Презентація "Робота з дитячою книжкою. Марина та Сергій Дяченки "Про Стаску та чудовиськ", "Повітряні рибки"

Про матеріал
Матеріал для уроку української мови (читання). Для зручності читання в умовах дистанційного навчання використані різнокольорові "доріжки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з дитячою книжкою Марина та Сергій Дяченки ,,Про Стаску та чудовиськ’’ (бувальщина),,Повітряні рибки’’

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ПОВІТРЯНІ РИБКИ Жила киця Варварка. До неї увесь час приходили неправильні посилки. Мабуть, у неї була поламана поштова скринька. Одного разу хтось надіслав їй акваріум з рибками і пляшеч-ку шампуню. Варварка не знала, чим годувати рибок, і ненароком ви-лила у воду шампунь. А той шампунь я-ак візьметься бульками! А голодні рибки я-ак почнуть ковтати ті бульки! А тоді я-ак надуються, я-ак вилетять з акваріума — великі й прозорі, наче повітряні кульки. Спочатку вони поковтали усіх мух під стелею, потім позби-рали зі столу крихти, а тоді ласо подивилися на кицю Варварку. - Ні, так далі не піде! — мовила киця, прив’язала до риб’ячих хвостів шнурочки й пішла на базар продавати їх як повітряні кульки.

Номер слайду 5

Один дядько запитує:— Що це у вас?— Повітряні кульки, — відповідає киця Варварка.— Невже? — дивується дядько.— У кульок не буває очей і плавників! Підійшла тітонька:— Що це?— Рибки, — відповідає киця.— Неправда, — каже тітка, — рибки не вміють літати в повітрі! Врешті-решт підійшов один тямущий хлопчик та й каже:— Це — повітряні рибки. Вони наковталися бульок. Треба дати їм щось гостре, — бульки проткнуться, луснуть — і тоді рибок можна буде зно-ву поселити в акваріумі.

Номер слайду 6

Зібралося дуже багато людей. Стали думати-гадати, що б таке гост-ре тим рибкам дати. Дядечко каже:— Цвяхи.— Риби не їстимуть цвяхи! — заперечує тітонька. Інша тітонька каже:— Дайте їм гострого кетчупу. Заодно й булька лусне, і риба буде смач-ніша. А хлопчик як закричить:— Ці рибки неїстівні! Вони й так натерпілися, а ви їх з’їсти хочете?! Отак усі думали-гадали, — вже й акваріум принесли, а рибки все не лускаються. Тут летить оса. Захотіла й вона подивитися, що то за чуди-юди літають.

Номер слайду 7

Коли це найголодніша рибина її — хап! А оса її — кусь! Мильна булька — лусь! Рибина здулася і плюснулася в акваріум. А оса відлетіла в інший бік. Друга рибина її — хап! А оса і її — кусь! І знову рибина здулася й осу виплюнула... І так усі-всі рибки одна за одною ту осу — хап-хап-хап! А оса їх зсередини — кусь-кусь-кусь! А мильні бульки — лусь-лусь-лусь! А рибки в акваріум — плюсь-плюсь-плюсь!.. А осу після того довелося відпровадити до осиної лікарні — мусили її там підлікувати, бо від тих рибок вона трішечки зсунулася з глузду. Зате хлопчик приніс додому повний акваріум. Я-ак насипав він рибкам їжі!.. Я-ак вони зраділи! Я-Я-АК. . . А тут і казочці кінець.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Карта казки. Головні героїкиця Варвара,рибки,дядько,тітонька,хлопчик. Що стало причиноюпригод? Уяви сцену на базарі дядько …тітонька оса-рибки…хлопчик-рибки… Яка головна думка казки?Джерело: відкриті матеріали інтернет-ресурсів

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
14 березня 2023
Переглядів
794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку