Презентація "Різання деревини стамесками та довбання долотом".

Про матеріал
Презентація до уроку в 7 класі за темою "Різання деревини стамесками та довбання долотом" до підручника "Трудове навчання (для хлопців) 7 клас" Терещук Б. М., Дятленко С. М., Гащак В. М., Лещук Р. М.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різання деревини стамесками та довбання долотом

Номер слайду 2

Долото - це ручний інструмент для видовбування отворів, гнізд, пазів та ін. Основною частиною долота є стержень, на кінці якого знаходиться лезо. Стержень долота виготовляють із карбонової інстру­ментальної сталі, а ручку - з деревини твердих листяних порід (клена, бука, граба, берези). Кут загострення долота – 25-35º. Долотом видовбують отвори за допомогою киянки. Щоб рукоятка від ударів не розкололася на ній є кільце.

Номер слайду 3

Стамеска - ручний інструмент для видовбування неглибоких гнізд, отворів, зрізування матеріалу невеликої товщини. Кут загострення стамески – 18-25º. Стамескою ріжуть тільки руками.

Номер слайду 4

Стамески бувають плоскі (тонкі й товсті) і напівкруглі. У напів­круглих стамесках фаска розміщена з випуклого боку.

Номер слайду 5

При наскрізному довбанні отвори розмічають з двох боків заготовки. Отвори виготовляють зустрічним довбанням.

Номер слайду 6

Різальну кромку доло­та ставлять на відстані 0,5-1 мм від лінії розмітки перпендикулярно до напряму волокон, фаскою до гнізда. Спочатку сильним ударом киянки по ручці долота заглиблюють його в деревину, перерізаючи волокна. По­тім долото виймають, установлюють недалеко від першого прорізу з на­хилом до середини гнізда і вдаряють по ручці киянкою. Зрізану деревину вибирають долотом до перерізаних волокон. Те ж саме роблять із проти­лежного боку гнізда.

Номер слайду 7

Глухі отвори довбають з одного боку. Для цього деталь закріплюють струбциною на кришці верстака. Таке кріплення упереджує ков­зання заготовки та її розколювання. Залежно від товщини оброблюваних деталей застосовують струбцини різної конструкції.

Номер слайду 8

Підстругування і зачищення де­талей уздовж і впоперек волокон виконують стамесками. Для цього заготовку закріплюють затискними пристроями верстака або струбци­ною. Стамеску розміщують під кутом 20...30° до площини оброблюваної деталі. При цьому її тримають правою рукою за ручку, а лівою охоп­люють передню грань стамески. Правою рукою натискують на ручку, а лівою регулюють напрям та товщину стружки.

Номер слайду 9

Стамеску і долото загострюють на точильних брусках. Точильні бруски - це зернисті камені різних розмірів і кольорів. Бруски можуть бути грубозернистими і дрібнозер­нистими. Для зручності користування брусками і для того, щоб вони не розкололися, їх управляють у де­рев'яну колодку.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
До підручника
Трудове навчання (для хлопців) 7 клас (Лебедєв Д.В., Гедзик А.М., Юрженко В.В.)
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку