Презентація "РОСЛИНИ – СИМВОЛИ УКРАЇНИ"

Про матеріал

Презентація на тему "РОСЛИНИ – СИМВОЛИ УКРАЇНИ"

Не можна уявити собі двору на Україні, де б не ріс кущ калини; обов'язково садили вербу, тополю, вишню, яблуню і, звичайно, прикрашали двір квітами: барвінком, чорнобривцями, соняшниками, мальвами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОСЛИНИ – СИМВОЛИ УКРАЇНИБез верби й калини нема України. Прислів’я. Авраменко Наталія,вчитель хімії та біології Дівичківського НВО «ЗЗСО І-ІІІ ступенів – ЗДО»

Номер слайду 2

Буває, часто сліпну від краси. Спинюсь – не втямлю, що воно за диво, -Оці степи, це небо, ці ліси,Усе так гарно, чисто, незрадливо,Усе моє, все зветься – Україна. Така краса, висока і нетлінна,Що хоч спинись і з богом говори. Л. Костенко. Не можна уявити собі двору на Україні, де б не ріс кущ калини; обов’язково садили вербу, тополю, вишню, яблуню і, звичайно, прикрашали двір квітами: барвінком, чорнобривцями, соняшниками, мальвами.

Номер слайду 3

Калина – це символ рідної землі, батьківської хати. В українській творчості символізує мужність і незламність духу в боротьбі за незалежність рідного краю:білий цвіт символізує чистоту почуттів; червоні грона – символ крапель крові, що пролилася борцями за волю; зелене листя – пробудження молодого покоління – надії нації. У калини китиці червоні,У калини білі-білі квіти,Я тримаю гілочку червону,А здається – усміх України.

Номер слайду 4

Калина – харчова, лікарська, медоносна і декоративна рослина. Плоди використовують як вітамінний і сечогінний засіб; готують начинку для пирогів, киселі, пастилу, приправу до м’ясних страв. Її консервують, готують наливки, фруктово-ягідні наливки. Плоди дають червону фарбу, кора – чорно-зелену, придатну для фарбування шерсті. З декоративних форм калини особливо поширена форма буль-де-неж.

Номер слайду 5

Верба – символ весни, Батьківщини, України і, разом з цим, жіночого смутку та вдівства. Вербова гілка зацвіла у мене на столі,Як символ сонця і тепла,Ще схованих в імлі,Як знак зеленої весни,Котра ще вдалині. Як знак, що щастя сад рясний. Даровано мені. Вербова гілка на століУ мене розцвіла …Прилинуть, серце, журавлі,А в них на кожному криліДар сонця і тепла. М. Рильський

Номер слайду 6

Красуня – верба корисна рослина: є природним фільтром води й повітря, слугує для закріплення пісків. Розводять її як декоративну садово – паркову рослину. Довгі гнучкі пагони верб – чудовий матеріал для виготовлення плетених виробів.

Номер слайду 7

Вишня – символ життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої.…В моїм саду цвітуть чарівно вишні,Над ними бджоли і джмелі гудуть. Такі дерева гарні, білі, пишні,Немов танок тихесенький ведуть. Н. Красоткіна

Номер слайду 8

Вишню сушать, консервують, маринують, варять. З неї виготовляють сиропи від кашлю і застуди, систематичне вживання знижує ризик серцевих нападів. Листя має кровоспинні властивості.

Номер слайду 9

Тополя – символ рідної землі; символ дівочої вірності, краси. По діброві вітер віє,Гуляє по полю,Край дороги гне тополю. До самого долу …Таку пісню чорнобрива. В степу заспівала. Зілля дива наробило – Тополею стала. Т. Шевченко

Номер слайду 10

Тополя прекрасний фільтр. Листки використовують як барвник для фарбування тканин. Мазі та відвари з бруньок мають цілющі властивості.

Номер слайду 11

Дуб – символ могутності та довговічності, цілісності й здоров’я. Дуб міцний завжди поважнийІ привітний, наче дід. Ти вивчай його уважно: Силу цю любити слід!Як спаде вбрання барвисте,Кожна гілка, мов кілок. А поглянь: дубове листя. Не опало із гілок!А. Пришелець

Номер слайду 12

Дубові меблі вважаються найкрасивішими і міцними, крім цього деревина використовується у паркетному виробництві, для виготовлення бочок під виноградні вина. З деревини і кори виготовляють дубильні речовини, відвар кори використовують для одержання ефекту « чорного дерева».

Номер слайду 13

Яблуня – символ цілісності й розумності земних бажань, втілення поміркованості, «золотої середини». Яблуня у цвіті: кожна пелюстинка. Радісно відкрилася весні. Мамина білесенька хустинка. Світиться у рідному вікні. Пам’ять, як і вічність, невситима,То радіє стиха, то болить. Сад цвіте, і кожна пелюстинка. Маму уподібнює на мить. М. Ткач

Номер слайду 14

Яблуня – харчова, медоносна, лікарська, декоративна, деревна та фіто меліоративна рослина. З її плодів виготовляють соки, сиропи, желе, мармелад, пастилу. У народній медицині використовують для регуляції дії шлункового тракту. З деревини виготовляють токарні і столярні вироби.

Номер слайду 15

Барвінок – символ вічності буття, життєвої сили, провісник весни; символ кохання, вірної і взаємної любові, краси і пам’яті. Рослину назвали на честь кохання юнака Бара та дівчини Вінки. Лист зелений і міцний,Сніг для нього не страшний,А коли весну стрічає,Сині очі розкриває.

Номер слайду 16

Барвінком прикрашали весільний коровай, його садили біля хати. В народній медицині застосовували як зовнішній засіб при головному та зубному болю.

Номер слайду 17

Соняшник: «На сонечко я схожий і сонечко люблю, до нього повертаю голівоньку свою». Хлопець Мартин. Позирає через тин. Каже дівка Гапка:«В тебе гарна шапка!»Ще і жовта китиця. Проти сонця світиться.

Номер слайду 18

Соняшник – олійна, медоносна, лікарська та декоративна рослина. Соняшникова олія найбільш поширена у світі. З одного гектара соняшника можна одержати 50кг меду. Плоди – насіння вживають в сирому і підсмаженому вигляді. Макуха соняшникова – поживний корм для худоби.

Номер слайду 19

Чорнобривець – дивна квітка, бо по суті «чужинець», а став чи не найріднішою рослиною, яка уособлює дитинство, рідну матір і батька, рідну оселю. Чорнобривців насіяла мати. У моїм світанковім краюІ навчила співанки співати. Про надію квітучу мою. Як на ті чорнобривці погляну,Бачу матір стареньку,Бачу руки твої, моя мамо,Твою ласку я чую, рідненька. М. Сингаївський.

Номер слайду 20

Чорнобривці – трав’яниста рослина із своєрідним запахом і жовтими чи червонувато-жовтими квітами, які розводять як декоративні. Також їх використовують в кулінарії, з них готують лікувальні настоянки.

Номер слайду 21

Мальва, або рожа рожева з давніх-давен є народною квіткою України. Росли, як огорожа біля хати,З дитинства пам’ятаю ці квітки. Рожеві мальви, що садила мати,Минулого життя мого казки. Коли зрання дивилась у віконце,Красою настрій звеселяли мій. Грайливо милувалися на сонці,Махрові мальви із дитячих мрій. Життя іде. Роки минають швидко.І ненька біля хати вже вдова. У пам’яті моїй рожева квітка,Надійні, теплі мамині слова.І. Чехова

Номер слайду 22

Мальву високо цінують, як садоводи, так і поціновувачі народної медицини. Мальвами доповнюють квітники, декорують огорожі та господарські будівлі; настоянки славляться проти- запальними, заспокійливими властивостями.

Номер слайду 23

ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ(Уривок)Любіть Україну, як сонце, любіть,Як вітер, і трави, і води …В годину щасливу і в радості мить,Любіть у годину негоди!.. Любіть Україну у сні й наяву,Вишневу свою Україну,Красу її, вічно живу і нову,І мову її солов’їну. В. Сосюра

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку