Презентація "Рослини лікують"

Про матеріал
Презентація була підготовлена з метою ознайомлення людей з цілющими властивостями лікарських рослин. Тому, що це дуже актуальна тема на сьогоднішній день.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лікарські рослини – рослини, що використовуються в медицині та ветеринарії як лікувальні або профілактично – оздоровчі засоби. Їхні властивості зумовлені наявністю комплексу біологічно – активних (алкалоїдів, сапонінів, глікозидів, фітонцидів, вітамінів та ін.) і баластних (таких, що вважаються неактивними) речовин.

Номер слайду 6

Лікування рослинами ґрунтувалося на уявленнях про “чудодійну” силу трав. Люди збирали рослини у певний день і час ( на свято Івана Купали, при повному місяці тощо). Віру людей у цілющу силу рослин використовували знахарі, ворожбити, ченці, які знали особливості лікарських трав.

Номер слайду 7

Лікарські рослини використовують у натуральному та переробленому вигляді в науковій і народній медицині, як ефективний природний , біологічно дійовий засіб для лікування різних захворювань, а також підвищення стійкості організму до них. Лікарською сировиною є різні органи та частини рослин: корені, кореневища, цибулини, бульби, бруньки, листя (стебла з листям), квіти, суцвіття, плоди, насіння, кора тощо.

Номер слайду 8

А ось одна із легенд

Номер слайду 9

Головним джерелом заготівлі є угіддя з первинною та вторинною природною рослинністю. Найважливішими з дикорослих лікарських рослин є калина, валеріана , барвінок малий, конвалія, лепеха звичайна, цмин пісковий, алтея лікарська, арніка гірська, ромашка, брусниця та ін. Серед культивованих в Україні лікарських рослин – м'ята перцева, меліса, лаванда, беладона. У всіх регіонах України поширені угруповання бур'янової рослинності, у складі якої є лікарські рослини – кропива дводомна, дурман звичайний, чистотіл, подорожник великий, спориш звичайний та ін.

Номер слайду 10

Шипшина Серед рослин шипшина воістину чемпіон за змістом вітаміну С. У плодах шипшини аскорбінової кислоти у понад 10 разів більше, як у чорній смородині, у 50 - як у лимона. Ще дуже важливо, у висушених плодах вітамін С надійно зберігається протягом 2років! І 10-12 чудодійних ягід спроможні задовольнити денну потребу людини в цьому вітаміні. Окрім вітаміну С у неї є вітаміни групи В, Р,також присутній вітамін Е. А ще вона багата залізом, каротином, рутином, калієм, кальцієм, фосфором.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Багатими на лікарські рослини є такі роди флори України: шипшина – 59 видів, молочай – 55, чебрець – 36, глід – заготовлюють сировину близько 95 видів, в широких обсягах тільки 45 – 50 видів. Найбільша кількість сировини припадає на Карпати. Та багато лікарських рослин ростуть по всій території України

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Ромашку сміливо можна назвати маленькою квіткою з великими можливостями. Це світлолюбна рослина ввібрала від сонця найкраще, а з землі - найкорисніше.Ромашковий відвар здатний позбавляти від багатьох хвороб і захищати від «навали» мікробів! Завдяки вмісту в сухій сировині вітаміну C і аскорбінової кислоти, які не зникають після заварювання, ромашковий чай зміцнює імунітет і запобігає простудним захворюванням. Якщо ви схильні до сезонних застуд, то частіше включайте цей напій в свій раціон протягом всього року, тоді ви зможете уникнути ГРЗ і навіть ГРВІ.

Номер слайду 15

Калину можна назвати унікальним рослиною, дуже корисним для людини. Лікувальні властивості відзначають практично у всіх частин куща – і у ягід і в кори, і у квіток.

Номер слайду 16

Застосовують не тільки в народній, але й в науковій медицині - це лікування простудних захворювань. Квітки липи використовують у лікуванні як жарознижуючу, бактерицидну, спазмолітичну, секреторозчиняючу, протисудомну, діуретичну речовину у формі настою.

Номер слайду 17

У народній медицині плоди малини вважаються жарознижуючим засобом при грипі, бронхітах, ларингіті, відхаркувальним при кашлі як самостійно, так і в суміші з іншими лікарськими рослинами. Малина сприяє поліпшенню апетиту, нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту. Прекрасно зарекомендувала себе при авітамінозах С, ангінах та гіпертонічної хвороби.

Номер слайду 18

Вічнозелений чагарничок заввишки від 5 до 30 см з повзучим кореневищем. Листя шкірясте, коротко черешкові, еліптичне, чергове, блискуче, знизу блідіше. Квітки зібрані в короткі верхівкові кисті (2-8), віночок дзвоновий, білий або рожевий. Плід - яскраво-червона куле видна ягода з багато чисельним дрібним насінням. Квітне в травні, плодоносить у вересні.

Номер слайду 19

Листя брусниці застосовують при сечокам'яній хворобі, пієлонефриті, циститі, простатиті і гонореї як сечогінне, дезинфікуюче і регулююче азотистий обмін засіб. Листя брусниці в порівнянні з листям мучниці містить менше дубильних речовин, не завжди корисних при захворюваннях нирок, що слід враховувати при призначенні листя брусниці хворим з нирковою патологією. Для посилення діуретичного ефекту листя брусниці призначає в суміші з іншими рослинами, сечогінними властивостями, що володіють.

Номер слайду 20

Дурман звичайний Однорічна трав'яниста рослина з соковитою, дудчатим, голим, порожнистим усередині, вилообразноветвистим стеблом заввишки до 1 м. Має неприємний запах. Корінь стержневий. Листя короткочерешкові, велике, чергове, яйцевидне, виемчатозубчаті, майже лопатеві. Квітки теж великі, білі, з воронковидним віночком) розташовані поодинці в пазухах листя; чашка трубчаста, п'ятигранна, п'ятизубчаста. Плід - багатонасінна коробочка яйцевидної форми, покрита жорстким Шипом, розкривається чотирма стулками. Насіння велике, сплюснуте, матово-чорне. Квітне в липні-вересні, плодоносить з липня.

Номер слайду 21

Протиспазматичний засіб. Листя дурману - основна сировина для препарату "Астматин", використовуються для куріння при астмі. Масло дурманне (0leum Stramonii). Прозора масляниста рідина від жовтого до жовто-зеленого кольору, своєрідного запаху. Застосовується зовнішньо для розтирань при невралгіях, ревматизмі. Входить до складу линиментов для розтирань.

Номер слайду 22

Корисні властивості цибулі, роблять її цінним засобом для догляду за волоссям. Сумішшю з цибулі і меду користувалися ще прекрасні мешканки Стародавньої Греції, як маскою для обличчя, що надає шкірі молодість. Має цибуля корисні властивості, які роблять міцними стінки судин, перешкоджають утворенню в організмі канцерогенів. І все це завдяки вітаміну С. Лише одна цибулина вміщує в собі добову кількість вітаміну С. Таємниці цибулі

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Часник – потужний природний антибіотик. Навіть через 24 години після того, як ти з’їв часник, він продовжує активно впливати на організм! Вбиваючи паразитів і допомагаючи звільнитися від токсинів, цей унікальний продукт сприяє оздоровленню внутрішніх органів і допомагає вилікувати навіть хронічні захворювання. Корисно вживати в їжу часник, смажений на сковороді або запечений в духовці. Приготований таким чином часник не має різкого запаху і смаку, але зберігає свої лікувальні властивості, повністю засвоюючись організмом. Печений і смажений часник має високу поживну цінність, бореться з проблемами постійної втоми і ослабленого імунітету. Окремо хочеться відзначити, що така страва допоможе і схуднути! Для прискорення обміну речовин варто з’їдати 6 зубчиків приготованого особливим чином часнику хоча б 1 раз на 2 дні

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Отже, розглянувши деякі види лікарських рослин, що ростуть на території нашої країни, можна зробити висновок.

Номер слайду 27