Презентація "Роль батьків у впровадженні інклюзивної освіти"

Про матеріал
Роль батьків у впровадженні інклюзивної освіти Інклюзія - це доведений українською практикою крок до виховання толерантності як у дітей, так і у дорослих. Інклюзивна освіта - це не мода, а вимога часу, і її необхідно впроваджувати, але не поспішати, аби не забалакати і не сплюндрувати ідею.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ ТА УКРАЇНИБердянський державний педагогічний університет. Факультет психолого-педагогічної освіти та мистецтв Кафедра початкової освіти  Виконувала:студентка факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтвгрупи С16 Б ПО-ІНФСапко Катерина Романівна Викладач проф: Крамаренко А. М. ТЕМУ «Роль батьків у впровадженні інклюзивної освіти»з дисципліни «Інклюзивна освіта з методикою навчання в початковій школі» 

Номер слайду 2

ПЛАНІнклюзія та інклюзивна освіта. Переваги інклюзивної освіти для батьків. Для педагогів практика, орієнтована на сім'ю. В освітніх закладах використовуються три принципи практики. Для успішної взаємодії педагогів з сім'ями рекомендації. Висновок.

Номер слайду 3

Інклюзія - це доведений українською практикою крок до виховання толерантності як у дітей, так і у дорослих. Інклюзивна освіта - це не мода, а вимога часу, і її необхідно впроваджувати, але не поспішати, аби не забалакати і не сплюндрувати ідею.

Номер слайду 4

Інклюзія – це вибір для успішної реалізації інклюзивних програм, надзвичайно важлива ефективна співпраця педагогів і родин дітей з особливими освітніми потребами. Керівник загальноосвітнього закладу є фасилітатором у налагодженні стосунків між педагогами, фахівцями та батьками.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Всі діти рівні, всі діти різніВсі діти мають навчатися разом Діти не повинні зазнавати будь-яких видів дискримінації через свої проблеми розвитку У кожної дитини різні здібності, різні можливості Необхідна адаптація системи роботи школи до потреб кожної дитини

Номер слайду 7

Переваги інклюзивної освіти для батьків Родини дітей з особливими освітніми потребами можуть отримувати підтримку з боку інших батьків. Розуміння, у чому розвиток їхніх дітей є типовим й у чому атиповим. Активна участь у процесі навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами. Батьки стають частиною шкільної спільноти

Номер слайду 8

сприятлива атмосфера, коли педагогічний колектив дружньо налаштований і допомагає в усьому;постійне двостороннє спілкування між родиною дітей і школою;сприйняття батьків як колег. На думку вчених, існує три фактори, які допомагають школі залучати батьків до активної участі в ухваленні всіх рішень, що стосуються дитини:

Номер слайду 9

Для педагогів практика, орієнтована на сім'ю, означає: Визначення цілей і шляхів їх досягнення, погоджених із родинами. Це підвищує вірогідність отримання бажаних результатів, впев-неність і компетентність, здатність батьків і родичів ухвалювати рішення стосовно їхньої дитини та всієї родини. Педагоги мають бути підготовлені до роботи з усіма членами родини.

Номер слайду 10

. Водночас, і батьки мають бути готовими до співпраці зі школою. Доведено: Батьки беруть участь в освіті своїх дітей, коли переконані, що можуть бути залученими до цієї важливої роботи. Коли відчувають, що можуть бути корисними для своєї дитини; Коли усвідомлюють, що школа спонукає їх до залучення.

Номер слайду 11

Саме ці фактори найважливіші в усвідомленні батьками своєї ролі та власної ефективності. Так, наприклад, ступінь задоволення батьків включенням їхніх дітей у загальноосвітній простір безпосередньо пов'язаний з розумінням школою особливостей порушень розвитку дітей та їхніх потреб, а також з мірою здійснення пристосувань середовища, з готовністю школи працювати з батьками.

Номер слайду 12

В освітніх закладах можуть використовуватися три принципи практики, орієнтованої на сім'ю.1. Сім'ю необхідно вважати основним одержувачем послуг. Надаючи освітні послуги, треба враховувати потреби всіх членів родини, які займаються освітою дитини і доглядом за нею.

Номер слайду 13

2. Необхідно підтримувати й шанувати рішення, які приймаються родиною. Другий принцип визнає важливість родини і пропонує фахівцям розглядати її членів як найважливіших учасників освітньої команди - головних людей, котрі відповідають за ухвалення рішень стосовно освіти їхньої дитини та піклування про неї. Діапазон такої співпраці може бути дуже широким: від індивідуальної роботи з учителями для вирішення конкретних проблем - до участі в батьківських радах, які, працюючи спільно з педагогічним персоналом, допомагають приймати рішення щодо навчальної програми закладу.

Номер слайду 14

3. Необхідно надавати широкий спектр послуг, покликаних поліпшити функціонування дитини та родини. Необхідно зважати на культурні особливості кожної сім'ї, забезпечувати доступ до офіційних суспільних послуг (медичних, соціальних і суспільних: бібліотеки, місця для відпочинку тощо).

Номер слайду 15

Батьки проводять зі своїми дітьми найбільше часу і знають їх краще за інших. Можна сказати, що батьки - експерти з питань, що стосуються їхніх дітей. Педагоги ж - експерти з питань розвитку й освіти дітей у цілому. Коли вчителі та батьки активно співпрацюють, їхні знання та ресурси подвоюються, що справляє загальний позитивний вплив на розвиток дитини.

Номер слайду 16

Для успішної взаємодії педагогів з сім'ями варто врахувати наступні рекомендації: Чітко й послідовно наголошувати на цінності дитини. Ставити себе на місце батьків. Поглиблювати своє розуміння культурної різноманітності. Уміти бачити індивідуальність, боріться зі стереотипами. Наполегливо працювати над створенням партнерств. Виявляти зацікавленість до мети, визначеної батьками для дитини. 

Номер слайду 17

Один із найефективніших способів залучення до навчально-виховного процесу батьків - запросити їх до класу. Це дає їм змогу ознайомитися із сучасними стратегіями роботи з дітьми, які вони потім зможуть використовувати вдома. Деякі батьки самі охоче приєднуються до занять з дітьми у класі, іншим для цього потрібна певна допомога. Працівники школи мають скеровувати дії батьків, ефективно використовувати їхню присутність. Залучення батьків.

Номер слайду 18

Зустрічаючи членів родин у класі, учитель може вручати їм персональні листи з конкретними вказівками, щоб не витрачати час на пояснення. Важливо не забувати в той чи інший спосіб висловлювати вдячність членам родин, які допомагають налагоджувати успішну роботу у класі.

Номер слайду 19

Висновок. Отже, у школах мають визнавати батьків дітей з особливими освітніми потребами як партнерів та опиратися на принципи педагогічної діяльності орієнтованої на інтереси сім'ї, а саме:

Номер слайду 20

Розуміння й урахування потреб дітей під час розробки навчальних та інших програм. Регулярний обмін з батьками повною та неупередженою інформацією стосовно їхніх дітей Заохочення і створення умов для взаємної підтримки батьків. Розуміння унікальності кожної сім'ї, повага до різних методів навчання та виховання дітей, що застосовуються батьками. Отже, у школах мають визнавати батьків дітей з особливими освітніми потребами як партнерів та опиратися на принципи педагогічної діяльності орієнтованої на інтереси сім'ї, а саме: Висновок

Номер слайду 21

Використані джерела:Інклюзія та інклюзивна освіта.-Https://inklyuzivna-osvita. Webnode. Com. Ua. Переваги інклюзивної освіти для батьків.-Https://www. Slideshare. Net. Для педагогів практика, орієнтована на сім'ю. -Https://naurok. Com. Ua. В освітніх закладах використовуються три принципи практики.-Https://sites. Google. Com. Для успішної взаємодії педагогів з сім'ями рекомендації.-Https://otherreferats. Allbest. Ru. Висновок.-Https://www. Google. Com

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шинкарьова Ніна
    Дякую. Змістовно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ивасекова Ира
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
9346
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку