Презентація "Роки застою в СРСР (1964-1985 рр.)"

Про матеріал
Презентація до дистанційного курсу з всесвітньої історії для учнів 11-12-х класів. Тема 2 : "СРСР у другій половині ХХ ст. та його розпад. Країни Центральної та Східної Європи.". Урок 2. Тема: "Роки застою в СРСР (1964-1985 рр.)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2 : СРСР у другій половині ХХ ст. та його розпад. Країни Центральної та Східної Європи. Урок 2 Тема : Роки застою в СРСР (1964-1985 рр.)

Номер слайду 2

СРСР: Економічні, соціальні та політичні ознаки кризи в СРСР. Леонід Брежнєв

Номер слайду 3

1964 рік – усунення М. Хрущова від влади. Напис на карикатурі: «Хрущову від московських товарищів: “Твоя Новорічна вечірка буде не така, як це було раніше”(1964 рік)14 жовтня 1964 р. – пленум ЦК КПРС звільнив М. Хрущова з усіх посад «за станом здоров’я». Першим секретарем ЦК КПРС став Леонід Брежнєв, Головою Ради Міністрів СРСР – Олексій Косигін.

Номер слайду 4

1964-1985 рр. – Період правління Л. Брежнєва. Період «Застою» — ретроспективна назва одного з останніх періодів існування радянської економічної та політичної системи (середина 1970 - середина 1980-х років). Поняття «період застою» з'явилося та було введене в політичний лексикон лідером КПРС та головою держави - М. С. Горбачовим у другій половині 1980-х років. На початку Леонід Брежнєв, який опинився на вершині влади, багато кому подобався. Ззовні він здавався добродушним, умів викликати симпатії співрозмовників. Щоправда, й умів домагатися свого - доволі брутально відсунув від влади конкурентів. 

Номер слайду 5

В особі Леоніда Брежнєва до влади в СРСР прийшла партійно-господарська номенклатура. Номенклатура – привілейована правляча верства, еліта або «політичний клас», відносно закрита соціальна каста  «соціалістичного» суспільства.

Номер слайду 6

Етапи періоду застоюІ етапІІ етапІІІ етап

Номер слайду 7

Зміна політичного курсу Поворот від лібералізації до консерватизму в усіх сферах життя. Розвиток України в умовах неосталінізму. Відмова від критики культу особи Сталіна, висока оцінка його діяльності, формування мудрого, скромного образу вождя у фільмах. Зміцнення монополії КПРС на владу. Розростання партійно-державного апарату, бюрократизм, формалізм, кар’єризм. Зростання корупції, хабарництва, всевладдя.

Номер слайду 8

Бюрократія – спосіб побудови організації, що складається з ряду офіційних осіб, посади і пости яких утворюють ієрархію і які розрізняються формальними правами і обов'язками, що визначають їх дії і відповідальність. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Економічна криза

Номер слайду 11

Політична криза

Номер слайду 12

Ідеологічна криза

Номер слайду 13

 Тільки одиниці наважувалися виступати проти влади відкрито. Символами опору з боку російської інтелігенції стали в той час письменник Олександр Солженіцин і фізик Андрій Сахаров, які відстоювали право на інтелектуальну свободу. Опонентів режиму ув'язнювали. Олександр Солженіцин Андрій Сахаров

Номер слайду 14

Іззовні ж ситуація в радянському суспільстві 1970-х років виглядала стабільною. Доступна освіта, як здавалося, відкривала перспективи. Відносно задовільне соціальне забезпечення давало змогу займатися повсякденними справами. вдалося на деякий час досягти пом'якшення міжнародної напруги - американський президент Річард Ніксон у 1972 р. приїхав до Москви і підписав із Брежнєвим договір про обмеження стратегічних озброєнь.

Номер слайду 15

Перші помітні суспільству тривожні симптоми політичної кризи з'явилися під кінець 1970-х років. Вони виникли у зв'язку з введенням у 1979 р. «обмеженого контингенту радянських військ» до Афганістану. 

Номер слайду 16

На знак протесту проти радянської інтервенції в Афганістан США, ФРН, Японія, а також більшість ісламських країн бойкотували ХХІІ Літні Олімпійські ігри в Москві 1980 р.

Номер слайду 17

Кризові явища у радянській економіціГоловне гальмо модернізації - планово-директивне господарство. Підприємства працювали за інерцією, не дбали про продуктивність, випускали застарілу продукцію, яка не мала попиту. Мотивів для конкуренції й отримання прибутку взагалі не було. Засобом збагачення стала корупція, яка охопила державний апарат. Ще інші можливості відкривалися перед працівниками торгівлі - продавати за завищеними цінами дефіцитні товари. Критичний стан економіки країни був очевидним, але ніхто не знав, як це подолати. Країна існувала за рахунок нещадної експлуатації природних і людських ресурсів.

Номер слайду 18

Леонід Брежнєв помер у 1982 р. Країною керували: Юрій Андропов (1982-1984)Костянтин Черненко (1984-1985)Обидва керівники обіймали найвищі посади в похилому віці, хворіли й невдовзі вмирали. Це посилювало в людей відчуття абсурду при владі. Падіння відчувалося на всіх рівнях. У країні зростала соціальна напруга: підвищено ціни, розпочалися перебої з постачанням продуктів харчування, у дефіциті були промислові товари, що зумовлювало довжелезні черги. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Маханьковская Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
21009
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку