Презентація "Рослини, тварини, гриби і бактерії" 5 клас

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням називати особливості рослин і ознаки тварин, ознайомитись із різноманітністю рослин і тварин. Називати відмінності грибів і бактерій від інших організмів, наводити приклади грибів і пояснювати значення бактерій у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОСЛИНИ, ТВАРИНИ, ГРИБИ І БАКТЕРІЇ

Номер слайду 2

РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИНРослини на земній кулі ростуть повсюди. Вони мають різну форму, розміри, тривалість життя. Це дає змогу здійснити їх поділ на певні групи. Представники різних груп рослин зображені на малюнку. Кількість клітин у складі організму зумовила поділ рослин на одноклітинні і багатоклітинні. За різноманітністю стебел виділяють дерева, кущі й трав’янисті рослини . За тривалістю життя — однорічні, дворічні та багаторічні рослини. Айстра і помідор належать до однорічних рослин, морква, капуста — до дворічних, а троянда і дуб — добагаторічних. Багато рослин мають лікувальні властивості. Це шавлія, ромашка, подорожник та інші. Такі рослини називають лікарськими.

Номер слайду 3

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТВАРИНЯк і рослини, тварини мешкають у різних куточках нашої планети. Це найчисельніша за кількістю видів група організмів. Черви, павуки, молюски, комахи, раки, жаби, риби, змії, птахи, звірі належать до тварин.Є тварини теплокровні та холоднокровні. Так, птахи і звірі належать до теплокровних. Температура їхнього тіла постійна. А ящірки, риби — холоднокровні. Температура їхнього тіла залежить від температури навколишнього середовища.

Номер слайду 4

ВІДМІННОСТІ РОСЛИН І ТВАРИНБільшість рослин нашої планети мають зелений колір. Його надає їм речовина хлорофіл. Рослини живляться органічними речовинами, які самі ж і створюють. Так, у рослинах на світлі за участю хлорофілу з вуглекислого газу і води утворюється органічна речовина глюкоза. Вуглекислий газ листки поглинають із повітря, воду корінь вбирає з ґрунту. Рослини виділяють кисень, необхідний для дихання більшості організмів. У тварин хлорофіл відсутній. Вони живляться готовими органічними речовинами, споживаючи рослини або інших тварин.

Номер слайду 5

Відмінною рисою тварин є активний рух усім тілом чи окремими частинами тіла. Для цього тварини мають органи руху — плавці, ласти, ноги, крила. Хоча серед тварин зустрічаються й такі, які ведуть прикріплений спосіб життя. Через це вони можуть видаватися тілами неживої природи або рослинами. На відміну від більшості тварин, рослини ведуть прикріплений спосіб життя. Рухатися можуть окремі частини рослин, наприклад розкриваються і закриваються квітки, повертаються до світда листки.

Номер слайду 6

Тварини бувають рослиноїдними, хижаками і всеїдними. Оскільки вони споживають різну їжу, то мають певні пристосування до її отриманнятак, хоботок метелика пристосований для добування рідкого нектару з квітоквовк має гострі зуби, якими шматує здобич. У пошуках їжі ці тварини активно рухаються. Різними є органи рослин і тварин. У тварин наявні органи чуття — зору, слуху, нюху, смаку, дотику. Вони допомагають орієнтуватися в просторі, розрізняти запахи і звуки, тепло і холод, шукати їжу, розпізнавати ворогів, турбуватися про потомство. У рослин органи чуття відсутні. Таким чином, маючи спільні властивості (живлення, дихання, ріст, розвиток, розмноження, подразливість), рослини і тварини відрізняються за розглянутими ознаками.

Номер слайду 7

ВІДМІННОСТІ ГРИБІВГриби мають ознаки і рослин, і тварин. Подібно до рослин, вони не рухаються, постійно ростуть. Проте гриби позбавлені хлорофілу і живляться готовими органічними речовинами, що отримують від інших організмів чи їх відмерлих решток. Цим гриби подібні до тварин. Більшість грибів має вигляд довгих ниток, які утворюють грибницю. Поживні речовини гриби вбирають усією поверхнею тіла. РІЗНОМАНІТНІСТЬ ГРИБІВУ природі поширені шапинкові гриби, гриби-паразити, цвілеві гриби, дріжджі. У шапинкових грибів у ґрунті знаходиться грибниця. А для розмноження у них утворюється плодове тіло. Воно складається з шапинки і ніжки. Отже, у шапинкових грибів є плодове тіло і грибниця. Плодовими тілами живляться мешканці лісу. Вживає гриби в їжу і людина. Такі гриби називають їстівними.

Номер слайду 8

Чимало грибів живуть на інших організмах. Тому їх називають грибами-паразитами. На пшениці, житі, смородині паразитують іржасті гриби. Пошкоджені ними рослини вкриваються плямами кольору іржі, звідси і назва грибів. Паразитичними грибами є гриби-трутовики, їх ви бачили на стовбурах дерев. Гриби-паразити можуть жити на тілі людини і тварин, викликаючи різні захворювання. Поширеними грибковими захворюваннями людини є деякі хвороби шкіри і нігтів.

Номер слайду 9

Цвілеві гриби присутні всюди. Варто хлібу залежатися, як він вкривається цвіллю. Їсти такий хліб не можна. Гниття фруктів і овочів також викликане цвілевими грибами. Але є серед цих грибів і дуже корисні, їх використовують у виготовленні ліків, а також деяких сортів твердого сиру. Дріжджові гриби знає кожна господиня, бо без них не виготовити смачне і пухке тісто. Опинившись у розчині теплої води і цукру, дріжджові гриби швидко ростуть і розмножуються. Живляться дріжджі цукром і при цьому виділяють вуглекислий газ, який розпушує тісто.

Номер слайду 10

ОСОБЛИВОСТІ БАКТЕРІЙБактерії надзвичайно поширені на земній кулі. Вони є в атмосфері, ґрунті, на дні водойм, у тілах організмів. Бактерії живуть навіть у кратерах вулканів, льодовиках і гарячих джерелах, де температура сягає 90 °С. Тіло бактерій складається з однієї клітини мікроскопічних розмірів. Проте, на відміну від інших організмів, у клітині бактерії відсутнє ядро. Одні бактерії живляться готовими органічними речовинами. Вони поглинають їх із навколишнього середовища через поверхню клітини. Інші бактерії, як і рослини, можуть самі створювати органічні речовини з неорганічних. Існують групи бактерій, здатних жити без кисню. ЗНАЧЕННЯ БАКТЕРІЙБеруть участь у гнитті. Внаслідок гниття органічні речовини відмерлих організмів перетворюються на неорганічні. Завдяки таким бактеріям на планеті не накопичуються рештки рослин і тварин, а ґрунт збагачується поживними речовинами. Без бактерій неможливо виготовити кисломолочні продукти (сир, сметану, кефір, різні йогурти, квасити плоди та овочі. Ангіну, туберкульоз викликають хвороботворні бактерії.

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
14746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку