Презентація "Рівномірний рух матеріальної точки по колу"

Про матеріал
Презентація "Рівномірний рух матеріальної точки по колу" дає змогу в доступній формі вивчати відповідну тему уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рівномірний рух матеріальної точки по колу

Номер слайду 2

Рух по колу - це криволінійний рух, а будь-який криволінійний рух набагато складніший за прямолінійний. У природі та техніці дуже часто зустрічається рух по колу:обертання коліс машини чи велосипеда під час руху, маховиків, Землі навколо своєї осі, Землі по орбіті навколо Сонця, Місяця навколо Землі, струлки годинника, частинки пилу піднятого смерчем, зір навколо центру Галактики, спортивний молот під час розкручування перед кидком, автомобіль під час повороту, кабінки оглядового колеса, барабан пральної машинки.

Номер слайду 3

Особливості криволінійного руху. По-перше, у разі криволінійного руху змінюються щонайменше дві координати тіла. По-друге, безперервно змінюється напрямок вектора миттєвої швидкості: цей вектор завжди збігається з дотичною до траєкторії руху тіла в точці, що розглядається, й направлений у бік руху тіла. По-третє, криволінійний рух - це завжди рух із прискоренням: навіть якщо модуль швидкості залишається незмінним, напрямок швидкості безперервно змінюється.

Номер слайду 4

Період обертання. Кутова швидкість. Обертова частота. Лінійна швидкість Доцентрове прискорення. Фізичні величини, що характеризують рівномірний рух по колу

Номер слайду 5

Період обертання. Період обертання - це фізична величина, яка дорівнює проміжку часу, за який тіло, що рівномірно рухається по колу, здійснює один повний оберт. Т - період обертання; t - час обертання; N - кількість повних обертів. Одиниця періоду обертання в CI - секунда (с)

Номер слайду 6

Обертова частота. Обертова частота - фізична величина, яка чисельно дорівнює кількості обертів за одиницю часу. Одиниця обертової частоти в CI - оберт за секунду: [n] = об/с = 1/с. Період і обертова частота є взаємно оберненими величинами:

Номер слайду 7

Кутова швидкість. Кутова швидкість - це фізична величина, яка чисельно дорівнює куту повороту радіуса за одиницю часу. Одиниця кутової швидкості в CI - радіан за секунду: ( рад/с) Оскільки за час, що дорівнює одному періоду, радіус-вектор виконує один повний оберт, кутову швидкість можна обчислити за форулою:

Номер слайду 8

Лінійна швидкість. У разі рівномірного криволінійного руху за будь-які рівні інтервали часу тіло долає однаковий шлях, тому лінійну швидкість руху тіла можна визначити за формулою: За періодом обертання та радіусом колової траєкторії лінійна швидкість визначається за формулою: Кутова і лінійна швидкість пов'язані співвідношенням:

Номер слайду 9

Доцентрове прискорення. У разі рівномірного руху тіла по колу:вектор прискорення напрямлений до центра кола - саме тому прискорення рівномірного руху тіла по колу називають доцентровим прискоренням;модуль доцентрового прискорення обчислюють за формулами:

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
6 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку