Презентація "Роль Русової у створенні українського дошкілля"

Про матеріал

Пропоную вам презентацію "Роль Русової у створенні українського дошкілля" для перегляду

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль Русової у створенні українського дошкілля. Ясінська Валентина

Номер слайду 2

Софія Федорівна Русова – засновник української дошкільної педагогіки, просвітитель, видатна суспільна і державна діячка України В історію Софія Русова ввійшла як видатний український педагог, автор концепції національного виховання, яка за її словами полягала в наступному: «Кохаючи свою національну культуру, дитина поважатиме і другі нації і цікавитиметься їхнім життям, навчиться шукати і знаходити у вселюдській культурі ті скарби художні, наукові й моральні, які можуть стати їй найріднішими, бо не нав’язані з боку, а органічно прищеплені до її душі». Софія Русова разом з сестрою організовують в Києві дитячий садок, перший в Україні.

Номер слайду 3

Ідея національного виховання — головна й визначальна в педагогічній концепції С. Русової, яка в методологічному плані набуває основної й найважливішої закономірності розвитку теорії і практики освіти, школи, виховання.  С. Русова зазначала: «Прищепити національні риси у дітей можна, лише орієнтуючись на специфіку природи, географічне розташування, клімат, історію рідного краю».

Номер слайду 4

єдність суспільного і родинного виховання. Основні принципи національного виховання гармонійної людини, громадянина:індивідуальністьпристосованість до природи дитинивідповідність особливостям і потребам своєї країни, націївідповідність соціально-культурним вимогам часу

Номер слайду 5

Працю Русова поділяє на фізичну й розумову. Чимале значення надає праці з різними матеріалами, господарській, самообслуговуванню, праці в саду. Водночас Софія Русова ручну працю поділяє за певними напрямами: 1)загальнокорисна (прибирання, догляд за рослинами чи тваринами); 2)естетично-декоративна, або ілюстративна; 3)психологічна, або соціальна (діти намічають тему праці, деталізують її, планують). Отже, фізичне й розумове навчання нероздільні.

Номер слайду 6

Проаналізувавши багато робіт із педагогічної та психологічної тематики, Русова приходить до висновку, що гармонійну людину можна лише тоді виховати, якщо будуть виконуватися такі умови: виховання повинно бути індивідуальним;національним; відповідати вимогам часу; бути вільним від урядових вимог.

Номер слайду 7

Найважливіші принципи педагогічної концепції С. Русової:гуманізмнародність природовідповідність культуровідповідністьзагальнолюдські цінності

Номер слайду 8

Вшановуючи внесок Русової у розвиток педагогічної науки та її роль у створенні національної системи освіти, 2005 року Міністерство освіти і науки України запровадило нагрудний знак «Софія Русова». Ним нагороджують наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників за значні особисті успіхи у галузі дошкільної та позашкільної освіти.

Номер слайду 9

Праці Софії Русової – це не тільки історія української педагогіки, але й змістовний аналіз специфіки українського дитячого садка й школи. Від юних літ і до глибокої старості вона була незламно вірною українській ідеї й залишила нам мудрі настанови педагога і вченого.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
1525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку