Презентація Роль інтернету у нашому житті

Про матеріал
Презентація до теми "Роль Інтернету в житті людини. Інтернет - залежність В даний час у світі існує досить багато засобів, форм і способів спілкування, і чимала частина з них так чи інакше пов'язана з сучасними технічними можливостями, які, зокрема, представлені використанням глобальної комп'ютерної мережі – Інтернет. Це в першу чергу пов'язано з тим, що людство за останнє століття вчинила величезний стрибок у розвитку науки і техніки, що відкрило нові простори для діяльності людини. Так виникнення і розвиток цифрових і комп'ютерних технологій, а згодом масове поширення персональних комп'ютерів, відкрили новий вид взаємодії \"людина-комп'ютер\", а розвиток мережі Інтернет до взаємодії \"людина-комп'ютер\" додало можливість комунікації \"людина-комп'ютер-людина\". У теперішній час Інтернет - це невід'ємна частина нашого життя. Зараз у ньому працюють більш ніж 300 мільйонів людей. Слід зауважити, що Інтернет розвивається досить стрімко. Так, на сьогоднішній день Інтернет має близько 15 мільйонів абонентів у більш ніж 150 країнах світу, причому щомісяця розмір Мережі збільшується на 7-10 відсотків. Одним словом, Інтернет перетворюється з великої іграшки для окремих інтелектуалів у повноцінний джерело різноманітної корисної інформації для всіх, а також стає основною формою віртуального спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль Інтернету в житті людини. Інтернет – залежність

Номер слайду 2

Інтернет ( від англ. Internet, дослівно – “міжмережа”) – всесвітня система добровільно об’єднаних комп’ютерних мереж, побудована на викорстанні протоколу IP і маршрутизації пакетів даних. Інтернет утворює глобальний інформаційний простір, слугує основою доступу до вебсайтів і багатьох систем (протоколів) передачі даних. Часто згадується як «Всесвітня мережа» чи «Глобальна мережа». У побуті іноді говорять Іне́т, Інтерне́трі або Не́трі.

Номер слайду 3

Інтернет Сучасний Інтернет є універсальним середовищемдля спілкування, розваг та навчання. За допомогоюІнтернету стало можливо робити покупки таоплачувати послуги. Для багатьох людейІнтернет — це спосіб заробітку.

Номер слайду 4

Із зростанням популярності Інтернету стали проявлятись і негативні сторони його застосування Зокрема, дехто настільки захоплюється віртуальним простором, що проводить за комп'ютером до 18 годин на добу. Поява нових сервісів та можливостей притягує веб-користувачів - хтось менше часу проводить із сім’єю, зменшується продуктивність праці на роботі, у навчанні.

Номер слайду 5

Інтернет - залежність Інтернет-залежність - це наполегливе бажання вийти в Інтернет, перебуваючи off-line, і нездатність вийти з Інтернету, знаходячись on-line». У західній науковій літературі цей феномен одержавназву Internet Addiction Disorder (IAD) – «Інтернетадиктивний розлад».

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Залежність від Інтернету, як вказує А.Є. Войскунський, включає в себе такі форми проявупристрасть до роботи з комп'ютером; пошук інформації у віддалених базах даних; пристрасть до опосередкованих Інтернетом азартних ігор, онлайнових аукціонів та електронних покупок; залежність від спілкування в чатах, від участі у групових іграх і телеконференціях; залежність від порнографічних сайтів, обговорення сексуальної тематики в чатах.

Номер слайду 8

Основні поведінкові форми: компульсивна навігація по WWW, пошук у віддалених базах даних; кіберкомунікативна залежність (спілкування в чатах, групових іграх); кіберсексуальна залежність (нездоланний потяг до відвідування порносайтів і занять віртуальним сексом, обговорення сексуальних тем на еротичних чатах.); обсесивну пристрасть до роботи з комп'ютером (програмуванню, хакерству, іграм);

Номер слайду 9

Основні поведінкові форми: пристрасть до віртуального спілкування та віртуальних знайомств – надмірність знайомих і друзів у Мережі, великі об’єми листування; нав’язлива “фінансова” потреба у Мережі - гра в онлайнові азартні ігри, постійні покупки або участі в Інтернет-аукціонах; iнформаційне перевантаження (нав'язливий web-серфінг) - нескінченні подорожі по Мережі, пошук інформації по базах даних і пошукових сайтах; комп'ютерна залежність - нав'язлива гра в комп'ютерні ігри (стрілялки - Doom, Quake, Unreal та ін, стратегії типу Star Craft, квести).

Номер слайду 10

Ознаки узалежненої поведінки:стійке прагнення до зміни психологічного стану; циклічність узалежненої поведінки; закономірне виникнення особистісних змін і соціальної дезадаптації; формування адиктивної установки, тобто сукупності когнітивних, емоційних і поведінкових особливостей, які викликають адиктивне відношення до життя;

Номер слайду 11

Ознаки узалежненої поведінки:черезмірне емоційне відношення до об’єктузалежності; перетворення об’єкту адикції у мету існування; заперечення залежності та її тяжкості.

Номер слайду 12

А.Є. Войскунський наводитьтакі критерії, що визначають залежність:пріоритетність зміна настроютолерантність симптоми розриву конфлікт та рецидив

Номер слайду 13

Специфічні поведінкові характеристики інтернет - залежного:неможливість, небажання відірватися від роботи та роздратування при необхідності відволіктися; прагнення проводити за роботою все більше часу; схильність забувати про домашні справи, навчання, службові обов’язки;

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Специфічні поведінкові характеристики інтернет – залежного:прагнення позбавитися почуття провини, безпорадності, тривоги, депресії; відчуття емоційного підйому; готовність миритися із втратою сім`ї, близьких, друзів, кола спілкування; нехтування власним здоров’ям, особистою гігієною тощо.

Номер слайду 16

Потяг до Інтернету розвивається завдяки таким чинникам:анонімність; доступність;комфортність; безпека середовища; інтерактивність; широкі комунікативні можливості; необмеженість інформаційного простору;

Номер слайду 17

Потяг до Інтернету розвивається завдяки таким чинникам:віртуальна свобода (моделювання безліч «Я»); трансформація статі, віку; свобода висловлень, вираження думок, емоцій, почуттів, простоту використання Інтернету; альтернатива реальності (коли індивід у віртуальному світі може одержати те, чого в реальному житті не має).

Номер слайду 18

Інтернет - простір, завдяки своїм перевагам, являє собою своєрідну альтернативу реальному світу, у якому адикт прагне компенсувати свої фрустровані потреби, насамперед у комунікативній сфері.

Номер слайду 19

Серед інтернет-залежних осіб 91,0% становлять особи, які використовують Інтернет тільки заради спілкування, якого не вистачає.

Номер слайду 20

Користувач, поринаючи у віртуальне середовище намагається втекти від психотравмуючої ситуації й компенсувати невдачі, які мали місце в його реальному житті. Прагнення до виходу у віртуальне середовище може бутиобумовлено рядом причин психологічно-соціального характеру:стрес, депресія, тривожність;комунікативні й інтимно-особистісні проблеми;учбово-виробничі конфлікти й ін.

Номер слайду 21

Використання робочого доступу в Інтернет в особистих цілях працівниками й службовцями знижує продуктивність праці, провокує виникнення виробничих конфліктів.

Номер слайду 22

Неконтрольоване й нераціональне використання Інтернет-ресурсів учнями й студентами спричиняє неуспішність унавчанні й виникнення академічних заборгованостей.

Номер слайду 23

Наслідки:знижується психологічна стійкість особистості і підвищується ризик до: дезінтеграції ,особистісних розладів, порушення психічного здоров`я, порушення регуляції поведінки та діяльності, розпаду системи життєвих цінностей, мотивів, цілей, що значно підвищує ризик залежності.

Номер слайду 24

Психологічні симптоми:гарне самопочуття або ейфорія за комп'ютером;неможливість зупинитися;збільшення кількості часу, проведеного за комп'ютером;нехтування сім'єю і друзями;відчуття порожнечі, депресії, роздратування не за комп'ютером; брехня членам родини чи іншим людям про свою діяльність;проблеми з роботою чи навчанням.

Номер слайду 25

Фізичні симптоми:синдром карпального каналу (тунельне ураження нервових стовбурів руки, пов'язане з тривалим перенапруженням м'язів);сухість в очах;головні болі по типу мігрені;болі в спині;нерегулярне харчування, пропускання прийомів їжі;нехтування особистою гігієною;розлади сну, зміна режиму сну.

Номер слайду 26

Етапи формування:1-й етап. Початок формування адиктивного процесуспочатку відбувається на емоційному рівні: переживання гострої зміни психічного стану увигляді підвищеного настрою, почуття радості,екстазу, неймовірного підйому у зв’язку з певними діями.2-й етап. Формування певної послідовностізвертання до засобів адикції

Номер слайду 27

Етапи формування:3-й етап. Адиктивна поведінка стаєстереотипною, та типовою. 4-й етап. Повне домінування адиктив- ної поведінки, повне занурення у віртуаль - ний світ і відчуження та ізоляція від соціуму

Номер слайду 28

Етапи формування 5-й етап. Руйнування психічних і біологічних процесів

Номер слайду 29

Шляхи профілактики. Психолого –просвітницька робота;Робота спрямована на розвиток особистості;Розвиток сфери організації дозвілля;Просвітництво, інформування (учнів, батьків);Пропаганда здорового способу життя, культури здорового відпочинку. Соціально-психологічні тренінги щодо вміння вирішувати складні ситуації; підвищення самооцінки; розвинення комунікативних якостей; вміння протидіяти зовнішньому тиску.

Номер слайду 30

Як запобігти інтернет-залежності?Головний хвилюючий епізод: “іще трішечки”. Якщо ви непомічаєте, як проходить час за комп’ютером, чи навпаки,помічаєте, що він «надто швидко пролітає», зверніть увагускільки часу ви там проводите і чим конкретно займаєтесь. Зробіть аналіз – наскільки це для вас важливо і необхідно. Уникнути залежності, якщо у вас є схильність, можна лише завдяки самоконтролю.

Номер слайду 31

Що робити, якщо людина вже не може без Інтернету та соціальних мереж?Почніть впорядковувать свій час в інтернеті, просіть близьких, щоб допомагали відволікатися. Частіше виходьте на вулицю!Зверніть увагу на насиченість свого життя. Можливо, під виглядом роботи, мережа заполонила вашу увагу та зусилля? Для успішної людини важливим є розвиток в усіх сферах її життя. Тобто, час, витрачений за комп’ютером, можна розподілити між більш кориснішими діяльностями: фізичну активність (спорт, фітнес, прогулянки та ін.) та живе спілкування (спілкування з друзями,концерти, виставки, театри та ін.). Для самовираження, непогано мати якесь творче хобі.

Номер слайду 32

Чи є у вас інтернет – залежність?1. Чи думаєте ви про попереднє відвідування Інтернету та чи передчуваете наступний сеанс? 2. Чи відчуваєте ви потребу в збільшенні часу, проведеного в Мережі?3. Чи були у вас бузуспішні спроби контролювати, обмежити чи припинити використання Інтернету?4. Чи почуваєте себе пригніченим або роздратованим, при спробах обмежити чи припинити користування Інтернетом?5. Чи трапляється так, що ви залишаєтесь он-лайн довше, ніж розраховували?6. Чи були у вас випадки, коли ви ризикували одержати проблеми в навчанні або особистому житті через Інтернет?7. Чи доводилося вам брехати членам родини чи іншим людям, щоб приховати час перебування в Мережі?8. Чи використовуєте ви Інтернет для того, щоб втікти від проблем або від поганого настрою (наприклад, від почуття безпорадності, провини, роздратованості чи депресії)? Якщо ви відповіли «так» на 5 або більше питань, інтернет – залежність у вас є.

Номер слайду 33

Правильне використання часу і об’єктивний погляд на життя допоможуть зберегти «мережеву тверезість»

Номер слайду 34

Зарубіжний досвід. Діагноз інтернет-залежності офіційно був визнаний в Китаї в листопаді 2008 року. З тих пір в країні відкрилися безліч клінік по реабілітації таких хворих. У серпні 2009 р. у США в штаті Вашингтон відкрилась перша клініка для лікування інтернет-залежності. Приватна психіатрична лікарня Capio Nightingale, розташована в Центральному Лондоні, створила на своїй базі клініку для залежних від Інтернету. Власники установи вирішили надавати подібні послуги після багаточисельних дзвінків батьків, стурбованих пристрастю дітей до інтернету, відеоігор і мобільних телефонів.

Номер слайду 35

Зарубіжна практика В США з 2009 року існує реабілітаційнийцентр для пацієнтів з Інтернет залежністю.45-денний курс реабілітації призначаєтьсядля відновлення нормального життя тих, хто неможе обходитись без Мережі.

Номер слайду 36

Дякую за увагу.

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
3215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку