Презентація "Роман «Кар’єра Ругонів» як вступ до циклу. Провідні теми й мотиви твору"

Про матеріал

З'ясувати місце роману «Кар'єра Ругонів» в загальній структурі циклу «Ругон-Маккари»; визначити тематику твору; виокремити мотиви в романі; розвивати вміння учнів працювати з художнім текстом, критично мислити, узагальнювати; сприяти небайдужому ставленню до життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман «Кар’єра Ругонів» як вступ до циклу. Провідні теми й мотиви твору

Номер слайду 2

За романами Золя можна вивчати цілу епоху. М. Горький

Номер слайду 3

Л і т е р а т у р н и й д и к т а н т ( « Т а к » / « Н і » ) 1. Еміль Золя народився у Парижі. 2. Дитинство і юність Еміля минули на півдні Франції 3. Перша прозова збірка «Казки Нінон» належить до натуралістичних романів. 4. Першим зрілим твором Золя справедливо вважається «Тереза Ракен». 5. Критики схвально відгукувалися про твори циклу «Ругон-Маккари». 6. «Ругон-Маккари» - єдиний цикл романів у творчій спадщині Золя.

Номер слайду 4

7. Письменник виїжджає до Англії на лікування. 8. Золя – теоретик і практик натуралізму. 9. Натуралізм характеризувався настановами на фотографічно точне відтворення дійсності та осмислення особистості крізь призму її біологічної та соціальної зумовленості. 10. Цикл романів «Ругон-Маккари» вміщує двадцять два твори. 11. «Природнича й соціальна історія однієї родини в епоху Другої імперії» - один із романів, що входить до циклу «Ругон-Маккари». 12. Вирішуючи «наукову проблему» «Ругон-Маккарів», Золя мав на меті знайти «генетичний код» кожного персонажа і показати його.

Номер слайду 5

ОЛС №1 “Природнича і соціальна історія однієї родини в епоху Другої імперії” Подвійне завдання Наукове: визначити генетичний код кожного персонажа Соціальне: дослідити сучасне суспільство Мета – зображення “історії однієї родини”

Номер слайду 6

Теорія літератури За опорною схемою скласти статтю “Епопея” в літературознавчий словник.

Номер слайду 7

ОЛС № 2. “Епопея” Мета – охопити життя суспільства певної доби Показує життя і побут усіх прошарків суспільства Відображає великий період історичного часу або значну подію у всій багатоманітності Масштабність, епічний розмах Сюжетна пов’язаність романів циклу, чітка окресленість основних сюжетно-тематичних ліній Композиційна єдність епопея

Номер слайду 8

ОЛС № 3. “Структура “Ругон-Маккарів” Завдання: за текстом підручника поділити твори циклу “Ругон-Маккари” на проблемно-тематичні групи.

Номер слайду 9

Проблемно-тематичні групи Назви творів

Номер слайду 10

Проблемно-тематичні групи Назви творів Роман-інтродукція “Кар’єра Ругонів” Романи про велику буржуазію “Здобич”, “Гроші”. “Дамське щастя” Романи про дрібну буржуазію, сите міщанство “Черево Парижа”, “Накип” Романи про політику, бюрократію “Його високість Ежен Ругон” Романи про трудовий народ “Пастка”, “Людина-звір” Роман про вуглекопів “Жерміналь” Роман про військових “Розгром”

Номер слайду 11

Проблемно-тематичні групи Назви творів Романи про церкву й церковників “Завоювання Плассана”, “Провина абата Муре” Романи про французьке селянство і владу землі “Земля” Романи про декласовані елементи “Нана” Романи про артистичне середовище, проблеми мистецтва “Творчість” Романи, які ставлять наукові або науково-філософські проблеми “Радість життя”, “Доктор Паскаль” Романи, визначені автором як “ліричні” “Сторінка кохання”, “Мрія”

Номер слайду 12

Словникова робота Інтродукція – вступна частина, що передує основному твору.

Номер слайду 13

Роман “Кар’єра Ругонів” Першим у циклі є роман “Кар’єра Ругонів”, який вийшов друком у 1871 році. Його вважають прологом до циклу, вірніше, розгорнутою інтродукцією (короткий вступ, що передує основній частині твору). “Кар’єра Ругонів” – роман, який стає фундаментом усього циклу. Золя спеціально використовує прийом двох, щоб розширити соціальне тло – від здорових і роботящих селян Ругонів до зледащілих п’яниць Маккарів.

Номер слайду 14

Проаналізувати передмову до роману “Я хочу показати невелику групу людей, її поведінку в суспільстві, показати, як, розростаючись, вона дає життя десяти, двадцяти істотам, що на перший погляд відмінні, але, як свідчить аналіз, близько пов'язані між собою. Спадковість, подібно до сили тяжіння, має свої закони.”

Номер слайду 15

“… Коли в моїх руках опиниться ціла суспільна група, я покажу її в дії, як учасника історичної епохи… Ругон-Маккари, та група, та сім'я, яку я збираюсь вивчати… Своїми особистими драмами вони розповідають про Другу імперію…”

Номер слайду 16

Анкета твору Назва та підзаголовок роману. В оригіналі твір називається «La fortune des Rougon», тобто буквально «Фортуна Ругонів». Підзаголовок роману «Кар’єра Ругонів» - «Походження» - своєрідний пролог (інтродукція) усього циклу, який розповідає про походження родини Ругон-Макарів і про виникнення Другої імперії. Два сюжети - соціально-політичний (виникнення, розгортання й фінал реального історичного процесу, хоча й представленого в зниженому, провінційному, варіанті) й сімейно-побутовий (зав’язка сімейно-побутової історії, яка розгортатиметься в двадцятитомний цикл романів).

Номер слайду 17

2. Центральна подія твору - державний переворот 1851 р. Розділ 1. Околиці Плассана, початок грудня 1851 року. Сільвер Муре і М’єтта (Марія) Шантегрей приєднуються до повсталих робітників і селян, що прагнуть захистити Республіку й демократичні свободи 1848 року. Розділи ІІ-ІІІ. Характеристика Плассана в становому й політичному плані. Ретроспектива появи Руґон-Маккарів. Історія життя Аделаїди Фук та її дітей. П’єр Ругон та його діти до 1851 року. 3. Композиція роману. Розділ IV. Історія життя Антуана Маккара та його родини до 1851 року. Прохід повстанців через Плассан. Стосунки братів П’єра Руґона та Антуана Маккара. Розділи V-VII. Плассан в очікуванні державного перевороту (провінційна модель переходу від Республіки до Другої імперії). “Жовтий салон” Руґонів. “Порятунок” Плассана П’єром Ругоном. Інтриги Фелісіте. Змова буржуазії проти повстанців. Загибель М’єтти і Сільвера. Божевілля Аделаїди. Початок Другої імперії. Початок кар’єри Ругонів.

Номер слайду 18

4. Художній час та простір ⃰ Художній простір (місце дії) — невелике провінційне містечко Плассан та його округа, де створюється загін повсталих ремісників і селян, що виступили на захист республіки, тимчасом як у місті буржуа готують проти неї заколот. ⃰ Художній час — кілька тривожних і напружених днів грудня 1851 p., його рамки визначаються появою та розгромом загону повстанців і торжеством змовників. Розвиваючи інший, соціально-побутовий, сюжет, письменник виходить за вказані часові рамки, робить екскурси в минуле, розповідаючи про родовід Ругон-Маккарів і визначаючи їхній «генетичний код».

Номер слайду 19

5. Конфлікт Зіткнення республіканців і бонапартистів. 6. Провідні теми роману • Історія родини Ругон-Маккарів. •Чисте юнацьке кохання. • Життя провінційного містечка. •Боротьба республіканців та бонапартистів • Збагачення будь-якою ціною. • Тема зради заради власної користі. •Моральне падіння особистості

Номер слайду 20

Компаративний аналіз “Людської комедії” Бальзака і “Ругон-Маккарів” Золя Критерії аналізу “Людська комедія” “Ругон-Маккарі” Час написання Задум Обсяг Структура Принцип зв’язку Жанр Літературний напрям

Номер слайду 21

Домашнє завдання Підручник: ст. 288 – 293. Прочитати I – IV розділи роману “Кар’єра Ругонів”. Запитання 4 – 7 (усно) на ст. 297-298. * Скласти схему-родоводу Ругон-Маккарів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Yulia
    Хотілося б знати, хто автор цієї зі смаком зробленої презнтації. Хочу використати шаблон, алез посиланням на авторство.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 березня 2018
Переглядів
3246
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку