Презентація "РМ№13 Особливості будови опису місцевості. Стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості у художньому стилі"

Про матеріал

Презентація РМ№13 Особливості будови опису місцевості (вулиці, села, міста). Стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості у художньому стилі (за складним планом) з використанням односкладних речень. Презентація має тлумачення слів, що зустрічаються у тексті, які не всі діти розуміють, а також фото для наочності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ№13 Особливості будови опису місцевості (вулиці, села, міста). Стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості у художньому стилі (за складним планом) з використанням односкладних речень.

Номер слайду 2

Особливості будови опису місцевості (вулиці, села, міста).

Номер слайду 3

Особливості художнього стилю

Номер слайду 4

НА ПАСІЦІ На старості літ Джеря любив довгими зимніми вечорами розказувати дочці й онукам, де він бував, що він бачив, у яких краях ходив, з якими людьми зустрічався. Діти слухали його й засинали коло його і на його руках. Па́сіка — господарство для розведення бджіл. Ву́лик — житло бджіл й основний інструмент пасічника.

Номер слайду 5

На все літо Джеря перебирався в свій хуторець. Він був за пасічника й допомагав і в інших пасіках, котрі стояли поблизу. Хутір — вид сільського поселення, господарство з належною до нього землею; мале сільське, часто однодвірне поселення поза селом.

Номер слайду 6

Невеличка пасіка стояла в балці, на косогорі, в садочку, а проти неї стояла крута гора, як стіна, вся зверху покрита густим лісом, а внизу густою ліщиною. Балка — суха або з тимчасовим водотоком долина із задернованими схилами. У степових районах балки утворюють висохлі русла річок. Балки мають полого-увігнуте дно, часто без вираженого русла, схили опуклі, плавно переходять у вододільні простору.

Номер слайду 7

Коло пасіки росли старі сади. Між ними подекуди стояли здорові старі дуби, ніби скелі. Балка, вкрита садками, вилась попід горою і ховалась далеко в старому липовому лісі. Невеличка Джерина пасіка була обгороджена низьким тином. Коло тину притулився курінь. Попід вуликами вилися прочищені стежки, а серед пасіки стояв важкий низенький хрест. Під хрестом стояло корито з водою для бджіл, потрушеною стеблами соломи.

Номер слайду 8

Коло пасіки росли яблуні й груші, посхилявши густе гілля в пасіку над вуликами. За пасікою зеленів маленький баштан. Довге гарбузиння вилізло на курінь і  почіплялось до тину. Курі́нь — легка будівля, часто тимчасова, призначена для ночівлі, зимівлі і т. д.

Номер слайду 9

На самому курені вгніздився здоровецький гарбуз, неначе виліз, щоб погріти своє біле черево на сонці. Джеря сидів на пеньку коло вогню і держав на руках маленького замурзаного онучка. Коло нього сиділи дві дівчинки — внучки, а старший хлопець стояв проти діда і не зводив з нього очей. Дочка Любка принесла дідові харч з клунку і стояла під гіллям груші, схиливши голову і підперши щоку долонею. Дід розказував онукам про далекий край, про Чорне море, про лиман. Діти слухали, неначе якусь дивну казку. КЛУ́НОК - наповнена чим-небудь дорожня торба або мішок, пристосовані для носіння їх за плечима.

Номер слайду 10

А в пасіці гули в вуликах бджоли своїм глухим гуком, неначе вони були закопані десь під землею. Косе проміння промкнулось під яблунями та важкими дубами й ніби запалило зелену траву, вулики, зелене листя на грушах, ще й облило сивого діда червонястим світом. Вже сонце зайшло, вже ніби дрімота розлилась над густими садками, над густим лісом, а дід усе розказував, а діти все слухали, а бджоли гули, неначе гула звучними струнами кобза.

Номер слайду 11

І. Де стояла Джерина пасіка.1. У балці на косогорі в садочку.2. Крута, вкрита лісом гора напроти пасіки.3. Старі садки навколо пасіки.ІІ. Якою була пасіка.1. Низький тин навколо пасіки.2. Курінь біля тину.3. Стежки попід вуликами.4. Важкий низький хрест та корито під ним.ІІІ. Що було поблизу пасіки.1. Яблуні й груші посхиляли гілля над вуликами.2. Маленький баштан за пасікою.3. Гарбуз грівся на курені.4. Плинність життя на пасіці. План

Номер слайду 12

ПАСіКА

Номер слайду 13

Невеличка Джерина пасіка була обгороджена низьким тином. - Невеличку Джерину пасіку було обгороджено низьким тином. Коло тину притулився курінь. – Коло тину притулено (розташовано) курінь. Як перетворити двоскладне речення в односкладне

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
9391
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку