Мета уроку:сформувати уявлення про покритонасінні як найвищий етап у розвитку рослинного світу, розкрити особливості будови та життєдіяльності покритонасінних рослин, ознайомити з особливостями їх класифікації; розвивати вміння і навички роботи в групах; виховувати доброзичливість, культуру спілкування
Вибрати одну або декілька правильних відповідей.1. Укажіть ознаки класу Дводольні: А листки із сітчастим жилкуванням. Б стрижнева коренева система. В мичкувата коренева система. Г листки з дуговим жилкуванням 2. Систематична категорія, у яку об’єднують види,— це: А відділ В вид. Б рід Г клас3. Укажіть ознаки, які властиві тільки покритонасінним: А насінина В корінь. Б квітка Г плід4. Найвищою систематичною одиницею серед названих є: А відділ В вид. Б клас Г рід5. Укажіть ознаки класу Однодольні: А головний корінь добре виражений. Б листки переважно сидячі, прості, цілісніВ трав’янисті, рідше дерев’янисті рослини. Г зародок з однією сім’ядолею
Типи плодів родини Розові – листянка, соковита кістянка (вишня, черешня, абрикос, персик), збірна кістянка (малина, ожина), соковите яблуко (яблуня, айва, груша), суничина: на поверхні розрослого м’ясистого квітколожа плодики — сухі сім’янки (суниці), багатогорішок — усередині розрослого квітколожа (шипшина). Є й інші сухі плоди: горішки, сім’янки, коробочки.
Господарське значення родини РозовіВиди родини розових мають надзвичайно велике господарське значення: Плоди багатьох розових багаті на вітаміни.2. Серед розових відомо чимало лікарських рослин (наприклад, глід, шипшина). Глід застосовують для лікування захворювань серцево-судинної системи. Також як лікарський засіб застосовують олію, яку отримують із насіння мигдалю.3. Багато рожеві цінуються як декоративні рослини, серед них особливе місце належить трояндам. В основі величезного розмаїття культурних троянд лежать кілька диких видів. 4. Шипшина містить багато вітаміну С, інші вітаміни (А, В2, К, Р), мінеральні речовини, органічні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини й цукор; в насінні – ванілін.
Оцвітина – подвійна, чашечка із чотирьох вільних чашолистиків, віночок – із чотирьох вільних пелюсток, тичинок – 6 (із них дві короткі), маточка – 1. Плоди родини Капустяні – стручок або стручечок. Коренева система у представників родини Капустяні стрижнева. У деяких представників (редису, редьки, ріпи) головний корінь видозмінений на коренеплід.
Господарське значення рослин родини КапустяніРослини родини Капустяні з давніх-давен людина вирощує як овочеві (наприклад, капусту, редис, турнепс, хрін), олійні (ріпак, гірчицю, рижій) або декоративні (наприклад, левкой) культури.2. Хрестоцвіті застосовують у медичній практиці (наприклад, гірчицю, хрін, редьку, капусту, рижій). Деякі з них – бур’яни (грицики, гикавка, талабан та ін.).3. У Китаї грицики вже понад 100 років вирощують як овочеву культуру. У медицині грицики слугують сильним кровоспинним засобом. Тому цю рослину заготовляють і продають в аптеках у висушеному вигляді.4. Капуста надзвичайно багата на корисні для організму людини сполуки, які визначають її поживні та лікувальні властивості. У ній багато вітамінів, мінеральних елементів (Калію, Фосфору, Феруму). Особливо багата капуста на вітамін С, якого в ній міститься стільки само, як і в лимонах та апельсинах.5. Редис і редька багаті на вітаміни та мінеральні речовини.
6. Капустяні культури поглинають більше азоту при високому мінеральному або органічному удобренні, а також за сильної мінералізації ґрунтової органічної субстанції, ніж можуть використати для синтезу вегетативної маси до кінця вегетаційного періоду. Тому в них часто зустрічаються підвищені показники вмісту нітратів, що обмежує їхнє використання на корм.7. Кормові капустяні культури, зібрані в оптимальний строк, багаті протеїном. Вирощують їх чистими посівами або в суміші з іншими культурами
Листки родини Бобові бувають:– пальчастоскладні (люпин),– трійчастоскладні (квасоля, соя, конюшина),– парнопірчасто-складні (солодка, горох),– непарнопірчастоскладні (біла акація). При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (біла акація).
Оцвітина – подвійна. Чашечка – складається з п’яти зрослих чашолистиків. Віночок – складається із п’яти пелюсток, що відрізняються за формою та розмірам (верхня називається вітрило, дві вільні бічні – весла, дві частково зрослі нижні – човник). Тичинок – 10. Маточка – одна. Квітки родини Бобові – неправильні, поодинокі або зібрані у головку (конюшина), китицю (горох), простий зонтик (лядвенець). Плід родини Бобові – біб. Запилення — комахами.
Представники родини БобовіЗернобобові культури родини Бобові: горох, квасоля, сочевиця, соя, боби. Кормові рослини родини Бобові: конюшина, еспарцет. Олійні рослини родини Бобові: арахіс, соя. Лікарські рослини родини Бобові: солодка, астрагал, буркун лікарський, софора японська, робінія звичайна.арахісеспарцет.
Господарське значення рослин родини БобовіБобові відіграють величезну роль в природі і житті людини. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, які здатні поглинати азот з повітря, бобові містять багато азоту й при відмиранні збагачують ним ґрунт.2. Містять Нітроген входить до складу складних органічних речовин – білків, яких багато в рослинах бобових і особливо в їхньому насінні. Білки, як поживні речовини, необхідні людині і тваринам. За вмістом поживних речовин бобові поступаються тільки злакам.3. Бобові цінні кормові, олійні, технічні, лікарські культури.4. Цінними кормовими та медоносними культурами є конюшина, люцерна, горошок, чина, кормові боби.
5. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт сполуками Нітрогену. Після збирання врожаю бобових у ґрунті залишаються їхні підземні частини з високим вмістом нітрогенумісних сполук. Тому бобові застосовують у сівозмінах як попередники інших важливих культурних рослин: пшениці, овочевих культур тощо.6. Препарати солодки застосовують для лікування хвороб органів дихання та в разі харчових отруєнь. Свою назву ця рослина дістала тому, що в її підземній частині міститься особлива речовина, що в 40 разів солодша за цукор.7. Солодку використовують для виробництва цукерок, халви.8. Акацію висаджують біля доріг, у парках, лісосмугах, ярах для закріплення схилів. З її квіток виготовляють вишукані парфуми та отримують цілющий мед.
Оцвітина – подвійна. Чашечка складається з п’яти зрослих чашолистиків. Віночок – складається із п’яти зрослих пелюсток. Тичинок – 5. Маточка – 1. Плід родини Пасльонові – ягода (у картоплі, перцю, баклажана) або коробочка (у тютюну, дурману). Запилення — комахами. Найважливіші роди родини Пасльонові — беладонна, дурман, тютюн, паслін.
Господарське значення рослин родини ПасльоновіРодина пасльонових грає дуже велику роль у житті людини. В складі цієї родини є такі важливі харчові рослини: баклажан, картопля, помідори, солодкий перець.2. Беладонна, блекота, дурман включають отруйні алкалоїди, які у невисоких концентраціях являються цінними лікарськими засобами.3. Є в родині декоративні рослини : петунія, фізаліс, деякі сорти тютюну, перцю.4. Вирощують технічні культури: тютюн, махорку як сировину в медицині, а також для виготовлення цигаро
Оцвітина – подвійна. Чашечка – редукована і видозмінена, у багатьох видів перетворилася на чубок. Віночок – складається із 5 зрослих пелюсток, буває трубчастим ( у полину, центральні квітки соняшника), несправжньоязичковим (крайові квітки соняшника), лійчастим (у волошки). У двостатевих квіток тичинок – 5, маточка – 1. Плід Родини Айстрові – сім’янка. Поширюються тваринами, вітром, водою. Запилення — комахами, рідко вітром.
Представники родини Айстрові Овочеві рослини родини Айстрові : цикорій салатний, артишок. Кормові рослини родини Айстрові: топінамбур. Технічні культури родини Айстрові: соняшник, цикорій. Декоративні рослини родини Айстрові: хризантема, айстра, жоржина, стокротка. Лікарські рослини родини Айстрові: арніка, деревій, ехінацея, кульбаба, лопух, нагідка, пижмо, мати-й-мачуха, полин, ромашка, череда. Каучуконосні рослини родини Айстрові: кок-сагиз, тау-сагиз.
Господарське значення рослин родини Айстрові 1. Багато рослин з родини складноцвіті використовуються у сільському господарстві.2. Серед рослин родини Айстрові є овочеві рослини (цикорій, салат), лікарські (кульбаба лікарська, ромашка), кормові (земляна груша), олійні (соняшник). Серед складноцвітих також багато декоративних рослин. Але є й ті, які завдають шкоди посівам овочевих та кормових культур. Це сміттєві рослини – осот, лопух, волошка, чортополох.3. Соняшник — найпоширеніша олійна культура — завезений із Мексики. Олію використовують безпосередньо в їжу, при випіканні хліба, кондитерських виробів, виготовлення консервів, маргарину, застосовують у медицині, увиробництві фарб, лаків, мила тощо. Соняшник — гарний медонос.4. Штучно виведений людиною гібрид соняшника та топінамбуру – топісонях, що використовується як силосна культура з великою зеленою масою.