Презентація "Роль хімії в житті суспільства. Частина 1"

Про матеріал
даний матеріал можна використати під час уроків та виховних позакласних заходів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Значення хімії у створенні матеріалів і речовин У наш час майже всі речовини можна добути штучним способом. Природні речовини використовуються тому, що синтез їх ще не достатньо вивчений або дорогий.

Номер слайду 4

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ: 1.Чому виникла потреба у створенні нових матеріалів? 2.Перспективи створення нових матеріалів: а) неметалічних - полімерів, скла,кераміки,фаянсу,бетону,цементу; б) металічних - сплавів на основі різних металів; в) металоподібних – ситали ; г) композитів; - кермети, норпласти, піни; д) органічних та біологічно активних речовин

Номер слайду 5

1 корабель - 68 т, 1 танк - 800 кг, 1 літак - 600 кг, 1 автомашина - 240 кг, 1 плащ - 0,97 кг.

Номер слайду 6

Природа - такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відновити неможливо. І.П.Бордін

Номер слайду 7

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ: Матеріали, сировина,суть сировинної проблеми; Значення хімії у розв’язанні сировинної проблеми; Що таке “потворне використання сировини”, “комплексна переробка” ? Що таке скрап,регенерація?

Номер слайду 8

Неорганічні матеріали Метали і сплави Металоподібні матеріали Неметалічні Композити

Номер слайду 9

Номер слайду 10

МЕТА МІНІПРОЕКТУ: Для здійснення будь-якого технологічного процесу, кінцевим результатом якого є кінцевий продукт,необхідні сировина, апаратура й енергія. Тому нашу група метафорично показала її у вигляді трьох китів.

Номер слайду 11

ПОПЕРЕДНЯ ОБРОБКА СИРОВИНИ: - механічні методи (подрібнення, агломерація,гранулювання) ; - гідродинамічні процеси ; - теплові процеси (нагрівання , охолодження); - дифузійні; - хімічні (пов’язані зі зміною хімічного складу і властивостей).

Номер слайду 12

Переробка сировини Залежно від умов переробки розрізняють: періодичні; безперервні; змішані; циркуляційні процеси.

Номер слайду 13

економічна вигідність; Оптимальна насиченість певним продуктом; Можливість легкої переробки; Вигідність її транспортування на виробництво (географія розміщення)

Номер слайду 14

Північна півкуля -95 % ; Азія – 63 % ; Північна Америка - 26 % ; Європа - 6 %

Номер слайду 15

СТАДІЇ ВИРОБНИЦТВА підготовка сировини і підведення реагентів у зону реакції; хімічне перетворення; виведення продуктів реакції і речовин,що не прореагували,із зони реакції; виділення цільового продукту. Схема хіміко-технологічного процесу S А R А- реагент; R- цільовий продукт ; S- побічний продукт

Номер слайду 16

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ХІМІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ прогресивним є перехід до безперервних способів виробництва; Упровадження замкнених технологій для процесів з повною переробкою проміжних продуктів; Зменшення кількості стадій; Широке використання каталізу; Збільшення масштабів виробництва шляхом використання апаратів більшої одиничної напруги; Створення маловідхідних хімічних процесів і виробництв.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

За розрахунками вчених, з надр Землі за один рік видобувається стільки мінеральної сировини,що вона зайняла б залізничний потяг завдовжки 7 млн.км, який міг би 17 разів обгорнути земну кулю по екватору !

Номер слайду 19

СИРОВИНА ОРГАНІЧНА НЕОРГАНІЧНА ТВАРИННА РОСЛИННА РУДНА НЕРУДНА ПАЛИВНА

Номер слайду 20

РІДКА ГАЗОПОДІБНА СИРОВИНА ТВЕРДА

Номер слайду 21

Нові резерви у вирішення сировинної проблеми: розробка нових джерел і методів добування сировини в літосфері,гідросфері,атмосфері; Розробка нових технологій, здатних працювати на сировині з меншими витратами ресурсів; Видобування речовин з морських глибин; Розробка нових ефективних методыв рециркуляції, тобто багаторазового використання металів та інших видів сировини; Використання допоміжної сировини: кисню, води , промислових хімічних і побутових відходів

Номер слайду 22

20 тонн макулатури зберігають від вирубування 1 гектар лісу. Із 31 т макулатури можна виготовити 750 кг паперу, або 25 тис. шкільних зошитів; Кожну четверту тонну кольорових металів виробляють з металолому і відходів; Із 1 т побутових відходів можна добути 150 л ацетону, 160 л нафти, смоли, деревний спирт; в Японії з твердих відходів виготовляють будівельні блоки

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сучасні види палива. Чим викликана сучасна енергетична проблема? Який внесок у розв’язанні енергетичної проблеми робить хімія Як вирішується проблема створення безвідходних технологій? Альтернативні види енергії.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ГОЛОВНІ СПОЖИВАЧІ ЕНЕРГІЇ: Промисловість (20 %); Теплові електростанції (20 %) ; Транспорт (30 %); Житлово-комунальне господарство (30 %)

Номер слайду 27

НАФТА ПРИРОДНИЙ ГАЗ СЛАНЦІ ВУГІЛЛЯ ТОРФ ДЕРЕВИНА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Номер слайду 28

ФОРМИ ЕНЕРГІЇ ВІТРЯНА ХІМІЧНА ЕЛЕКТРИЧНА СОНЯЧНА ТЕПЛОВА АТОМНА ВОДНЕВА ВОДНА

Номер слайду 29

АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ Теплова енергія енергія сонця атомна енергія енергія вітру воднева енергія енергія підземного тепла біометаногенез воднева енергетика

Номер слайду 30

Сумарна радіоактивність викидів золи вугільних котелень у багато разів перевищує сумарну радіоактивність у Чорнобилі; За розробленою в США шкалою небезпеки різних видів впливу на людину, радіація посідає лише 26 місце; Сьогодні Австралія 22% тепла отримує з деревини та соломи;

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ : Значення хімії в повсякденному житті Правила поводження з побутовими хімікатами Перша допомога у разі отруєння побутовими хімікатами

Номер слайду 33

Подібно до того, як буває хвороба тіла,буває також хвороба способу життя. Демокріт

Номер слайду 34

За агрегатним станом : рідкі (суспензії, емульсії) ; пастоподібні ; тверді (порошки,гранули, таблетки)

Номер слайду 35

ВІДНОСНО НЕБЕЗПЕЧНІ ВОГНЕ НЕБЕЗПЕЧНІ ОТРУЙНІ БЕЗПЕЧНІ ХІМІКАТИ

Номер слайду 36

ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ : Допоміжні засоби для прання, засоби гігієни, засоби для видалення плям ; Засоби для чистки ; Засоби для догляду за домашньою технікою та виробами з різних матеріалів; Хімічні засоби захисту рослин, мінеральні добрива ; Засоби догляду за транспортом

Номер слайду 37

За використанням : Універсальні ; Широкого діапазону використання; Цільового призначення. За користуванням : одноразового ; багаторазового .

Номер слайду 38

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ПОБУТОВИМИ ХІМІКАТАМИ: Перш ніж застосовувати ознайомитися з інформацією про способи застосування та склад ; використовувати за призначенням ; зберігати у спеціально призначених і недоступних для дітей місцях , окремо від продуктів харчування і питної води.

Номер слайду 39

використовувати тару , що залишилася після побутових хімікатів ; Переливати і пересипати в інший посуд ; Нюхати та пробувати на смак чи дотик ; Застосовувати препарати побутової хімії після визначеного терміну зберігання; змішувати між собою хімікати та підпалювати їх.

Номер слайду 40

ПАМ’ЯТАЙТЕ !!! Кожний з препаратів побутової хімії має своє специфічні властивості. Всі без винятку побутові хімікати потребують підвищеної обережності під час поводження з ними, тому що потенційно небезпечні для здоров’я !

Номер слайду 41

ПЕРША ДОПОМОГА при опіках лугами : Розчином оцтової лимонної або борної кислоти з w= 2 % . при опіках кислотами : промивають мильним розчином чи розчином питної соди . При потраплянні в очі промити під струменем води та накласти пов’язку. при потраплянні в шлунок: Випити дві-три склянки теплої води , потім рослинну олію, молоко, збитий яєчний білок , але ні в якому раз не давати розчин питної соди.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

ПЕРЕД ВАМИ ТЕРЕЗИ , НА ОДНІЙ ЧАШІ ЯКИХ ВАША МОГУТНІСТЬ , А НА ДРУГІЙ – ВАША ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. В.Гюго

Номер слайду 44

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ : Що таке екологія ? Головні забруднювачі навколишнього середовища. Екологія атмосфери. Екологія гідросфери та грунтів. Глобальні екологічні проблеми

Номер слайду 45

Екологія - це наука про відносини організмів між собою та з довкіллям. Захист навколишнього середовища – сукупність наукових, правових і технічних заходів , спрямованих на раціональне відтворення , використання і збереження природних ресурсів, забезпечення біологічної рівноваги в природі. Забруднення – це вплив фізичних, хімічних , біологічних агентів , що негативно діють на людину , живі організми і предмети живої природи.

Номер слайду 46

ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬ ФІЗИЧНІ ХІМІЧНІ БІОЛОГІЧНІ ПРИРОДНІ АНТРОПОГЕННІ

Номер слайду 47

ТРАНСПОРТ ПИЛ ШУМ С ІЛЬСЬКЕ ГОСП- ВО ПРОМИСЛОВІСТЬ ЕНЕРГЕТИКА КОМУНАЛЬНІ СИСТЕМИ АНТРОПОГЕННІ ЗАБРУДНЕННЯ

Номер слайду 48

ПРИРОДНІ ЗАБРУДНЕННЯ : Дія бактерій ; Стихійні лиха ; Природні геологічні процеси (пилові бурі, виверження вулканів)

Номер слайду 49

ГОЛОВНІ ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕНЬ : ДЖЕРЕЛА НАФТОХІМІЧНА АВТО ТРАНСПОРТ ПРОМИСЛОВІСТЬ ХІМІЧНА НАФТО ПЕРЕРОБНА

Номер слайду 50

ОСНОВНІ ЗАБРУДНЮВАЧІ : кислотні оксиди, нафта ,аміак,нітрати, хлорпохідні органічних сполук, ртуть, меркурій,свинець , кадмій, органічні розчинники , смолянисті речовини , металічні елементи.

Номер слайду 51

СТУПІНЬ ОТРУЙНОСТІ МЕТАЛІВ НИЗЬКИЙ Cu, Fe, Zn, Ni, Sr, Pb,Cs ВИСОКИЙ Sb, As, Ba, Se ДУЖЕ ВИСОКИЙ Be, Cd, Pb, Hg, Te СЕРЕДНІЙ Cr, Ag, AI

Номер слайду 52

НАКОПИЧУВАНІСТЬ МЕТАЛІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ AI- плавуни; B- губки; F- хребетні; Si- хвощі, губки; Sr- бурі водорості; Fe- бактерії, планктон; Li- деякі рослини; As,V,Hg,AI- волосся,нігті ; Zn,Sr- статеві залози ; Ba-слизова оболонка ока ; Cu- мозок

Номер слайду 53

Щорічно в океан потрапляє кілька млрд т рідких і твердих відвалів. Балтійська тріска містить до 800 мг ртуті на кг маси, тобто 5-6 рибин містить таку кількість ртуті, як медичний термометр; За останні 50 років в океанах зникло біля 1 тис. біологічних видів, життя скоротилося на 40 % На кожного жителя планети припадає близько тонни викидів небезпечних для життя речовин.

Номер слайду 54

Номер слайду 55

АТМОСФЕРА - повітряна оболонка Землі . З її нижньою частиною - тропосферою- пов’язна погода. Нижню частину тропосфери, в якій існують різні форми життя, називають біосферою.

Номер слайду 56

ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ СМОГ ОЗОНОВІ ДИРИ ПАРНИКОВИЙ ЕФЕКТ КИСЛОТНІ ДОЩІ ПОТЕПЛІННЯ КЛІМАТУ

Номер слайду 57

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАБРУДНЕННЯМИ АТМОСФЕРИ Регулювання двигунів внутрішнього згорання в автомобілях ; Використання звукопоглинаючих матеріалів у будівництві ; Правильне планування житлових районів, розширення вулиць ; Проведення ліній електропередач за межами міст та сіл; Перехід на екологічно чисте паливо ; Озеленення міс та сіл; Заміна вугілля на газове паливо, обов’язкове очищення палива.

Номер слайду 58

ГІДРОСФЕРА- водна оболонка Землі.

Номер слайду 59

ЗАБРУДНЕННЯ ВОДИ ТЕПЛОВЕ БІОЛОГІЧНЕ ФІЗИЧНЕ ХІМІЧНЕ ЗАБРУДНЕННЯ

Номер слайду 60

ЦІКАВО ЗНАТИ Нині ј частина населення Землі не має прямого доступу до питної води; Вважають, що Чорне море на 90 % уже загинуло. Мертве море має найнижчий рівень води на Землі (від 1950 р. рівень води зменшився на 20 метрів) ;

Номер слайду 61

Номер слайду 62

ПОДІЛ РЕСУРСІВ НА : паливні й енергетичні ресурси (вугілля, торф,нафта ,газ,ядерне паливо, вода) ; ресурси металічних елементів ; ресурси неметалічних елементів .

Номер слайду 63

РЕСУРСИ : І група – висока можливість виснаження – Au, Hg, Ag/ Pa, W, U,Sb, нафта ; ІІ група – низька можливість виснаження – кам’яне вугілля, AI,Mo,Co,Ni,Cr,K,P,Ti,Mn.

Номер слайду 64

ВІДНОВЛЕННЯ РЕСУРСІВ Рециркуляція – повернення “ корисної форми” елемента в цикл із недоступної або малодоступної хімічної форми з руд і використання вторинної сировини (металолом) ; Використання альтернативних матеріалів (використання пластмас як замінників металів, замість нафти – ядерної та водневої енергії)

Номер слайду 65

ЩО В СВІТІ ЦІКАВОГО Щороку у світі понад 6 млрд врожайних земель, пасовиськ і гірських луків перетворюються на пустелі ; Амазонські тропічні ліси зникають щохвилини площею сім футбольних полів ; На сьогодні 2/3 лісів, що вкривали землю до вторгнення людської цивілізації ; Кожної години зникає 5-6 видів тваринного чи рослинного світу, 55 осіб отруюються й гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин

Номер слайду 66

ЗАБРУДНЕННЯ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ Відвалами шлаків і кар’єрами ; Пестицидами ; Добривам ; Регуляторами росту і розвитку рослин ; Захоронення радіоактивних відходів ; Пальним, вибуховими речовинами; Зараження ділянок землі внаслідок падіння супутників із плутонієвими генераторами.

Номер слайду 67

ДІЯ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН НА ОРГАНІЗМ : NO2 → набряк легенів,порушення органів дихання ; СО → кисневе голодування,ураження центральної нервової системи ; Кадмій→ гостре отруєння, розм’якшення кісток ; Плюмбум → головні болі, порушення зору, біль у животі ; Меркурій → м’язова слабкість, втрата зору, порушення ЦНС, головні болі.

Номер слайду 68

Номер слайду 69

ПРОБЛЕМИ ДОВКІЛЛЯ В СВІТІ ТОКСИЧНІ ВІДХОДИ ВИНИЩЕННЯ ЛІСІВ ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ ЗНИКНЕННЯ ТВАРИН І РОСЛИН ВИСНАЖЕННЯ ЗЕМЛІ БРАК ВОДИ

Номер слайду 70

ЗАХОДИ ЗАХИСТУ ОТОЧУЮЧОГО СЕРЕДОВИЩА Комплексне використання руди, безвідходні технології ; Уловлення та переробка газоподібних викидів, шкідливих для природи і необхідних для промисловості ; Розробка технологій переробки твердих відходів і застосування їх як сировини ; Вилучення домішок із води й переробка їх на певні продукти.

Номер слайду 71

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ Всемогутність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль. І застеріг : не захоплюйся своєю могутністю. Г.Медведєв

Номер слайду 72

АНТРОПОГЕННІ ДЖЕРЕЛА ЕКОЛОГІЧНОЇ КРИЗИ : великі промислові комплекси – Донеччина , Криворіжжя, Прикарпаття, Керч, Маріупіль- металургійні, хімічні та нафтопереробні заводи, кар’єри та фабрики

Номер слайду 73

Об’єкти енергетики – ТЕЦ і ГРЕС, поглинаючи велику кількість нафтопродуктів , газу та вугілля, вони викидають в атмосферу мільйони кубічних метрів шкідливих газів, аерозолі і сажі, займають сотні гектарів землі шлаками й золою ;

Номер слайду 74

-Транспорт – автомобільний, повітряний, залізничний. У всіх великих містах України частка забруднення повітря автотранспортну становить 70-90 загального рівня забруднення

Номер слайду 75

Проблемою міст України, особливо курортних, є проблема очищення різних комунальних відходів - побутових і промислових, переробка цих відходів.

Номер слайду 76

ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА З 1991 року приріст населення зменшився ; Смертність дітей одна з найбільших у світі ; 12-13 % шлюбів бездітні , на 38 % зросла захворюваність онкологічними хворобами ; тривалість життя знизилася до 60 років у чоловіків та до 70 років у жінок; 5-8 % випусників шкіл вважаються здоровими.

ppt
Додано
13 вересня 2021
Переглядів
4269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку