Презентація "Використання педагогічних ідей М. Монтессорі в роботі сучасного дошкільного закладу"

Про матеріал

Використання педагогічних ідей М. Монтессорі в роботі сучасного дошкільного закладу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання педагогічних ідей М. Монтессорі в роботі сучасного дошкільного закладу Ясінська Валентина Василівна

Номер слайду 2

Використання педагогічних ідей М. Монтессорі є поширеним у багатьох країнах світу, а саме: Німеччині, Нідерландах, Польщі, впродовж багатьох років в цих країнах користуються ідеями Монтессорі.

Номер слайду 3

Педагог у дошкільних закладах у яких використовуються ідеї Монтессорі впливає на дитину не прямо, а за допомогою дидактичних матеріалів - різних ігор, пристосувань, - з якими дитина діє по підготовленій педагогом програмі. Також передбачається в таких закладах, що педагог не є центром класу. Це відоражається тоді коли діти займаються в класній кімнаті, а педагог контролюює процес здалека, не привертаючи уваги. Педагог не сидить за столом, а проводить час в індивідуальних заняттях, працюючи з дитиною за столиком або на килимку.

Номер слайду 4

У сучасних дошкільних закладах дотримуються таких ідей - вихователь повинен бути проникливим спостерігачем і мати чітке уявлення про індивідуальний рівень розвитку кожної дитини. Він вирішує, які матеріали більше підходять для роботи в даний момент. Індивідуальні спостереження дають можливість вихователю допомогти дитині в оптимальному використанні матеріалів; потім він залишає дитину з матеріалом і повертається до спостереження.

Номер слайду 5

Ідеї Монтессорі для сучасного дошкільного закладу передбачають, що педагог втручається в діяльність дитини тільки в тому випадку, якщо це необхідно. Він повинен вміти виявити гнучкість і бути в змозі знайти адекватні способи для надання допомоги вихованцю. Дитина звертається до вчителя як до доброзичливого помічника, який завжди поруч у разі необхідності, але головним чином як до людини, здатного допомогти йому зробити що-небудь самостійно.

Номер слайду 6

В результаті у дітей поряд з отриманням знань глибоко і міцно розвиваються увага, слух, пам'ять та інші важливі якості. У дошкільних закладах Монтессорі відсутні змагання дітей один з одним, їх результати ніколи не порівнюються, кожний працює сам, на своєму окремому, автономному килимку або столику, і прогрес його видно тільки по відношенню до нього самого.

Номер слайду 7

Головною ідеєю Монтессорі для сучасного дошкільного закладу є віра в дитину - наріжний камінь педагогіки М. Монтессорі, найбільш повне вираження її гуманістичних ідей. Це було притаманне всім без винятку представникам вільного виховання, проте Монтессорі пішла далі своїх «ідеологічних» соратників. Вона зуміла подолати властивий їм негатив по відношенню до педагогічних методик, які нібито заважають прояву спонтанної активності дітей. Навпаки, вона зуміла розробити до найдрібніших нюансів метод, що забезпечує максимальний розвиток дитячої активності. Саме цим насамперед і пояснюється феномен життєвості педагогіки М. Монтессорі, її успіх і популярність протягом багатьох десятиліть.

Номер слайду 8

Величезне значення в педагогіці Монтессорі надається руховій активності дітей, що пов'язано не лише з турботою про зміцнення їхнього здоров’я: Монтессорі обґрунтовувала існування прямого зв'язку між розвитком рухової активності й інтелекту. Дитина, вважала вона, не має постійно сидіти й усе робити за столом. Їй слід надавати можливість самостійно обирати місце для вправ - індивідуальний килимок, звичайний стіл або низенький столик для роботи на підлозі.

Номер слайду 9

Особливу увагу приділяється формуванню самостійності, незалежності дитини, що, зокрема, забезпечується курсом «Навички практичного життя». Саме він сприяє формуванню предметно-практичної компетенції дітей.

Номер слайду 10

Отже, ідеї Монтессорі є справді важливими для виховання дітей у сучасних дошкільних закладах. Феномен педагогіки М. Монтессорі полягає і в її безмежній вірі в природу дитини, і в її прагненні виключити будь-який авторитарний тиск на несформовану людину, і в її орієнтації на ідеал вільної, самостійної, активної особистості.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
2299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку