Презентація "Різноманітність ракоподібних, їх роль в екосистемах та житті людини"

Про матеріал
цей матеріал можна використати під час проведення уроку "Ракоподібні. Різноманітність ракоподібних, їх роль у природі та діяльності людини". охоплює різні етапи проведення уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ракоподібних. Роль ракоподібних в екосистемах, їх значення для людини. Урок зоології у 7 класіПідготувала вчитель біології Шевченко Н.І

Номер слайду 2

Відгадай загадку:2. «Живе – то чорне, погане, а умре – то красне, рум’яне». Мал.. варені раки. Що покладено в основу загадки? Чому ви знайшли відповідь? З чого складається хітиновий покрив рака? Яку функцію він виконує?Чому раки періодично линяють? Яке забарвлення характерно для раків?

Номер слайду 3

2.5. «Цікаві запитання». Чому під час небезпеки рак рухається задом наперед? Чому в річкових раків виділяють ряд рефлексів?Чому час від часу рак линяє? Як він це робить?Яка речовина забезпечує додаткову міцність хітиновому покриву?

Номер слайду 4

2.6. «Біологічна задача». Самка річкового рака відкладає близько 600 яєць за сезон. Скільки яєць вона відкладе за все життя, якщо живе до 8 років і стає статевозрілою на четвертому році життя?

Номер слайду 5

Ракоподібні НижчіНижчіРяд ГіллястовусіРяд ВеслоногіРяд РівноногіРяд Коропоїди ВищіВищіРяд Десятиногі

Номер слайду 6

— ряд Рівноногі;Їх розмір коливається від напівміліметра до 46 см. Ряд налічує понад 10 000 видів, що мешкають в солоних і прісноводних водоймах та на суші. Мокриця.

Номер слайду 7

ряд Десятиногі Десятино́гі ра́ки (Decapoda) — ряд, який об'єднує раків, що мають одну пару клешень, на які перетворилася передня пара ходильних кінцівок, і 4 пари власне ходильних кінцівок, що разом становить 10 кінцівок. Десятиногі ракоподібні найбільші за розміром серед усіх ракоподібних.

Номер слайду 8

Креветки (Caridea)ракоподібні ряду десятиногі раки, налічують 250 родів та біля 2 тисяч видів. Розповсюджені у всіх морях та океанах, зустрічаються у деяких прісних водоймах, найбільше видове різноманіття спостерігається у тропічних морях. В Україні зустрічаються у Чорному та Азовському морі.

Номер слайду 9

Краби (Brachyura)Краби є всеїдними. Живляться переважно водоростями, але при нагоді різні види крабів можуть поїдати також молюсків, червів, інших ракоподібних, гриби, бактерій і детріт. В багатьох видів крабів наявність в раціоні як рослинної, так і тваринної їжі веде до прискоренного розвитку та більшої стійкості до несприятливих умов середовища. \японсьий краб\

Номер слайду 10

ряд ГіллястовусіРозміри тіла гіллястовусих переважно не перевищують 10 мм, воно поділяється на голову і тулуб, вкрите двостулковим хітиновим карапаксом. На голові розміщене одне велике фасеткове око і одне просте вічко. Антенули невеликі, антени (вусики) добре розвинені, розгалужені на дві гілки, мають велику кількість щетинок, слугують для плавання. Гіллястовусі живляться водоростями, бактеріями, часточками детриту. Самі вони є поживою для багатьох риб.

Номер слайду 11

Ряд веслоногі раки. Циклопи. Ще частіше у прісних водах зустрічаються циклопи, названі так на честь одноокого героя давньогрецьких міфів. На голові цих рачків тільки одне око! У циклопа (Cyclops kolensis) антени короткі, дорослі самочки свої яйця носять у двох мішках з боків черевця. Відрізняються циклопи метушливим, що здаються безладним рухом. "Стрибають" вони часто й іноді перекидаються у воді. Швидке і хаотичний рух циклопів спрямоване на досягнення двох основних цілей: по-перше не попастися в пащу рибці, а по-друге встигнути схопити що-небудь їстівне. Циклопи аж ніяк не вегетаріанці. Якщо трапиться велика водорість, з'їдять і її, але вважають за краще вони все ж таки молодь своїх ветвистоусих і веслоногих сусідів та іншу водну дрібницю, наприклад, інфузорій і коловерток.

Номер слайду 12

Щитні (лат. Triops - триокий) Щитні мають три ока, міцний щиток-панцир, що покриває спину та очі, 70 пар ніг. Їх зовнішня морфологія не змінилась в основних рисах з часів Тріасового періоду, коли на світ з'явились перші види сучасних щитнів, Triops cancriformis. Це було приблизно 220 мільйонів років тому. Triops cancriformis можна вважати одним найдавніших видів тварин, що існували на Землі

Номер слайду 13

Ці маленькі ракоподібні живуть у морі, прикріпляючись до дна і предметів, що плавають. Колись вважалося, що з них викльовуються качки й гусаки, тому їх і назвали „морськими качечками". За часів розквіту мореплавання кораблі страждали від морських качечок, які селилися на їхніх обшивках і знижували швидкість руху суден. У наші дні корабельні днища зовні покривають особливою захисною фарбою, яка перешкоджає поселенню морських качечок. Морські жолуді та морські качечки

Номер слайду 14

Різноманітність ракоподібних. Назва ряду Представники Особливості будови. Ряд Рівноногі Ряд ДесятиногіРяд Гіллястовусі Ряд Веслоногі Ряд Щитні 

Номер слайду 15

Це цікаво…• Найбільша в світі ракоподібна істота — це японський павук-краб. Розмах його лап досягає 2,5 м. Проте панцир цієї тварини порівняно невеликий і рідко сягає розмірів більше 30 см.• В одного з раків, який мешкає в коралових рифах Карибського моря, свій оригінальний спосіб полювання. Різким клацанням клешень він створює ударну хвилю, яка оглушує жертву саме настільки, щоб мисливець устиг її схопити.• У південних морях планктоном живляться величезні маси крилю. Було виявлено зграю крилю площею 450 км2 та глибиною до 200 м, загальною вагою приблизно 2 млн тонн.• Учені з французького інституту знайшли представника нового виду ракоподібного. Його зловили на глибині 2,3 км, у нього «волохаті» клешні та немає зору. Як з’ясувалося, цей представник класу ракоподібних був досі не відомий у системі зоологічної класифікації. Спеціально для нього були розроблені нова родина та рід. Йому дали назву — Ківа хірсута. Так його назвали на честь полінезійської богині Ківи, заступниці ракоподібних.

Номер слайду 16

Значення ракоподібних1. Є ланкою ланцюгів живлення.2. Річкові раки — санітари водоймищ, оскільки поїдають відмерлі організми. Дафнії, циклопи та інші дрібні ракоподібні використовують велику кількість органічних залишків, загиблих дрібних тварин, бактерій і цим очищують воду.3. Дрібні ракоподібні є джерелом живлення більших водяних тварин: криль слугує підкормкою для китів, ластоногих і риб.4. Дафніями, циклопами підгодовують молодь риб у рибних господарствах: осетрів, севрюг тощо.5. Ракоподібні — промислові тварини (раки, омари, краби тощо).6. Ракоподібні — делікатесні харчові організми.7. Із креветок, крилю виготовляють поживні їстівні пасти, жир, кормове борошно.8. Циклопи є проміжними хазяїнами паразитичних плоских та круглих червів (стьожака, ришти).9. Паразитичні оселяються на рибі, молюсках, кільчастих червах.10. Дрібні ракоподібні є живим кормом для акваріумних риб.

Номер слайду 17

«Третій зайвий». Вибрати зайвий термін і пояснити свій вибір.1. Водяний віслючок, циклоп, мокриці. (Водяний віслючок і мокриці — рівноногі рачки, а циклоп — веслоногий рачок.)2. Рак-самітник, камчатський краб, дафнія. (Рак-самітник і краб — десятиногі раки, а дафнія — гіллястовусий рачок.)

Номер слайду 18

Розв'яжи тест: Ракоподібні: а\ дихають легенями; б\ дихають зябрами; в\ мають двокамерне серце. Креветок відносять до: а\ веслоногих; б\ рівноногих; в\десятиногих. Проміжними господарями паразитичних червів бувають: а\ циклопи; б\ мокриця; в\ рак-самітник .

Номер слайду 19

Біологічні задачі. На прикладі річкового рака доведіть відносність поняття “ корисна тварина ”, “ шкідлива тварина ”. Домашнє завдання. Вивчити параграф. Відтворіть зміст теми “ Ракоподібні ” у вигляді опорного конспекту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хомич Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2022
Переглядів
6163
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку