Презентація "Рід незмінюваних іменників"

Про матеріал
Презентація призначена для роботи на уроках української мови під час вивчення теми «Рід незмінюваних іменників». Даний матеріал містить теоретичні відомості щодо визначення категорії роду незмінюваних іменників, ілюстрації до правил та прикладів, матеріал для записів у зошити з української мови, практичні завдання (на вибір) за рівнем складності. Презентацію створила вчитель української мови та літератури Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Херсонської міської ради Павловська Ірина Леонідівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 6 клас. Презентація призначена для роботи на уроках української мови під час вивчення теми «Рід незмінюваних іменників». Даний матеріал містить теоретичні відомості щодо визначення категорії роду незмінюваних іменників, ілюстрації до правил та прикладів, матеріал для записів у зошити з української мови, практичні завдання (на вибір)за рівнем складності. Презентацію створила вчитель української мови та літератури Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Херсонської міської ради Павловська Ірина Леонідівна

Номер слайду 2

Робота з презентацією передбачає записи в робочі зошити з української мови матеріалу з вивчення даної теми. Отже, використовуючи слайди у ролі дошки, у зошити слід переписати все з позначкою “письмово”.

Номер слайду 3

(письмово) Дата Класна робота

Номер слайду 4

(письмово) Незмінювані іменники. Рід незмінюваних іменників Теорія та практика

Номер слайду 5

(усно) Розгляньте приклади вживання незмінюваних іменників разом із залежними словами. Який варіант, на вашу думку, правильний?частина Поділ іменників ІІ відміни на –яр- на групиІІІ 1. Смачне капучино чи смачний капучино?2. Красиве поні чи красивий поні?3. Вертлявий шимпанзе чи вертляве шимпанзе? 4. Швидка Міссісіпі чи швидке Міссісіпі?

Номер слайду 6

(усно) Незмінювані іменники називаються так, тому що їх не можна провідміняти, наприклад: пюре, метро, таксі, леді, АЕС. А от за родами вони розподіляються таким чином: Середній рід – це назви неістот. Чоловічий та жіночий рід визначається залежно від статі, яку іменник називає. УСІ назви тварин та пташок – це чоловічий рід. Власні географічні назви визначаємо рід за ключовим словом, яке називає власна назва. Тож, до роботи!  

Номер слайду 7

(письмово) Пояснювальна робота1. Середній рід – це назви неістот. Наприклад: смачне капучино,трамвайне депо,нове метро

Номер слайду 8

(письмово) 2. Чоловічий та жіночий рід визначається залежно від статі, яку іменник називає. Наприклад: вишукана леді,поважна мадам,красива пані,талановитий маестро Словник: маестро – це музикант.

Номер слайду 9

(письмово)3. УСІ назви тварин та пташок – це чоловічий рід. Наприклад:кумедний поні,балакучий какаду,непосидючий шимпанзе.

Номер слайду 10

(письмово)Винятки: муха цеце- жіночий рід, кенгуру- може вживатися в чоловічому та жіночому роді. Наприклад:докучлива цеце,стрибучий кенгуру,спокійна кенгуру.

Номер слайду 11

(письмово) 4. Власні географічні назви Рід визначаємо за ключовим словом, яке називає власна назва, а саме: гора, місто, річка. Н-д: гора Кіліманджаро гора - жіночий рід. Висока та зелена Кіліманджаро;місто Тбілісімісто- середній рід. Багатолюдне ТбілісіТбілісігора Кіліманджаро

Номер слайду 12

(письмово) 5. Абревіатури Рід визначаємо за ключовим словом, яке називає абревіатура, а саме: станція, спілка, завод тощо. Наприклад: Атомна електростанція –АЕСстанція - жіночий рід. Потужна АЕССтанція технічного обслуговування- СТОстанція - жіночий рід. Сучасна СТО

Номер слайду 13

(письмово)Наприклад: Львівський автобусний завод – ЛАЗзавод – чоловічий рідмодернізований ЛАЗЄвропейський Союз – ЄСсоюз- чоловічий рідЄС затвердив нову програму.ЄвропарламентЄСЛьвівський автобусний завод

Номер слайду 14

Домашнє завдання:1. (усно) Вивчити правило «Рід незмінюваних іменників»( підручник: сторінки 111-112 або з надісланої презентації )2. (письмово: завдання на вибір) Достатній рівень - вправа № 286, І-ІІ блоки завдання ( підручник: сторінка 112)

Номер слайду 15

Домашнє завдання:2. (письмово: завдання на вибір) Високий рівень: участь у бізнес-проєкті - створення туристичної реклами Завдання До поданих слів доберіть залежні слова:манго, Капрі, колібрі, какаду, какао, боржомі, леді, ескімо, фламінго тощо. Незмінні іменники можна доповнити на власний смак. Використовуючи незмінні іменники разом із залежними словами, створіть рекламний буклет « Подорож твоєї мрії », який містить цікаву інформацію про туристичну поїздку в екзотичні куточки світу. Обсяг тексту – 6-7 речень. У роботі можна використовувати ілюстрації.

pptx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку