Презентація на тему "Рослинний і тваринний світ Буковини"

Про матеріал
Дана презентація розроблена до уроку "Рослинний і тваринний світ своєї місцевості". Тут подано матеріал про основні природоохоронні території Чернівецької області, а саме про рослинний і тваринний світ мальовничого буковинського краю. Матеріали для перезентації взяті з вікіпедії та сайту Чернівецької обласної ради, розділ природа (паспорт області)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний і тваринний світ своєї місцевостіПриродознавство 5 клас

Номер слайду 2

Наш край Буковина. У Чернівецькій області нараховується 243 території та об'єкти природно-заповідного фонду, в тому числі 7 заказників, 8 пам'яток природи, ботанічний і дендрологічний парк Чернівецького державного університету, Вижницький національний природний парк, Сторожинецький дендропарк, що мають загальнодержавне значення, Чернівецькі регіональні ландшафтні парки "Цецино", "Валя Кузьміна" (буковий праліс віком 250-300 років, мальовниче озеро, ділянки рідкісних рослин, мінеральні джерела), а також 136 пам'яток природи, 40 парків, які є пам'ятниками садово-паркового мистецтва та 39 заповідних урочищ місцевого значення.

Номер слайду 3

Ландшафт Чернівецької області різноманітний: гірські вершини Карпат і пагорби підгір'я, що поступово переходять у широку рівнину, розташовану між річками Дністер і Прут. Водні ресурси: річки Дністер, Прут, Серет, Черемош. Ґрунт - переважно лісовий бурозем та дерново-підзолистий.

Номер слайду 4

Вижницький національний природний парк. За площею це один з найменших національних природних парків Українських Карпат, проте з його появою було сформовано досить струнку мережу заповідних територій, що репрезентують усі висотно-поясні структури гірської країни. Це низькогірна частина Карпат з досить м'яким кліматом і переважанням в лісах теплолюбних порід — бука та ялиці.

Номер слайду 5

Вижницький національний природний парк. Найбільші площі у парку зайняті під ялицево-буковими лісами, рідше трапляються чисто букові ліси. Загалом на букові та ялицеві ліси припадає 60% лісовкритої площі парку.

Номер слайду 6

Парк «Вижницький»Найбільшу цінність становить надбородник безлистий — одна з найрідкісніших орхідей флори України. Нині в Карпатах відомі лише два місця, де росте ця рідкісна орхідея, і обидва знаходяться на території парку «Вижницький».

Номер слайду 7

Флора«Вижницький» парк — це єдине місце в Українських Карпатах, де ростуть усі три види роду багаторядників: папороть шипувата, папороть списоподібна та папороть Брауна. Крім цих видів, тут трапляються й інші релікти: плющ звичайний, місячниця гірська, кадило карпатське тощо. Великим фітоценотичним різноманіттям та видовим багатством відзначаються післялісові луки на хребті Баньків. Тут є понад 10 видів, занесених до Червоної книги України: любка дволиста, билинець довгорогий, траунштейнера куляста, плодоріжка салепова, пізньоцвіт осінній тощо. В іншому урочищі парку — урочищі Бука, виявлено 13 «червонокнижних» видів, серед яких на особливу увагу заслуговують гронянка півмісяцева, коручка болотна та плодоріжка блощична. Також особливо цінним є лучне урочище Волотів, де зростають 10 червонокнижних видів. Серед них такі цінні лікарські рослини, як арніка гірська та беладонна звичайна.

Номер слайду 8

Фауна. Більшість наземних хребетних тварин парку є типовими представниками широколистяних та мішаних лісів Європи (лелека білий, підорлик малий, вовчок сірий, соня лісова та горішникова, кіт лісовий). Незначною є частка видів середземноморського походження (саламандра плямиста, квакша звичайна, полоз ескулапів тощо), мало також типових гірських (кумка гірська, щеврик гірський, плиска гірська тощо) та бореальних (глушець, орябок, сич волохатий, сова довгохвоста, рись, ведмідь бурий) видів.

Номер слайду 9

Сторожинецький дендропарк. Дендрологі́чний парк (дендропа́рк, дендра́рій, від грец. déndron — дерево) або арборетум (від лат. arbor - дерево) — територія, на якій на відкритому ґрунті культивуються деревні рослини. Парк з колекцією різних порід дерев. Частіше сучасний дендропарк — це ботанічний сад, що містить живі колекції деревних рослин і принаймні частково призначений для наукових досліджень. У парку можна побачити: коркове дерево амурське,лимонник китайський,каштани їстівні,ялівці віргінські,гортензію віничкову,дволопатеві гінкго,сосна Банкса з Північної Америки,червоні дуби з Північної Америки,ліщина ломбардська,слива Піссарда,калина будельник,плакучі грабибарбариси.

Номер слайду 10

Ландшафтний парк Цецино. Це́цино — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Чернівцької області, на західній околиці Чернівців та в Кіцманському і Сторожинецькому районах. Розташований на схилах гори з однойменною назвою — Цецино (537 м), яка є найвищою точкою Чернівецької височини.

Номер слайду 11

Рослинний світ. На території заказника домінують букові праліси з домішками бузини чорної, дуба скельного і дуба звичайного, рідше — клена гостролистого, явора, граба. Серед видів занесених до Червоної книги тут поширені: клокичка периста, беладонна звичайна, цибуля ведмежа, веснівка дволиста, скополія карніолійська, косарики черепитчасті, пізньоцвіт осінній, орхідеї зозулині сльози, билинець комарниковий, булатка червона та великоквіткова, коручка чемерникоподібна, зозулині черевички справжні та гніздівка звичайна.

Номер слайду 12

Тваринний світ. На теренах заказника «Цецино» налічують 38 видів птахів та 14 видів ссавців. Тваринний світ заказника вивчений доволі мало: досліджені переважно мисливські звірі. Зокрема, тут трапляються сарна європейська, свиня дика, лисиця руда, куниця лісова, вивірка лісова, ласка, горностай. Серед земноводних тут присутні тритон звичайний, тритон гребінчастий, кумка жовточерева, райка деревна, ропуха звичайна, жаба озерна, ставкова жаба, жаба їстівна, жаба трав'яна та жаба прудка.

Номер слайду 13

Краєвиди Чернівецької областіЧернівецька область - це благодатний район багатопрофільного літнього і зимового гірсько-спортивного туризму, масового пізнавально-оздоровчого відпочинку, а також бальнеологічного лікування. Тут поєднуються живописні гірські ландшафти та мальовничі ліси передгір'я, численні річки й джерела лікувальних мінеральних вод, зачаровує краса лісів і гірських лук, багатих на мисливську фауну, гриби і ягоди

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Повторити параграф 44 Виконати завдання природодослідника (стр.172 підручника, друкований зошит стр. 85)

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
6243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку