму (740 млн. км3);складає приблизно 1/4 частину Світового океану за площею (91,6 млн. км2) і об'ємом (330 млн. км3);складає дещо більше 1/5 частини Світового океану за площею (76,2 млн. км2) і об'ємом (283 млн. км3); складає лише 1/25 частину Світового океану за площею (14,7 млн. км2) і 1/75 його частину за об'ємом (18 млн. км3).

Номер слайду 5

Світовий океан - джерело важливих для людства ресурсів. У ньому мешкають численні види тварин, а його води, дно і надра багаті на мінеральну сировину. Величезним є значення океану для транспорту

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ресурси світового океану. Світовий океан. Енергетичні ресурси. Мінеральні ресурси. Біологічніресурси

Номер слайду 8

Біологічні ресурси океану – це живі організми, що їх людина використовує або може використовувати для власних потреб

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Мінеральні ресурси океану поділяються на:ресурси вод (у морській воді є майже всі хімічні елементи; крім того, з неї щорічно видобувають мільйони куб. м прісної води);ресурси дна: залізомарганцеві конкреції, рудоносні мули, донні розсипи;ресурси надр: 90% усіх корисних копалин, що видобуваються з морського дна, становлять нафта і газ. У 1990 році їхня частка наблизилася до 1/3 від загальносвітового видобутку. Прикладом морської нафтоіндустрії є Перська, Венесуельська, Мексиканська затоки, шельф Північного моря

Номер слайду 12

Японська державна корпорація нафти, газу і металів JOGMEC першою у світі змогла видобути природний газ з гідрату метану з родовищ на океанському дні

Номер слайду 13

У зв’язку з швидким розвитком освоєння біологічних ресурсів океану виникла небезпека, що не регулююче та нераціональне їх використання призведе до зменшення запасів чи до невідновних втрат. В зв’язку з необхідністю найбільш раціонального освоєння ресурсів тваринного та рослинного світу океану постало питання про міжнародну співпрацю у цій галузі, зокрема тих чи інших мешканців океану.

Номер слайду 14

Видобуток нафти в акваторії моря

Номер слайду 15

Для океану, так як і для атмосфери, найбільшу загрозу нині становить забруднення відходами людської діяльності або, інакше кажучи, його швидке отруєння. Особливо небезпечним вважається забруднення Світового океану нафтою і нафтопродуктами. Нафта є токсичним з’єднанням, що отруює живі організми. Через розливи нафти на поверхні води утворюється плями і плівки, які перекривають доступ кисню, що також призводить до смерті представників флори і фауни.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Аварія на судні, яке перевозило нафту

Номер слайду 18

Нафтова пляма

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Шкідливі речовини надходять в Світовий океан з атмосферними опадами, промисловими та сільськогосподарськими відходами, побутовими та річковими стоками, а також в процесі морських перевезень, видобутку нафти та інших корисних копалин. 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ми усі дуже добре знаємо, як поводитись, щоб не нанести збитку природі, і багато говоримо про її захист. Але треба кожному почати із себе, душею відчути єдність з природою.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корінна Ірина Валеріївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Гуменюк Іванна
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
4510
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку