Презентація Рослини - обереги"

Про матеріал

Матеріал презентації вміщує зібрані повір'я українського народу про чудодійні властивості рослин. Він допоможе класним керівникам у вихованні поваги до народних традицій та вірувань у прикмети, чарівні сили рослин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини – обереги

Номер слайду 2

У наших краях від нечистої сили здавна застосовували полин звичайний. Його носили з собою, посипали ним долівки, а також обкурювали хату.

Номер слайду 3

Щоб уберегтися від хвороб і ран, потрібно мати при собі вербену лікарську. Це одна з 12 трав-оберегів розенкрейцерів. Друїди вважали її священною. Вербена лікарська — універсальний магічний засіб, який оберігає від усіх хвороб.

Номер слайду 4

Калина вважається надзвичайно сильним оберегом. Є символом жіночої долі, уособленням нареченої. Настоєм калини закохані дівчата кропили тропи, якими ходив коханий, щоб його приворожити. Шматочок деревини в кишені захистить від пристріту. Крім того, він допоможе знайти роботу тим, хто її шукає, і вирішити ділові проблеми.

Номер слайду 5

А тим, хто хоче позбутися самотності, допоможе незабудка лісова.

Номер слайду 6

Золототисячник малий — відома в Європі рослина, яка приносить удачу підприємцям та шукачам скарбів, тому її носять і як талісман від бідності.

Номер слайду 7

М'ята — теж рослина-оберіг. З м'ятою складали букети, які ставили в будинку, оскільки вірили, що вона захищає від злих духів. Вважається рослиною, що приносить удачу і притягає гроші. Тому нерідко м'яту клали в гаманець або натирали нею схованку, де тримали свої цінності. Крім того, ця рослина наділена приворотною силою.

Номер слайду 8

Від нерозумних вчинків убереже перстач повзучий. Той, хто носить цю траву на шиї, стає мудрішим.

Номер слайду 9

Мак в Україні здавна висаджували навколо будинків для відлякування відьом, чортів, вампірів. Вірили: поки нечиста сила не перерахує весь мак у коробочках, нічим іншим займатися не зможе. А там, дивися, і півні заспівають. Насіння маку розсипали на могилі людини, яку вважали чаклуном.

Номер слайду 10

Мак ще є символом родючості. Особливо сильний мак-самосів, його ніколи не знищували. Освячений мак, насипаний під порогом, має здатність не пускати в будинок людей з недобрими помислами.

Номер слайду 11

Папороті мають дуже сильні магічні властивості. Якщо людина побачить квітку папороті, він обов’язково стане щасливим. Таке дано не кожному. Тому, зірвіть три гілки цієї рослини опівночі на Івана Купала. Першу гілочку спаліть, другу — опустіть у відкритий водойму, а третю залиште при собі. Магічна сила гілки такого рослини захищатиме вас від магічних чар весь наступний рік.

Номер слайду 12

Хміль - важливий атрибут, який використовується перед вінчанням молодих. Адже хміль – уособлення родючості та багатства. Перед походом в храм, мати нареченої обсипала молодят хмелем, щоб у родині було багато здорових діточок, і завжди був достаток.

Номер слайду 13

Конюшина володіє величезною силою, яка здатна захистити людину від різного роду недуг. Особливо потужний оздоровчий вплив конюшина чинила на людей, хворих «душею» (розлад психіки). Також рослина дарує красу, молодість і довголіття. Його листочки висушували, загортали в носовичок і носили в кишені. А тому, хто в день літнього Сонцестояння використовує листочки конюшини для розпалювання багаття, рослина дарує швидку зустріч з другою половинкою.

Номер слайду 14

Сильні захисні властивості кропиви - уберегти житло від недоброзичливців і злодіїв. Для цього по двору розкидали листя і стебла кропиви. Згідно з легендою, що дійшла до наших днів, 11 липня днем кропив'яного Миколи та й Ніколи. Всі лікарські властивості рослини втрачаються, а магічні, навпаки, посилюються стократ. З кропиви найчастіше виготовляли амулети і обереги. Для цього рослина рвали голими руками або зрізали ножем, який призначений тільки для даної процедури. Вважається, що кропиву не можна виривати з коренем, так як рослина назавжди втратить свої основні магічні здібності і сакральну зв'язок з місцевістю, в якій виросло.

Номер слайду 15

Часник - ще один потужний оберіг. З часникових головок часто плели в'язанки і розвішували на кухні, в кімнатах і коридорі. Жодна людина зі злими думками не міг безперешкодно відвідати будинок з наявністю таких прикрас. Напередодні весілля нареченим часто вплітали часникові «пір'я» у волосся, укладене в весільну зачіску. А хлопці розкладали зубчики часнику по кишенях. Вважалося, що це приверне в майбутню сім'ю щастя і багатство.

Номер слайду 16

Цибуля вважався захисником від різних видів чаклунства. З допомогою цибульного відвару винищували негатив, який виходив від заздрісників. Цибулини розрізали навпіл і розкладали на ніч по кутах всіх приміщень, що дозволяло очистити будинок від поганої енергетики. Вранці їх викидали, не торкаючись голими руками. Господині ніколи не викидали цибульне лушпиння, оскільки вірили, що таким чином здоров'я і удача залишає їх сім'ю. Лушпиння слід було неодмінно спалювати.

Номер слайду 17

 Кріп сушили, подрібнювали, поміщали в тканинний мішечок і вішали над вхідними дверима. В результаті ніхто з тих людей, які бажали зло власникам житла, не могли переступити поріг дому. Багато жінок, з метою захисту від пристріту, зашивали кріп у підкладку одягу, яку носили діти.

Номер слайду 18

Якщо посадити в своєму дворі терновий кущ, то він вбереже його від чаклунства і різного роду магії. Не дарма він такий колючий за своєю природою.

Номер слайду 19

А невеликий шматочок кори лісового горіха зі своїм ім’ям на ньому, є найсильнішим оберегом від нечистої сили. Його необхідно звернути в шматочок червоної тканини і носити весь час при собі. У своєму будинку можна зберігати невелику гілочку цього дерева для захисту від нечистої сили.

Номер слайду 20

Також в Україні шанують вербу. Її кора лікує хвороби горла. Верба – символ молодості, неперервності життя. На вербному тижні святили вербу. Освячені гілочки служили оберегами. Верба давала сили і здоров’я .

Номер слайду 21

Береза — символ жіночності. Дає силу слабким і хворим, заряджає оптимізмом. Знаючи про захисні сили берези, люди здавна робили з неї колиски. За народними прикметами, якщо з берези тече багато соку - літо буде дощовим.

Номер слайду 22

Дуб - істинний хоронитель роду. Символізує світову вісь, що з'єднує верхній і нижній світи. У часи язичества дуби, що вважалися деревами громовержця Перуна, вирубувати забороняли. Помічено, що в дуби-велетні блискавка вдаряє частіше, ніж в інші дерева. Це потужний засіб від пристріту: достатньо носити із собою шматочок його деревини або жолуді. А ще дуб - символ родючості.

Номер слайду 23

Дуб наділяє могутністю і силою. Однак своє магічне вплив поширює лише на гідних і справедливих людей. А тим, хто проявляє легкодухість, навпаки, погіршує становище. Не дарма у часи язичництва було заборонено вирубувати дубові гаї. Це дерево здатне захистити від псування і від зустрічі з нехорошими людьми в дорозі. Для цього шматочок дубової кори або жолудь поміщали в кишеню і завжди носили при собі.

Номер слайду 24

Для того, щоб закохати когось у себе, використовували  одолінь-траву – латаття біле. Наші предки називали цю рослину русалчиним цвітом, вважаючи, що білі квіти символізують красу русалок, а кореневище – хвіст. Кореневищу латаття приписували здатність охороняти від біди людей, які йшли у чужі землі. Його вкладали у ладанку і носили біля серця як амулет.

Номер слайду 25

Такі кімнатні рослини обереги, як герань, очищають енергетику в будинку. Маючи таку рослину, ви можете не побоюватися злих духів, магії і чаклунства.

Номер слайду 26

Мальви люди саджають під вікнами. Мальви – це символ здоров’я. А ще дівчата вплітають їх у свої віночки.

Номер слайду 27

А чорнобривці клали у купіль хлопчика, щоб був чорнобровим. Чорнобривці прикращали кожну українську хату.

Номер слайду 28

Барвінок – символ вічності. У ньому прихована могутня цілюща сила перемагати тяжкі недуги. Пучечки барвінку вішали над дверима та вікнами, щоб вберегти оселю від злих сил. А вічно зелене барвінкове листя нагадувало про безсмертя людської душі. Ось чому барвінок – символ життя.

Номер слайду 29

Барвінок - талісман любові. Зміцнить шлюб і збереже рід, символізує вірну любов.

Номер слайду 30

Звіробій захистить від тих, хто входить у будинок зі злими помислами. Корінь звіробою носили як оберіг. Вірили також, що це рослина, яка приносить любов. Від відьомських чар застосовували звіробій. Це одна із найефективніших рослин, яка здатна нейтралізувати негативну дію будь-якої відьми або чаклуна.

Номер слайду 31

Хай щастить Вам, люди добрі!З повагою, Долгова О. В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галіцька Наталія Валеріївна
    Дякую за Вашу творчу працю! Сподобалась подача матеріалу. Яскраво, зрозуміло, логічно, цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 жовтня 2018
Переглядів
19642
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку