8 жовтня о 18:00Вебінар: Самоосвіта та підвищення кваліфікації вчителів: огляд важливих документів

презентація "Різноманітність птахів"

Про матеріал
Презентація до уроку "Різноманітність птахів". В презентації надається інформація про ряди птахів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність птахів Різноманітність птахівнадряд ПІНГВІНИ надряд БЕЗКІЛЬОВІ надряд КІЛЬОГРУДІУ світовій фауні відомо близько 8,6 тисяч видів птахів, в Україні – близько 360 видів. За особливостями будови сучасних птахів поділяють на три надряди.

Номер слайду 2

Літати і бігати пінгвіни не можуть, але чудово плавають і пірнають. Передні кінцівки пінгвінів видозмінені в еластичні ласти, які завдяки особливому устрою скелета знаходяться в напіврозтягнутому стані і під час плавання під водою обертаються в плечовому суглобі майже гвинтоподібно. До добре розвиненого кіля грудини прикріплені могутні грудні м'язи, керівники рухом крил-ластів. Всі пінгвіни є моногами, пари у них постійні. У морі вони зазвичай тримаються зграями, на суші під час розмноження — колоніями, розмір яких може досягати сотень тисяч пар. Зазвичай в кладці буває 2 яйця, рідше одне, дуже рідко 3. Насиджують зазвичай обидва батька. Пташенята покриті густим пухом і до кінця другого тижня життя сліпі. У пташенят температура тіла вища, ніж у дорослих птахів. У воду пташенята йдуть тільки після линьки. Приблизно до тритижневого віку з пташенятами постійно тримається один з дорослих птахів. Потім батьки покидають пташенят і лише зрідка повертаються їх годувати. З того часу пташенята починають об'єднуватися в своєрідні тісні групи — «ясла» Ноги короткі, товсті, мають по 4 пальці, сполучених плавальними перетинками. Ноги віднесені далеко назад, завдяки чому забезпечується вертикальне положення тулуба на суші. Імператорський пінгвін Антарктичний Макароні

Номер слайду 3

Безкі́льові птахи́ (Palaeognathae) — надряд птахів, що характеризуються спільною анатомічною ознакою — відсутністю наявного у більшості представників класу виступу грудної кістки — кіля, до якого прикріплюється грудна мускулатура. Всі сучасні безкільові птахи — нелітаючі птахи. Крила у них недорозвинені (страуси) або зовсім втрачені (ківі). Пір'я безкільових має борідки, які не зчеплені між собою. Тепер безкільові птахи поширені в Австралії, Африці, Південній Америці. Ківі — нічні з добре розвиненим нюхом птахи. Розмножуються на 3-5му році життя. Кладку яєць (кожне масою 450 грамів) висиджує самець. Живляться безхребетними, яких знаходять у підстилці та верхньому шарі ґрунту. Ківі

Номер слайду 4

Казуари (Casuanus) — рід безкільових птахів. Великі нелітаючі птахи (висотою близько 150 см, маса до 80 кг) з чорним пір’ям тулуба, яскраво забарвленими голими частинами шиї і голови; мають на голові "шолом", утворений кістковим виростом черепа. Ноги трипалі, крила редуковані. Поширені у тропічних лісах Пнічно-Східної Австралії, Нової Гвінеї та прилеглих невеликих островів. Гнізда роблять на землі. Кладку (в липні — вересні) з 3—5 яєць насиджує переважно самець. Живляться головним чином опалими плодами, а також дрібними тваринами.

Номер слайду 5

Нанду - американський страус (Rhea) — єдиний рід ряду нандуподібних надряду безкільових птахів. Висота тіла до 170 см, маса понад 20 кг. Крила розвинені, але непридатні до польоту, ноги довгі, трипалі. Поширені в степах Південної Америки. Живляться переважно м'якою рослинною їжею. Полігами. Кілька самок відкладають яйця (кожне масою до 700 г) в одно гніздо; в повній кладці 13—30 яєць; інкубація 6 тижнів. Насиджує кладку та водить виводок самець. Статевозрілими стають у 2—3 роки. американський страус

Номер слайду 6

Африканський страус - найбільший сучасний птах, який може досягати у висоту 2,6 м, а важити до 90 кг. На сильних довгих ногах страуса, добре пристосованих для бігу, є тільки два пальці. Вони запросто можуть пробігти величезну відстань з швидкість близько 75 км / год. Живуть ці птахи родинами, про пташенят піклується самець. Вони відкладають великі яйця масою 1,5-2 кг. Харчуються рослинною їжею і дрібними наземними тваринами. Чи ховає страус голову в пісок? Вразі небезпеки птах лягає на пісок і, поклавши на нього шию і голову, здалеку нагадує дивний стіг. Але якщо хижака обдурити не вдалося, то страус тікає. Якщо діватися нікуди, страус захищається і бореться за своє життя. Удар його лапи настільки потужний, що при попаданні в голову може легко вбити людину.

Номер слайду 7

Птахи ряду гусеподібних мають спільні риси зовнішньої будови. Вони середніх або великих розмірів із довгою шиєю та укороченими ногами. Подовжена шия полегшує видобуток їжі з-під води. А завдяки особливій плавальній перетинці, що сполучає три передніх пальця на кожній нозі, птах швидше плаває. Дзьоб гусеподібних птахів широкий і сплющений. По краях наддзьобка та піддзьобка є поперечні пластинки з рогової речовини. Таким чином, у річкових качок у дзьобі утворюється цедільний апарат, у гусей і казарок - пристосування для щипання трави, у крохалів, завдяки зубцях на рогових пластинках в дзьобі, утримується спіймана риба. Пір’я у гусеподібних у воді не намокає. Зовнішні пір'я змащуються водонепроникним секретом, що виділяється особливими залозами в шкірі, зокрема, куприковою залозою. Гусеподібні відносяться до виводкових і розмножуються один раз на рік. Гніздяться птахи на берегах водойм. Самка відкладає від двох до п'яти яєць (може і більше) та висиджує їх до 25 днівлебідь шипун крижень чирок

Номер слайду 8

Все життя савки проходить на воді, вона ніколи не виходить на суходіл. Характерною особливістю савки є її манера плавати з вертикально піднятим хвостом. При небезпеці ця качка занурюється у воду дуже глибоко, так що з води стирчить тільки верх спини. Харчується ця качка молюсками, водними комахами і їх личинками, черв'яками, ракоподібними, листям і насінням водними рослинами. Савка перебуває під охороною Червоного списку МСОП. Червоновола казарка зосереджена на півострові Таймир. В Україні зустрічається лише під час міграцій і зимівлі. Головний пролітний шлях проходить уздовж Азово-Чорноморського узбережжя. В Червоний список МСОП червоноволу казарку занесено зі статусом зникаючого виду. Гоголь в Україні гніздиться групами на півночі Рівненської області і, можливо, на Шацьких озерах, а також на Дніпрі. Харчується гоголь водними безхребетними, яких здобуває переважно на дні або на водних рослинах, рідше в товщі води. На воді велику частину часу пірнає, досягаючи глибини до 4 і більше метрів, і проводячи під водою більше половини хвилини. Влітку основу раціону складають комахи та їхні личинки.

Номер слайду 9

Лелекоподібні або Голінасті живуть на мілководді та болотах. Мають довгі ноги з широко розставленими пальцями. Живляться рибою, пуголовками, гризунами, комахами Пташенята з'являються голими і безпорадними Представники - чаплі і лелеки: чапля сіра, чапля велика біла, водяний бугай та бугайчик, лелека білий. Занесені до Червоної книги України: чапля жовта, ковпик, коровайка, лелека чорний. Лелека білий лелека чорний чапля сіра Водяний бугайчик жовта чапля

Номер слайду 10

Журавлеподібні (Gruiformes) — ряд великих птахів з довгими ногами, шиєю та дзьобом (журавлі, пастушки). Ряд Журавлеподібних нараховує близько 10 родин птахів, дуже різних за зовнішнім виглядом. Представники ряду поширені на болотах і в степах. Живляться рослинною та тваринною їжею. В Україні трапляються степовий і сірий журавлі, дрохва, стрепет (занесені до Червоної книги України). Нагніздні птахи. На території України гніздяться представники трьох груп: журавлі, пастушки і дрохви. Журавлі зовні нагадують лелек, але відрізняються від них формою дзьоба, довшою шиєю, наявністю на голові яскраво забарвлених ділянок голої шкіри. Журавель степовий. Журавель сірийдрохвастрепетпастушок

Номер слайду 11

Соколоподібні - ряд птахів; правильніша назва — хижі птахи. На Україні зустрічаються представники 3-х родин: соколові з 1 родом — сокіл; яструбові, що включає роди — яструб, орел, орлан, сип (див. Сип білоголовий), шуліка, лунь, стерв'ятник, канюк, змієїд, осоїд; скопові з 1 видом — скопа. Характерні гачкоподібний дзьоб, восковиця (як правило, гладенька) при основі наддзьобка, сильні пальці та гострі загнуті кігті (винятки - падальщики та птах-секретар). Поширені на усіх континентах, крім Антарктиди; відсутні на невеликих океанічних островах. Переважна більшість живляться тваринною їжею, активно ловлять живу здобич (переважно хребетних тварин) або живляться падлом. Моногами. Соколоподібні — гніздові птахи. Гніздо будують один раз у кілька років. Самці у гніздвий період годують не лише пташенят, але й самку. Більшість соколоподібних — перелітні. Сокіл Яструб

Номер слайду 12

Шуліка орел Сапсан Сапсан в гнізді

Номер слайду 13

Совоподібні (Strigiformes) — ряд птахів, до якого відносяться нічні хижі птахи. Вони мають великі очі, у більшості — бінокулярний зір. У них також добре розвинений слух. Як і в інших хижих, у сов гачкоподібно загнутий дзьоб та гострі кігті на ногах. Це нагніздні птахи. Пір'я у сов дуже м'яке, тому літають вони безшумно. Ряд нараховує біля 200 сучасних видів, поширених на всіх континентах, за винятком Антарктиди та деяких ізольованих островів. В Україні живе близько 13 видів совоподібних. Найпоширеніші — сова сіра, сова болотяна, сова вухата та сич хатній. Найбільша сова в Україні — пугач — стала рідкісною і занесена до Червоної книги України. Сови — осілі або кочові птахи. Вони дуже корисні і потребують охорони. Вухата сова сич хатній пугач

Номер слайду 14

Куроподібні, курині, курячі (Galliformes) —ряд птахів. Довжина тіла 12—125 см, маса від 45 г до 10 кг. Дзьоб широкий, конічний; ноги сильні, чотирипалі з міцними кігтями; крила короткі, широкі; оперення щільне, різноманітного забарвлення, у багатьох видів добре виражений статевий диморфізм. Характерною є грудна кістка з двома парами глибоких вирізок на задньому краї; воло чітко відмежоване від стравоходу. Куроподібні населяють різноманітні ландшафти: тундру, ліси, степи, гори, напівпустелі. Ведуть наземне або наземно-деревне життя. Осілі, частково кочівні або перелітні птахи. Полігами іноді утворюють пари. Гніздо будують на землі, кладку з 5—22 яєць насиджують 12—28 діб. Виводкові птахи. Живляться взимку рослинною (хвоя, насіння, бруньки), влітку також і тваринною їжею (комахи та ін. безхребетні). Фазан

Номер слайду 15

куріпка сіра тетерук Глухар перепілка

Номер слайду 16

Горопцеподібні або горобині (Passeriformes) - ряд птахів. Розміри малі й середні; найбільший представник - крук - важить до 1500 г, найменший - корольок - 5-6 г. Забарвлення дуже різноманітне - від яскравого строкатого до однотонного сірого й чорного. Самки відрізняються від самців розмірами, забарвленням та ін. ознаками, проте в деяких родин (воронові, дроздові, жайворонкові та ін.) таких відмін немає. Серед них є перелітні, кочові й осілі види. Горопцеподібні нагніздні птахи. Статевої зрілості досягають переважно у віці близько 1 року; багато видів виводять пташенят двічі і більше на рік. Самці більшості видів у період розмноження співають. Яйця здебільшого строкаті крапчасті, у кладці від 1 (деякі австралійські види) до 16 штук (окремі види синиць), найчастіше - 4-6. Соловейко

Номер слайду 17

Дрізд співочий Шпак Жайворонок сойкаконоплянка

pptx
Додано
28 травня
Переглядів
137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку