Презентація "Роль рептилій у екосистемах та їхнє значення для людини. Охорона рептилій"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про різноманітність рептилій та їхнє значення у екосистемах та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль рептилій у екосистемах та їхнє значення для людини. Охорона рептилій. Підготувала вчитель біологіїГригорівського НВК (школа-садок)Барвінківської районної ради Харківської областіКовальова Світлана Миколаївна

Номер слайду 2

Насправді, в поведінці людей достатньо багато спільного з поведінкою рептилій. Карл Саган, Дракони Едема

Номер слайду 3

Картка самооцінювання Поставте кількість балів, що відповідає рівню Ваших знань{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Прізвище та ім’я учня (учениці) 1 Тест № 1 (1 вірна відповідь – 1 бал, всього – 4 бали)2 Усна відповідь (1 - 3 бали)3 Робота в групі ( впорався сам - 2 бали, з допомогою групи 1 бал, не впорався – 0 балів)4 Тест № 2 (1 вірна відповідь – 1 бал, всього – 3 бали)Загальна кількість балів за урок:

Номер слайду 4

Перевір себеІ варіант1. Дихальна система рептилій представлена: А) легенями;Б) зябрами;В) шкірним диханням.2. У рептилій шкіра: А) волога, має багато залоз;Б) суха, не має залоз, вкрита роговими лусками або пластинками.3. Розвиток плазунів: А) прямий;Б) непрямий, з повним перетворенням ;4. Рептилії відкладають яйця: А) у водне середовище;Б) на суходолі;В) у водне середовище та на суходолі. ІІ варіант1. Чотирикамерне серце серед рептилій є у: А) змій;Б) ящірок;В) крокодилів.2. Явище автотомії (самокаліцтва) спостерігається у : А) змій;Б) ящірок;В) черепах;Г) крокодилів.3. Грудної клітки немає у: А) крокодила;Б) ропухи;В) варана.4. Осьовий скелет рептилій представлений: А) трьома відділами;Б) чотирма відділами;В) п’ятьма відділами.

Номер слайду 5

Вірні відповідіІ варіант1. Дихальна система рептилій представлена: А) легенями.2. У рептилій шкіра: Б) суха, не має залоз, вкрита роговими лусками або пластинками.3. Розвиток плазунів: А) прямий.4. Рептилії відкладають яйця: Б) на суходолі. ІІ варіант1. Чотирикамерне серце серед рептилій є у: В) крокодилів.2. Явище автотомії (самокаліцтва) спостерігається у : Б) ящірок;3. Грудної клітки немає у: Б) ропухи.4. Осьовий скелет рептилій представлений: В) п’ятьма відділами.

Номер слайду 6

Систематика рептилій Тип ХордовіПідтип ХребетніКлас РептиліїРяд Черепахи Ряд Дзьобоголові (гатерія)Ряд Крокодили. Ряд Лускаті (ящірки, змії, хамелеони)

Номер слайду 7

Ряд Черепахи. Зелена черепаха (Довжина до 1,5м, маса 200 – 400 кг) Галапагоська гігантська черепаха (довжина до 2,5 м, маса 300 - 400кг)

Номер слайду 8

Ряд ЧерепахиЄвропейська болотяна черепаха. Степова черепаха

Номер слайду 9

Ряд Крокодили

Номер слайду 10

Ряд ЛускатіХамелеон на полюванні

Номер слайду 11

Ряд ЛускатіОтруйні змії : королівський аспід, гримуча змія, мокасинова змія, мідноголовий щитомордник.

Номер слайду 12

Ряд ЛускатіКоролівська кобра. Гримуча змія

Номер слайду 13

Ряд ЛускатіЯщірка зелена

Номер слайду 14

Ряд ДзьобоголовіГатерія

Номер слайду 15

Які почуття та емоції викликають у вас рептилії?Чи перевищує значення рептилій відразу до них?

Номер слайду 16

Тема. Роль рептилій в екосистемах та значення в житті людини. Охорона рептилій.

Номер слайду 17

Завдання та цілі: З’ясувати роль рептилій в екосистемах. Розкрити значення рептилій в житті людини. Визнати необхідність охорони деяких рептилій. Навчитися бути зосередженими і обережними у спілкуванні із деякими плазунами, сприяти природоохоронній та екологічній діяльності.

Номер слайду 18

Екосистема – природний комплекс, утворений живими організмами і середовищем їх життя, у якому живі та неживі компоненти пов’язані між собою обміном речовини та енергії

Номер слайду 19

Тісний взаємозв’язок між живими організмами в екосистемі здійснюється через ланцюги живлення Продуценти – Консументи І порядку – Консументи ІІ порядку – Консументи ІІІ порядку - Редуценти

Номер слайду 20

Робота в групах І група. Ознайомитися з додатковим матеріалом та визначити чим живляться крокодили. Хто є їхніми природними ворогами? Скласти ланцюг живлення для екосистеми річки.ІІ група. Ознайомитися з додатковим матеріалом та визначити чим живляться змії. Хто є їхніми природними ворогами? Скласти ланцюг живлення для екосистеми лісу.ІІІ група. Ознайомитися з додатковим матеріалом та визначити чим живляться ящірки. Хто є їхніми природними ворогами? Скласти ланцюг живлення для екосистеми степу.

Номер слайду 21

Роль рептилій в екосистеміВходять до складу ланцюгів живлення. Регулюють чисельність різних тварин. Знищують хворих та мертвих тварин, виконуючи роль «санітарів» природи. Алігатори утворюють штучні водойми , регулюють водний баланс у період посухи.

Номер слайду 22

Значення рептилій у житті людини. Отрута змій використовується в медицині для одержання протизміїних сивороток та ліків. З отрути гадюк виготовляють лікувальні препарати, які застосовуються в лікуванні радикуліту, ревматизму. З отрути гюрзи й щитомордника виготовляють кровоспинні засоби, з отрути гримучої змії — препарати, що лікують епілепсію, отруту кобри вживають для виготовлення препаратів, застосовуваних у лікуванні бронхіальної астми й ряду інших захворювань. Для отримання зміїної отрути створюються заклади – серпентарії.

Номер слайду 23

Тотемні тварини, є об’єктами поклоніння в релігіях деяких народів. Зі шкіри крокодилів, змій, ящірок виготовляють валізи, взуття, гаманці та інші вироби. М’ясо черепах та змій використовують в кулінарії для приготування різних страв. Промисел черепашачих яєць часто стає основним заняттям місцевого населення в період розмноження черепах. З яєць одержують високоякісне масло. Черепахи найвищою мірою популярні серед аматорів тварин як добродушні й невибагливі мешканці тераріумів.

Номер слайду 24

Значення рептилій у житті людини. Деякі види плазунів завдають помітної шкоди. Середньоазіатська черепаха в ряді районів стає шкідником на баштанах і, особливо, у розплідниках фісташок. На риборозплідних станціях серйозної шкоди завдають водяні вужі, що знищують велику кількість мальків промислових риб: коропа, лосося, осетра. Є негативна роль ряду плазунів, особливо сухопутних черепах, деяких ящірок і змій, у поширенні ряду захворювань людини й свійських тварин, оскільки на них живуть німфи й дорослі іксодові кліщі. У деяких країнах серйозної шкоди людині завдають отруйні змії. Кількість жертв від отруйних змій, звичайно, сильно перебільшена, але все ж таки в жарких країнах, особливо в Південно-Східній Азії й Південній Америці, щорічно від укусів змій помирають тисячі людей.

Номер слайду 25

Охорона рептилій. В багатьох країнах рідкісні та вимираючі види плазунів заносять до Червоної книги. Створюються міжнародні договори та конвенції, що беруть під охорону певні види чи групи рептилій. Забороняють вивозити й торгувати дикими тваринами.

Номер слайду 26

Якщо звичайні заходи по охороні плазунів в природних умовах не дають значних результатів, плазунів розводять штучно і випускають в звичне середовище існування, як, наприклад, морських черепах . Інший метод збереження виду – штучне розведення тварин, шкіра та м’ясо яких є комерційною цінністю. Наприклад, існують ферми по розведенню крокодилів. До Червоної книги України занесені рептилії: гадюка степова та неотруйні змії мідянка, жовтопуз, полоз чотирисмуговий, полоз леопардовий, полоз лісовий, полоз жовточеревий, ящірка веретільниця та гекон кримський.

Номер слайду 27

Перевір себеІ варіант1. До Червоної книги України занесена: А) кобра королівська;Б) гадюка степова2. Хамелеони належать до ряду: А) Крокодили;Б) Лускаті;В) Черепахи3. Продуценти - це: А) тварини;Б) рослиниІІ варіант 1. До Червоної книги України занесена: А) ящірка веретільниця;Б) ящірка зелена2. Гавіал належить до ряду: А) Лускаті;Б) Крокодили;В) Дзьобоголові3. Яка тварина живиться виключно іншими зміями: А) гримуча змія;Б) королівська кобра

Номер слайду 28

Вірні відповідіІ варіант1. До Червоної книги України занесена: А) гадюка степова2. Хамелеони належать до ряду: Б) Лускаті3. Продуценти це: Б) рослиниІІ варіант1. До Червоної книги України занесена: А) ящірка веретільниця2. Гавіал належить до ряду: Б) Крокодили3. Яка тварина живиться виключно іншими зміями: Б) королівська кобра

Номер слайду 29

Удав старанніше знищує щурів ніж будь яка кішка, та й до того ж прекрасний як декоративний елемент: удав , граціозно, як це вміють робити тільки змії, обвившись навколо балки вашого дому, анітрішки не гірша окраса для житла, чим красиві рідкісні шпалери, до того ж ви ще й маєте перевагу в тому, що прикраса здобуває сама собі їжу. Даррелл Джеральд

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Які почуття та емоції викликають у вас рептилії?Чи перевищує значення рептилій відразу до них?

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Опрацювати у підручнику с. 86-87 Біологам приготувати презентацію «Рептилії Червоної книги України»Історикам знайти інформацію за що шанували змій у Стародавньому ЄгиптіМатематикам. Переважна більшість комах, які поїдають ящірки, - шкідники с/г культур, за день вони з’їдають у середньому 10 різних дрібних жуків. Яку кількість комах з’їдають ящірки за місяць на площі 1 га, якщо відомо, що в умовах лісостепу на 1 га їх зустрічається 350 екземплярів?- Географам. В Індії є храм в якому об’єктом поклоніння є змії. З’ясуйте в якому місті знаходиться цей храм. Які цікаві особливості зберігає він?

Номер слайду 40

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
16 серпня 2019
Переглядів
3380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку