Практична робота № 1 ЗОНАЛЬНІ ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ

Про матеріал
Розробка практичної роботи №1 до курсу "Природничі науки" за програмою авт. кол. під кер. В.Р Ільченко. Практична робота орієнтована на виконання в класі за час одного заняття. Максимальна кількість балів за кожне завдання міститься на початку самого завдання. Є додаткове, необов'язкове завдання, орієнтоване на учнів, що цікавляться предметом.
Перегляд файлу

Прізвище __________________ Група _________

Практична робота № 1 ЗОНАЛЬНІ ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ

Мета: закріпити та систематизувати знання про природні зони та кліматичні пояси світу, їхню взаємозалежність; вдосконалити уміння та навички застосовувати набуті знання під час виконання практичних завдань; розвивати уміння будувати та аналізувати діаграми; виховувати аналітичне мислення, інтерес до навколишнього середовища.

Обладнання: кліматична карта світу, карта природних зон світу; підручники, атласи, табли­ці, діаграми.

Тип заняття: комплексного застосування знань, умінь, навичок студентів.

Хід заняття

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань, умінь та навичок

  • Що таке природо-географічна зональність?
  • Які умови визначають розміщення природних зон?

Термінологія

Зональність - одна з основних закономірностей просторової диференціації географічної оболонки. Проявляється у послідовній та певній зміні фізико-географічних поясів і зон, яка зумовлена голо­вним чином характером розподілу променевої енергії Сонця по ши­ротах та нерівномірністю зволоження. Значний вплив на географічну зональність має розподіл материків і океанів та характер рельєфу. Розрізняють зональність горизонтальну і вертикальну. Горизонтальна зональність проявляється у послідовній зміні від екватора до полюсів географічних поясів, а в поясах - природних зон. 

Географічні пояси -це найбільші зональні комплекси, які виділяються за радіаційним балансом і типом атмосферної циркуляції. 

Природні зони - це відно­сно великі зональні природні комплекси нижчого рангу, які виокрем­люються в поясах за співвідношенням тепла і вологи. У кожній при­родній зоні переважає один або кілька типів рослинності, які й нада­ють їй відповідну назву.

Висотна поясність - закономірна зміна географічних ландшаф­тів у горах залежно від висоти над рівнем моря. Це пов’язано з тим, що в гірських районах з висотою знижується температура, змінюється кількість опадів, а отже, і співвідношення вологи і тепла. Чим вищими є гори та чим ближче вони розташовані до екватора, тим більший набір поясів вони мають. Виявляється висотна поясність голо­вним чином у змінах клімату, ґрунтів, рослинності та ін. Висотна по­ясність залежить насамперед від положення гір у системі широтних зон, висоти над рівнем моря, експозиції схилів. Кожній природній широтній зоні притаманний свій особливий тип висотної поясності ландшафтів. Набір висотних поясів називають спектром висотної поясності. Розрізняють приморські і континентальні висотні пояси.


III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Природні умови кожної природної зони мають свої відмінності, які залежать від широти місця, співвідношення тепла і вологи, циркулярної атмосфери. Типові в межах зони гідрологічні й теплові умови є вирішальним чинником формування ґрунтів певних типів, рослинності й тваринного світу. Загальні особливості природних умов враховуються в сільськогосподарському виробництві, лісовому господарстві, містобудуванні, під час проектування інженерно-меліоративних і природоохоронних заходів, планування місць відпочинку.

ІV. Застосування знань, умінь, навичок

Завдання

 

1. (3 бали). Побудуйте за наведеними нижче даними колові діаграми площ суходолу, зайнятих різними географічними поясами. Порівняй­те ці діаграми і зробіть висновок про відмінності розподілу поясів у різних півкулях.

 

Полярні:                  Арктичний - 3%,

                                 Антарктичний - 5%; 

Субполярні:             Субарктичний - 3%,

                                  Субантарктичний - 5%; 

Помірні:                   північний -10%,

                                  південний - 7%;

Субтропічні:           північний - 8%,

                                  південний - 7%; 

Тропічні:                  північний - 16%,

                                  південний - 19%; 

Субекваторіальні:  північний - 7%,

                                  південний - 4%; 

Екваторіальний -    6%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Північна півкуля                                                        Південна півкуля

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. (2 бали). Проаналізуйте періодичний закон географічної зональності (табл. в роб. зошиті). Дайте відповіді на запитання: 

а) що лежить в основі виді­лення географічних поясів і природних зон? Наведіть конкретні приклади. 

б) в яких географічних поясах поширені лісові природні зони  та пустелі? 

в) в яких поясах найбільша кількість природних зон?

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. (3 бали).  Побудуйте стовпчикові діаграми площ географічних поясів і зон земної кулі (табл. 1). Порівняйте ці площі, знайдіть географічні  зони, що займають найбільші і найменші площі і зустрічаються в різ­них поясах.

 

Таблиця 1.

Площі географічних поясів і зон Землі (млн. км2)

 

        Зони

Пустель і напівпустель

Тундри

Лісотундри

Лісів

Лісостепів і прерій

Саван і рідколісся

Степів

Всього

Арктичний і антарктичний

18,0

-

-

-

-

-

-

18,0

Субарктичний і субантарктичний

-

5,6

4,5

-

-

-

-

10,1

Помірні

7,0

-

-

24,2

3,3

-

3,8

38,3

Субтропічні

7,0

-

-

7,6

1,8

-

2,4

19,2

Тропічні

17,0

-

-

3,4

-

5,8

-

26,2

Субекваторіальні

-

-

-

8,7

-

20,0

-

28,7

Екваторіальний

-

-

-

8,5

-

-

-

8,5

Р а з о м

49,4

5,6

4,5

52,4

5,1

25,8

6,2

149,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. (2 бали). Складіть порівняльну характеристику двох природних зон, користуючись тематичними картами атласів. Дані порівняння запишіть у таблицю 2.

               Таблиця 2. 

Порівняльна характеристика двох географічних зон

Показники порівняння

Назва зони

 

 

Географічне положення

 

 

 

 

Географічний пояс

 

 

 

Тип клімату

 

 

 

Зональні типи ґрунтів

 

 

 

 

 

Типи рослин і тварин

 

 

 

 

 

 

Природні ресурси зони

 

 

 

 

 

Екологічні проблеми та проблеми використання ресурсів

 

 

 

 

 

5. (1 бал). Виділіть чинники, які впливають на формування висотної поясності, та охарактеризуйте особливості їх прояву. Дані запишіть у таблицю 3. Для виконання завдання використайте атлас та підручник.

 

Таблиця 3

Чинники формування висотної поясності

 

Назва чинника

На що впливає чинник

Приклади гір

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.            (необов’язкове) Користуючись картами атласу та підручником, охарактеризуйте компонентну зональність: кліматичну, гідрологічних процесів, ґрунтоутворення, типів  рослинності, зоогеографічну. Які чинники її визначають?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

V. Узагальнення та систематизація знань

 

Запитання для написання висновку по практичній роботі №1: 

 

1. Що лежить в основі виділення зона­льних природних комплексів?

2. Чим природна зона відрізняється від географічного поясу?

3. Які природні зони займають найбільші пло­щі на Землі і зосереджені в різних поясах?

4. Які зони займають не­значні площі?

5. Які зони на земній кулі виділяються не за співвід­ношенням тепла і вологи? Чому?

6. Які зони перетинають територію України?

 

Висновок (1 бал):

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
3.7
Відповідність темі
3.7
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борщець Петя
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Джерелюк Яків
    Дуже , гарна практична робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
18581
Оцінка розробки
3.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку