Урок на тему: "Транспортування потерпілих."

Про матеріал

Урок на тему: "Транспортування потерпілих."

Мета:розглянути основні принципи транспортування потерпілого до укриття ; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах та працювати в групах; виховувати патріотичність та любов до України.

Перегляд файлу

 

10 - клас

Дата

Тема. Транспортування  потерпілих.

Мета: розглянути основні  принципи транспортування потерпілого до укриття ; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах та працювати в групах; виховувати патріотичність та любов до України.

Обладнання: підручник, робочий зошит.

Хід уроку

1. Організаційний етап

2. Актуалізація отриманих знань та вмінь людини.

Повторення вивченого на минулих уроках.

3. Мотивація навчальної діяльності.

Сучасні військові засоби індивідуального захисту, комплекс бойових засобів, боєприпаси, аварійне спорядження, вода, засоби зв’язку та інше устаткування. Завдяки такому обладнанню середня вага солдата значно збільшується – зазвичай на 25-30 кг. У зв’язку з таким збільшенням ваги переміщення постраждалого може виявитися проблематичним.

4.Вивчення нового матеріалу (розповідь вчителя з елементами бесіди)

Далі представлено кілька технік, які ви можете використовувати при переміщенні постраждалого.

 -Індивідуальна техніка переміщення.

-Волочіння.

 -На руках (за участю однієї людини і двох).

 -Використання носилок.

ІНДИВІДУАЛЬНА ТЕХНІКА ПЕРЕСУВАННЯ

 Індивідуальна техніка пересування – це специфічна техніка для самопересування в укриття. Тактичні тренувальні сценарії дають можливість попрактикувати такі види пересування до початку місії. За сприятливих тактичних і медичних умов поранений солдат самостійно переміщається у безпечне місце.

-Переповзання по-пластунськи.

-Переповзання навколішках.

-Перебігання.

-Ходьба/біг.

Якщо постраждалий може рухатися і здійснити самодопомогу, то спроба порятунку не є необхідною. Це усе спрощує. Деякі переваги представлені нижче.

-Дозволяє командирам залучати до бою непостраждалих і мінімально постраждалих солдатів.

- Рятувальники підтримують бойоіві дії.

-Дозволяє медикам і бійцям-рятувальникам сфокусуватися на тих, хто серйозніше постраждав.

 

Волочіння – це техніка, призначена для переміщення постраждалого на короткі відстані. При застосуванні волочіння постраждалий під час переміщення стає малопомітним. Така техніка є більш простою для виконання, ніж спроби підняти важкого постраждалого, і дозволяє рятувальникові використовувати комплект зброї.

 Волочіння однією людиною. Ця техніка дозволяє рятувальникові і постраждалому бути менш помітними. Проте пересувати важкого постраждалого в зігнутому положенні дуже складно. Кожен рух здійснюється на дуже обмежені відстані і вимагає від рятувальника великих енерговитрат. 

102 Волочіння однією людиною (рятувальник в положенні навприсядки)

Волочіння двома людьми. Ця техніка є більш простою для рятувальників і дозволяє рухатися значно швидше. Вона вимагає значно менше енерговитрат, але рятувальники перебувають у вищому положенні, ніж під час застосування техніки навприсядки. У рятувальників більше можливостей задіяти зброю. 

103 Волочіння двома людьми.

Недоліки волочіння за допомогою рук.

-Ця техніка дійсно підходить лише для коротких відстаней.

-Вона усе ще вимагає значної концентрації для волочіння важкого повністю екіпірованого бійця на будь-яку відстань. 

- Залежно від техніки рятувальник може бути більш видимим для ворога. При нахилі над постраждалим для його захоплення бронежилет рятувальника може зміститися і відкрити велику частину тулуба для враження зі стрілецької зброї та осколків.

-Оптимального місця для захоплення постраждалого з метою його переміщення не існує.

 Устаткування для волочіння. Для допомоги в порятунку і переміщенні постраждалих було розроблено низку серійного устаткування. Це – нові для військових концепти, які можуть значно допомогти при переміщенні постраждалих. До них відносяться різного роду лямки, волокуші, тактичні носилки

Лямка спеціальна - це ремінець для волочіння, який можна прикріпити за допомогою карабіна до бронежилету постраждалого солдата, що впав, або пропустити його через обмундирування постраждалого чи нижні кінцівки для швидкого його переміщення в укриття.

104  Лямка спеціальна.

Волокуші. Як і лямки, волокуші допомагають полегшити переміщення постраждалого. Нижче представлено кілька різних пристроїв. Деякі з них – масового виробництва, а деякі зроблені з підручних матеріалів (наприклад, плащ-намет). Найголовнішою перевагою використання таких пристроїв є значне зменшення тертя під час волочіння постраждалого по землі. На деяких з них є лямки для фіксації постраждалого. Деякі з волокуш масового виробництва різних компаній представлені нижче. Вони виконані з різних матеріалів – від ПВХ до нейлону. Оскільки ці пристрої є дуже великими і не поміщаються в сумці бійця-рятувальника для надання першої допомоги, вони знаходяться у допоміжних транспортних засобах, що забезпечують більш швидке

                                         пе106
реміщення постраждалих. Волокуші Slick.

ПЕРЕНЕСЕННЯ НА РУКАХ

Більшість видів перенесення на руках виконати нелегко у зв’язку зі збільшеною вагою солдата в повній екіпіровці. Проте нижче представлено кілька технік для допомоги в швидкому переміщенні солдата в укриття. Їх слід виконувати уважно, оскільки рятувальник і постраждалий знаходяться у високій позиції.

 

 Перенесення на плечі: Перенесення на плечі – це типова практика переміщення постраждалого однією людиною, якій зазвичай навчають. Проте на практиці звалити на плече постраждалого в повній екіпіровці і перенести його в укриття практично неможливо. Зверніть увагу, що постраждалий, зображений на малюнку, легкий (без бронежилета і зброї), а рятувальник – більший за нього. Тому застосовувати перенесення на плечі на практиці не рекомендується.

108 Перенесення на плечі.

Перенесення на спині: Перенесення на спині постраждалого в укриття здійснюється набагато легше. Захопіть зап’ясток і передпліччя пораненого солдата через одне плече і нахиліться вперед, відірвавши його від землі. При правильному виконанні рятувальник може одночасно застосовувати зброю. 

Хаус Перенесення на спині (метод Хауса)

Перенесення двома людьми. Перенесення двома людьми подібне до перенесення на спині. Два рятувальники захоплюють зап’ястки постраждалого і поміщають на протилежні плечі, нахиляються вперед і піднімають його для переміщення. Перенесення за допомогою двох рятувальників виконується легше, ніж за допомогою одного. Але таким чином рятувальники і поранений являють собою дуже зручну групову мішень

 110 Перенесення двома людьми.

Інші види допомоги при переміщенні. Існують й інші техніки переміщення постраждалих, що здійснюються одним або двома рятувальниками, проте їх використання повинне ґрунтуватися на тактичній ситуації і на тому, на скільки добре ними володіють рятувальники.

5. Закріплення

Більшість з використовуваних у минулому технік неефективні в сучасних умовах бою. Засоби персонального захисту й екіпірування роблять середньостатистичного солдата занадто важким для вільного переміщення з небезпечної зони навіть на короткі відстані. Методи тактичного переміщення постраждалих описані в цьому розділі, застосовуючи які боєць-рятувальник і його партнер можуть набагато легше, ніж раніше, переміщати поранених солдатів у безпечне місце є засобом, що значно підвищує виживаємість поранених в бойових умовах.

 

Відповіді учнів на питання вчителя.

6.  Підсумок уроку.

     7. Домашнє завдання.  Опрацювати конспект.


 

docx
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
3751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку