Презентація «Різноманітність грибів» 6 клас

Про матеріал

Презентація допоможе провести урок на тему «Різноманітність грибів» Їстивні гриби. Отруйні гриби. Дріжджі. Їржисті гриби. Ріжки. Гриби трутовики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність грибів

Номер слайду 2

Шапкові гриби

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Їстивні гриби

Номер слайду 5

Білий гриб (боровик)Гриб моховик Лисички) Чорний груздь

Номер слайду 6

Красноголовець Маслюк Гнойовик. Гриб гнойовик часто використовують для боротьби з алкоголізмом

Номер слайду 7

Не їстивні гриби

Номер слайду 8

Їстивний опеньок. Отруйні опеньки. Лжеопеньок сіро-жовтий. Лжеопеньок цегляно-червонийЇстивні гриби можна легко сплутати з отруйними

Номер слайду 9

Отруйні ЇстивніЇстивні гриби можна легко сплутати з отруйними. Рижик - вовнянка. Рижик Свиночки

Номер слайду 10

ЇстивніОтруйні Сироїжки Сироїжки Їстивні гриби можна легко сплутати з отруйними Мухомор Сироїжки пекучо-їдкі

Номер слайду 11

Білий груздь ПечериціЇстивні Особливо небезпечніБліду поганку найчастіше плутають з білим груздьом та печерицями Бліда поганка

Номер слайду 12

Бліда поганка. Шапка близько 4—10 см у діаметрі, напівсферична, зеленувата, оливкова, рідко оливково-коричневата, з гладким плоским краєм. Пластинки білі або оливково-мережчаті. Ніжка донизу поступово грубішає. М'якуш білий, спочатку без особливого пізніше — з неприємним запахом. Надзвичайно отруйний гриб. Представник родини Мухоморових. Зустрічається по всій Україні. Росте в липні — жовтні в листяних і змішаних лісах, під дубом, буком, часто під кущами ліщини (в окремі роки у великій кількості).

Номер слайду 13

Готувати страви з невідомихчи сумнівних грибівкатегорично забороняється. Що це за гриби ?

Номер слайду 14

Зморшки Строчки Рогатик. Дощовик

Номер слайду 15

Цвілеві гриби поселяються на продуктах харчування, в ґрунті, на овочах і плодах. Вони викликають псування продуктів (хліба, овочів, ягід, фруктів тощо). Усім добре відомий одноклітинний гриб мукор, або біла цвіль, який поселяється на овочах, хлібі та кінському гної. Мукор належить до нижчих грибів). Це одноклі­тинний гриб. Його тіло складається з однієї розгалуженої клітини з великою кількістю ядер. Спочатку грибниця муко ра схожа на пухнастий наліт, який через деякий час стає чорним, оскільки з'являються високі ніжки з кулястими спорангіями.. У них дозріває велика кількість спор. Після дозрівання спори розсіюються, розносяться повітрям, осідають разом із пилом на різні предмети. Потрапивши у сприятливі умови, спори проростають і утворюють нові грибниці. Цвілеві гриби

Номер слайду 16

Дріжджі Це одноклітинні гриби. Вони мають розміри від 8 до 10 мкм. Форма клітин дріжджів овальна або видовжена.

Номер слайду 17

Дріжджі в природі живуть на плодах, як сірий наліт, не завдаючи значної шкоди рослині та плодам

Номер слайду 18

При зброджуванні подрібненого виногравду дріжджі швидко ростуть і розмножуються. Вони викликають бродіння цукру з утворенням спирту і вуглекислого газу. Цю здатність люди використовують у виготовлені вина ще з давніх часів.

Номер слайду 19

Дріжджі ростуть і розмножуються в солодкому середовищі. Вони викликають бродіння з утворенням спирту і вуглекислого газу. Цю здатність дріжджів використовують у хлібопеченні. Завдяки виділенню вуглекислого газу тісто підходить і стає стає пухким при випіканні.

Номер слайду 20

Гриби-паразити

Номер слайду 21

Іржисті грибиІржастих грибів нараховується близько 7 000 видів. Вони паразитують не тільки на покритонасінних, а й на вищих спорових рослинах, викликаючи хворобу іржу. На уражених грибом листках, стеблах з'являються бурі плями — звідки і назва хвороби.

Номер слайду 22

Найбільш поширена лінійна іржа, що паразитує на різних злакових рослинах. Вражаючи злаки, іржа призводить до значних втрат урожаю.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Великої шкоди сільському господарству завдає представник роду фітофторових грибів картопляний гриб. Він уражає бульби та бадилля картоплі. На листках утворюються бурі плями, зменшується фотосинтез, а отже, і врожай. Пошкоджені бульби втрачають свої харчові якості, погано зберігаються.

Номер слайду 26

Сажкові гриби

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Ріжки. Ріжки - це паразитичні гриби, які розвиваються на житі, іноді на пшениці та інших злаках. Під час квітування жита спори грибів розносяться вітром і потрапляють на приймочку маточки квітки, де вони проростають. На тілі гриба утворюється значна кількість спор, що знаходяться в солодкій липкій речовині - медовій росі. Спиваючи медову росу, комахи переносять спори на квітки здорових рослин. Пізніше на цих рослинах замість насіння з ураженої зав'язі розростаються ріжки (гриби).

Номер слайду 29

У ріжків є отруйні речовини (алкалоїди). Потрапляючи в організм людини або тварин, ріжки спричиняють тяжке захворювання, яке в народі називають «злі корчі». Воно може призвести до смерті. Водночас із ріжків виготовляють ліки. Щоб отримати ріжки, спеціально висівають жито і заражають його цим грибом.

Номер слайду 30

гриби-паразити живуть за рахунок організмів рослин, тварин і людини, завдаючи їм шкоди. Є також перехідні форми грибів, наприклад, трутовики, які частину свого життя існують як сапротрофи, іншу частину — як паразити.гриби трутовики

Номер слайду 31

Гриби трутовики

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Сірчано-жовтий трутовик. Гриб-паразит. Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних, зрідка у хвойних лісах на живих і мертвих стовбурах дерев. Сягає 10 см у діаметрі й 1—4 см завтовшки. Забарвлення гриба жовтогаряче або сіро-жовте, часто з рожевим відтінком. Спори трутовика яйцеподібні, безбарвні або блідо-жовті. Молоді плодові тіла їстівні. Гриб містить антибіотичні речовини.

Номер слайду 34

Гриби трутовики завдають шкоди деревам. Деяки з них вважаються їстивними. Гриб глива істивний. Його можна вирощуватина відрізках листяних дерев в домашніхумовах

Номер слайду 35

Борошнисторосяні гриби спричиняють захворювання винограду, агрусу, огірків, злакових культур Загальна ознака захворювань борошнистою росою поява на зелених стеблах, листках та плодах білих чи бурих плям, що нагадують розсипане борошно

Номер слайду 36

Борошнисторосяні грибивражають також лісовірослини

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Джерела І. Ю. Костіков та інші Біологія: Підручник для 6-го класу загально освіт. навч. закл. — К.: Видавничий дім “Освіта”, 2014. Біологія: Практичний довідник. 2-ге вид. зі змінами. — Харків: ФОП Співак В. Л., 2010. Волкова Т.І. Біологія: Схеми і таблиці. ― Харків. ФОП Співак В. Л. 2010. Анатомия и морфология растений Учеб. пособие для студентов биол. спец. пединтов М., «Просвещение», 1978. Рейн П. Шверт Р. Айхорн С. Современная ботаника: В 2-х т. Т.1 Пер. С англ..— М.: Мир,1990.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хомич Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
9060
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку