Гідравлічна машина. Фонтан Герона

Про матеріал
Фонтан Герона - придуманий Героном Олександрійським дотепний прилад, який служить одним із зразків знань древніх греків (за 200 років до н. Е..) В галузі гідростатики і аеростатики. Це фонтан, який працює без енергетичних затрат.
Перегляд файлу

Фонтан Герона - придуманий Героном Олександрійським дотепний прилад, який служить одним із зразків знань древніх греків (за 200 років до н. Е..) В галузі гідростатики і аеростатики. Це фонтан, який працює без енергетичних затрат.

 

 

Принцип дії та схема фонтану Герона

Фонтан складається з трьох частин: чашка А з фонтанною трубкою, а також дві посудини В і С які частково заповнені водою. Посудини з'єднані з двома гнучкими трубками як показано на рис.1: чашка A з більш низькою посудиною С і ємність C з вищою посудиною В. Посудина B з чашкою може бути розміщена на стільці, а інша нижче рівня стільця. Чаша А підтримується вище посудини B і з'єднана з нижньою посудиною C за допомогою гнучкого шланга. Спочатку тиск в обох посудинах, B і C, рівний атмосферному тиску. Якщо заповнити чашку А водою, то вода з чашки A стікатиме в нижню посудину С, яка містить повітря і виробляє додатковий гідростатичний тиск

 

https://wiki.tntu.edu.ua/images/thumb/3/33/%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0.png/200px-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0.png

рис.2

https://wiki.tntu.edu.ua/images/thumb/6/62/Heron%27s_Fountain.png/200px-Heron%27s_Fountain.png

рис.3

 

 

Недолік:
Як ви розумієте, час роботи подібних фонтанів не є нескінченним, зрештою вся вода з середньої посудини, перетече в нижню і фонтан перестане працювати.

https://wiki.tntu.edu.ua/images/thumb/1/1a/%D0%A0%D0%B8%D1%81_5.PNG/200px-%D0%A0%D0%B8%D1%81_5.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

https://wiki.tntu.edu.ua/images/thumb/3/3a/%D0%A0%D0%B8%D1%81_6.PNG/200px-%D0%A0%D0%B8%D1%81_6.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАСТОСУВАННЯ

Використовуючи принцип фонтану Герона, можна створювати високопродуктивні насосні установки неперервної дії , які зможуть піднімати воду на висоту кількох метрів, не витрачаючи при цьому ні грама вугілля або бензину , ні ватта електричної енергії. Як це можна здійснити, наочно показано иа рисунку 4. Упоперек річки встановлена ​​гребля, верхній край якої трохи нижчий за рівень води. Вода, переливаючись через край, падає на ротор, зібраний з декількох великих бочок, які з'єднані трубками і обертає його. Але можна обійтися і без греблі , якщо цей самий ротор, як показано на рис.5, буде обертатися на валі в притоплену стані. Система з послідовно з'єднаних між собою бочок буде по черзі забирати всередину то повітря, то воду і піднімати її. Так дармова енергія течії річки зможе без проміжних перетворювачів подавати воду для поливу садів і городів, живити зрошувальні системи , використовуватися для інших потреб.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
26 травня 2020
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку