Презентація " Робота та потужність"

Про матеріал
Дана презентація розкриває сутність понять механічна робота та потужність, дозволяє учителеві у доступній формі пояснити матеріал за допомогою прикладів, узятих із навколишнього життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Механічна робота. Одиниці роботи. Потужність та одиниці її вимірювання

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Механічна робота – це фізична величина, яка характеризує зміну положення тіла під дією сили і дорівнює добутку сили на шлях, подоланий тілом у напрямку цієї сили.

Номер слайду 4

Робота позначається літерою А.

Номер слайду 5

Роботу можна розрахувати за формулою: А=F *𝒍де А – механічна робота;F – значення сили, що діє на тіло; 𝒍 – шлях, який подолало тіло, рухаючись у напрямку цієї сили.

Номер слайду 6

Одиниці роботи в системі СІ-Дж.(Джоуль)СІ: [A]=Дж. Названа так на честь англійського вченого Джеймса Джоуля.

Номер слайду 7

Механічна робота в даному випадку розраховується за формулою: А=F *𝒍Робота є додатною. А>0.

Номер слайду 8

В давному випадку механічна робота розраховується за формулою: А= - F *𝒍

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Робота дорівнює нулю:а) якщо переміщення дорівнює нулю;б) якщо сила перпендикулярна до переміщення: адже в цьому випадку переміщення тіла в напрямку дії сили також дорівнює нулю;в) якщо сила, що діє на тіло, дорівнює нулю. Наприклад, якщо м’яч котиться по землі в горизонтальному напрямку, то сила ваги буде перпендикулярна до напрямку руху й роботи не виконає: A=0. Тіла, що лежать на столі, чинять тиск на стіл, але роботи не виконують

Номер слайду 11

Коли тіло рухається вниз, напрямок сили тяжіння збігається з напрямком переміщення. При цьому робота сили тяжіння додатна й дорівнює нулю. Коли тіло рухається угору, сила тяжіння спрямована протилежно переміщенню. Тому під час руху тіла угору робота сили тяжіння від’ємна й дорівнює

Номер слайду 12

Коли стисла пружина розпрямляється, сила пружності, що діє з її боку, спрямована так само, як переміщення, тому робота сили пружності додатна. При цьому деформація пружини зменшується, тобто при зменшенні деформації сила пружності пружини виконує додатну роботу. Коли ми стискаємо недеформовану пружину, сила, що діє з боку пружини, спрямована протилежно деформації. Виходить, при збільшенні деформації сила пружності пружини виконує від’ємну роботу.

Номер слайду 13

Сила тертя ковзання або кочення спрямована завжди протилежно швидкості, а, отже, і переміщенню тіла, тому робота сили тертя ковзання або кочення від’ємна

Номер слайду 14

Чим вони відрізняються автомобілі?

Номер слайду 15

Хто швидше зоре гектар землі?Хто швидше буде копати траншею?

Номер слайду 16

Потужність- це фізична величина, яка характеризує швидкість роботи і дорівнює відношенню виконаної роботи до часу, за який цю роботу виконано.

Номер слайду 17

Потужність позначається літерою N.

Номер слайду 18

Розраховується за формулою: N =Atде N –потужність, A – робота, t – час виконання роботи. 

Номер слайду 19

Одиниця потужності в СІ- ват.[N]=Вт. Ця одиниця дістала свою назву на честь британського інженера та винахідника-механіка Джеймса Ватта. У техніці часто застосовують більші одиниці потужності — кіловат (к. Вт) і мегават (МВт).

Номер слайду 20

1 МВт = 106 Вт1 к. Вт = 103 Вт1 м. Вт = 10-3 Вт1 мк. Вт = 10-6 Вт

Номер слайду 21

Потужність дорівнює добутку сили на швидкість

Номер слайду 22

Джеймс Ватт користувався іншими одиницями, йому належить ідея вимірювати механічну потужність у “кінських силах”.1 к.с.=735 Вт.

Номер слайду 23

Механічна робота позначається А. Формула механічної роботи А = Fl. Умови виконання роботи тіло рухається під дією сили. Одиниця роботи 1 Дж. Одиниця роботи названа на честь англійського вченого Джоуля. ЗАПИСАТИ ДО ЗОШИТА

Номер слайду 24

Чи виконується робота в таких випадках: дівчина грає на піаніно? Ні. Людина стоїть з мішком зерна на спині Ні. Робітник підпирає плечем двері ні. Вода тисне на стінку посудин ні.

Номер слайду 25

Фізична величина, яка чисельно дорівнюєвідношенню роботи до часу, протягом якого вона виконана, називається потужністю. Потужність позначається буквою N. Формула потужності N = A / t. Одиниця потужності 1 Вт. ЗАПИСАТИ ДО ЗОШИТА

Номер слайду 26

Опрацювати §41-42.

Номер слайду 27

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
25 травня 2020
Переглядів
10666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку