Презентація "Роль творів образотворчого мистецтва історичного жанру у житті українців. Марки: чим вони цінні, хто і як їх створює".

Про матеріал
Презентація до уроку образотворче мистецтво, 6 клас НУШ, за підручником: Мистецтво 6 клас , автори О. Гайдамака, Н. Лємешева. Тема: "Роль творів образотворчого мистецтва історичного жанру у житті українців. Марки: чим вони цінні, хто і як їх створює".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

2345678

Номер слайду 4

Виставка учнівських робіт

Номер слайду 5

Виставка учнівських робіт

Номер слайду 6

Тема уроку:  Роль творів образотворчого мистецтва історичного жанру у житті українців. Марки: чим вони цінні, хто і як їх створює. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

https://www.youtube.com/watch?v=Bhu. Whg. S_Hl. A

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Відзначають кілька ранніх проектів створення поштової марки. Цю ідею висували і шведський лейтенант К. Треффенберг (1832 р.), і словенський чиновник Л. Кошір (1836 р.), і англійський видавець Д. Чалмерс (1837 р.) та інші. Сер Роуленд Хілл — автор першої у світі поштової марки. Але запровадження наклеюваної поштової марки пов'язують з ім'ям англійського поштмейстера Роуленда Хілла, автора ескізу першої у світі поштової марки (з нім. mark — поштовий знак різної вартості, свідчення оплати державного збору), яка увійшла в обіг 6 травня 1840 р. в Англії.

Номер слайду 11

В історії філателії перша марка відома під назвою «чорний пенні». Цим ім'ям марка завдячує тому, що надрукована була чорною фарбою з номіналом в 1 пенні. Марка мала водяний знак у вигляді малої корони. На ній було зображено портрет тодішньої королеви Великої Британії Вікторії. Зубці, як і назва країни, були відсутні.

Номер слайду 12

Перейнявши почин Англії, почали випускати поштові марки й інші країни.  1 червня 1850 запровадили поштові марки у Австрійській імперії, які продавали у Львові на площі Ринок. 10 грудня 1857 р. було випущено першу загальнодержавну поштову марку Росії, яка увійшла в обіг наступного 1858 р. На ній було зображено державний герб у блакитному овалі, взятому в рамку, на фоні мантії, увінчаної короною. Марка була теж без зубців.

Номер слайду 13

В Україні поштові марки вперше з'явилися в часи створення незалежної Української держави в 1918 р. Творцями сюжетів цих поштових мініатюр були видатні графіки Георгій Нарбут і Антін Середа. Після цього — більш 70 років Україна жила без власних марок, хоча ще 1947 р. УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу. Лише з 1992 р. в Україні почали друкуватися власні марки незалежної держави..

Номер слайду 14

Спеціалісти поділяють марки на стандартні і коммеморативні. До стандартних відносять випуски марок (поодиноких та серійних) здебільшого невеликих розмірів, які випускаються багатомільйонними тиражами для масового користування.

Номер слайду 15

До коммеморативних (пам'ятних) марок належать такі, що присвячені пам'яті державних діячів, видатних діячів науки і культури, ювілеям знаменних дат, подіям недавнім і тим, що наближаються. Інші відтворюють архітектурні пам'ятники, туристські об'єкти, експонати музеїв і картинних галерей, фауну і флору країни та ін. Такі марки, на відміну від стандартних, іноді називають художніми.

Номер слайду 16

Різняться марки і за формою. Перші марки, як відомо, випускалися у формі вертикального прямокутника, але згодом почали випускатися у формі горизонтального прямокутника, круглі, у формі квадрата, трикутника, шестикутника, восьмикутника, ромба.

Номер слайду 17

Одразу після появи поштової марки з'явились і цінителі, які зрозуміли не лише її безпосереднє практичне значення, а й художню цінність як твору прикладної графіки малих форм. Так поштова марка стала предметом колекціонування, а людей, які почали збирати знаки поштової оплати, з середини 60-х років XIX ст. стали називати філателістами.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Хвилинка – «відпочинка»

Номер слайду 21

Практична робота:намалювати поштову марку історичного жанру.   

Номер слайду 22

https://www.youtube.com/watch?v=VRHUNIINs. ZI

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Прочитайте статтю у підручнику (с.100- 101).2. Вивчити терміни уроку. Перегляньте презентацію. Практична робота: Намалювати поштову марку історичного жанру.

Номер слайду 24

pptx
Додано
21 березня
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку