Презентація Рослинний і тваринний світ Південної Америки.

Про матеріал
Ця презентація поєднує матеріали двох тем. Вона містить інформацію про рослин і тварин Південної Америки. Розповідає про життя флори і фауни Вогняної землі і Амазонії. Дає поняття дітям про небачені красоти природи Південної Америки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний і тваринний світ Південної Америки Над Амазонкою і на Вогняній землі Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)

Номер слайду 2

Над Амазонкою і на Вогняній землі Природнича розминка «Чи вірите ви?» - Південна Америка — найменший материк. - Амазонка — найповноводніша річка у світі. - Південною Америкою протікає Амазонка. - Південна Америка — найвіддаленіший від інших населених материків куточок Землі. - У Південній Америці пустелі займають близько її половини. - Південна Америка — не найсухіший материк Землі. - Береги Південної Америки омиває Північний Льодовитий океан. - Південна Америка розташована в південній півкулі. - У Південній Америці найбільша в світі рівнина — Амазонська. - У Південній Америці найпротяжніші гори — Анди. 

Номер слайду 3

 Береги Південної Америки омиває Тихий та Атлантичний океани. - Південна Америка розташована в південній півкулі. У північній частині її перетинає екватор.- У Південній Америці найбільша в світі річка — Амазонка. - У Південній Америці найпротяжніші гори — Анди. Над Амазонкою і на Вогняній землі

Номер слайду 4

Південна Америка розташована здебільшого в жаркому поясі. Тому тут існують такі природні зони:  екваторіальні вологі ліси, савани та пустелі. Південна Америка розташована в жаркому й помірному теплових поясах. Кліматом вона дуже відрізняється від Північної Америки й схожа на Африку.

Номер слайду 5

По обидві сторони від екватора в межах Амазонської низовини розташовані вічнозелені вологі екваторіальні ліси — сельва. Це найбільші вічнозелені ліси на Землі. Вони охоплюють майже всю Амазонську низовину. Дощі тут ллють цілий рік, час від часу Амазонка розливається, затоплюючи величезні лісові простори. Тому тропічні ліси Південної Америки багатоярусні, тінисті, дуже густі й майже непрохідні. До того ж вони заболочені. Тут ростуть пальми, фікуси, банани, ананаси, папайя, какао, ліани, орхідеї. Рослинний і тваринний світ.папайа. Орхідея

Номер слайду 6

Рослинний і тваринний світ.вічнозелена гевея дерево бальса  ананаси шоколадне деревомогутня сейба — Південна Америка — це батьківщина картоплі, помідорів, шоколадного дерева, кукурудзи, арахісу, бавовни й ананаса. Це унікальний материк з надзвичайно різноманітним рослинним і тваринним світом. 

Номер слайду 7

Чагарники лісу – це непрохідні чащі, у яких стовбури й гілки дерев оповиті ліанами.

Номер слайду 8

У лісових хащах водяться ягуари. На деревах, ховаючись серед гілок, живуть лінивці. Це звірі, довжина тіла яких близько 70 см. Вони живляться листям, пагонами та плодами дерев. При цьому висять спиною вниз. Рослинний і тваринний світ.

Номер слайду 9

Господарем лісу вважається небезпечний хижак - ягуар. Його плямисте забарвлення непомітне серед густої зелені. Полюючи на здобич, ягуар швидко бігає, добре лазить по деревах і плаває. Чорний ягуар Ягуар

Номер слайду 10

Численний пташиний світ представлений такими птахами, як: гарпія, гриф, тукан, колібрі, різні папуги, чапля та ібіс.

Номер слайду 11

Тварини живуть переважно на деревах. Багато мавп, лінивців. Лінивці названі так через швидкість свого пересування — не більше 3 м на хвилину. Хижаками є ягуар та велетенська найбільша змія анаконда. У так званих амазонських джунглях дуже багато птахів, більшість з них проживають тільки тут. Місцевою мешканкою є і найменша пташка на планеті Земля — колібрі. Фауна багата на папуг та туканів. Багато велетенських комах та павуків. Серед безлічі комах є незвичайної краси великі метелики. Рослинний і тваринний світ. Павук-птахоїд

Номер слайду 12

У водах Амазонки та її притоків також вирує життя. На мілині гріються черепахи, далі від берега плавають алігатори, прісноводні дельфіни. Водиться риба піранья, що зовні нагадує коропа. У неї дуже гострі зуби. Зграя піраній за кілька хвилин залишає від туші бика тільки кістяк.

Номер слайду 13

На деревах також живуть жаби та змії. В Амазонці водиться велетенський удав анаконда - найдовша змія світу. Анаконда

Номер слайду 14

У водах Амазонки живе найдовша змія світу – велетенський удав анаконда. Хвилинка - цікавинка

Номер слайду 15

Трапляється смертельно небезпечна для тварин і людини гримуча гадюка.

Номер слайду 16

На деревах також живуть жаби і змії. Деревні жаби завдяки липким подушечкам на лапах вільно рухаються по гілках, стовбурах і навіть по поверхні листків.

Номер слайду 17

У затонах річок росте гігантське латаття вікторія – регія, листки якої сягають 2 м у діаметрі й витримують вантаж масою до 50 кг. Хвилинка - цікавинка

Номер слайду 18

Савана росташована в північній і південній частині материка Південна Америка. На рівнинах саван рослинність бідна. Подекуди ростуть пальми, деревоподібні кактуси, стеляться чагарники. Савана

Номер слайду 19

Для саван притаманний сухий сезон (зима) та сезон дощів (літо). Тому рослини пристосовані до перенесення сухого сезону: скидають листя; листя вкрите воском чи опушене; повертають листки ребром до сонця (зонтична акація); накопичують у сезон дощів вологу в стовбурі або у листі (алое, агави). Серед рослин переважають трави; є дерево з надміцною деревиною — кебрачо. Дерева розкидані невеличкими гаями. На відкритих просторах саван мешкають безліч великих тварин, зокрема, мурахоїд, свиня-пекар, тапір. Серед хижаків переважають пума, ягуар. Санітаром саван, що живиться мертвечиною, є броненосець. Із птахів у саванах зустрічається великий нелітаючий страус нанду. Багато термітів та мурашок. Савана. Пригадайте, що називають саваною.

Номер слайду 20

У більш посушливих саванах, які розташовані на південь від екватора, переважають чагарники та деревоподібні кактуси. Кактуси в стеблах накопичують запас води. На північ та південь від тропічних лісів лежать савани, вкриті травами, деревами та чагарниками. На півночі вони дуже нагадують африканські савани, але тут замість баобабів ростуть пальми. У савані рослинність бідна. Подекуди ростуть пальми, деревоподібні кактуси.

Номер слайду 21

Кебрачо. Хвилинка - цікавинка. Тут трапляється дуже - дуже тверде дерево кебрачо, яке тоне у воді. Його темно- червона деревина відрізняється високою плотністю, тому його практично неможливо зрубати вручну. В народі це дерево називають «ламай сокира» З великим трудом воно піддається обробці. Вироби з нього «вічні».

Номер слайду 22

Хвилинка - цікавинка

Номер слайду 23

Мешканцем савани є панцерник – ссавець, укритий панциром з невеликих пластинок, із сильними короткими ногами з вигнутими кігтями. Панцерник Пума Дикі свині пекаріТапір

Номер слайду 24

Кебрачо.Із хижаків, крім ягуара, зустрічається пума Трапляється мурахоїд. Його пожива – мурахи-терміти. За допомогою міцних кігтів і півметрового липкого язика тварина проникає в їхні житла – термітники.

Номер слайду 25

У травʼянистих степах мешкає страус нанду. Заввишки він близько 150 см, вагою понад 20 кг. Вага яйця — 660 г. Живиться ягодами і насінням рослин, комахами. Із ссавців поширені кішки пампаські.

Номер слайду 26

Кебрачо. Природа пустель бідна. Подекуди ростуть кактуси й чагарники. З тварин найбільше ящірок та змій. У багатьох районах Південної Америки люди тривалий час перетворюють великі ділянки землі на сільськогосподарські угіддя. Особливо помітно зменшуються площі лісів Амазонії. На величезних територіях вирубують і випалюють ліси. Така діяльність людини завдає шкоди не лише вологим тропічним лісам, а й прилеглим територіям. Вона призводить до зменшення кількості опадів, обміління річок, збіднення рослинного покриву й тваринного світу.

Номер слайду 27

На материку знаходиться найбільш засушлива пустеля світу Атакама. Удень тут спекотно, а вночі — дуже холодно. Рослинний світ Атаками досить бідний: це різні види кактусів, колючі чагарники, папороті. Серед тварин є плазуни, комахи, а також окремі види птахів, що селяться на прибережних скелях колоніями та живляться океанською рибою.

Номер слайду 28

У пустелях Мексики росте найбільший кактус – пахіцереус. Діаметр його стовбура іноді перевищує 1,5 м. Прямі бічні гілки сягають у висоту майже 20 м. Ці гіганти утворюють справжні ліси. Вік найстаріших серед них – 300 років, а їхня маса часто більша за 10 т. Корені пахіцереуса розростаються навколо стовбура на 15 м. Кактус може запасати до 10 т вологи і протистояти засухам кілька років поспіль. Хвилинка - цікавинка

Номер слайду 29

Тварини південноамериканських пустель здебільшого дрібні. Це ящірки, змії та гризуни.

Номер слайду 30

Із тварин найбільше ящірок та змій.

Номер слайду 31

Нині на материку створено близько 200 заповідників і національних парків. Стан природи Південної Америки - обʼєкт турботи людей усього світу. Національний парк Канайма. Національний парк Ігуасу

Номер слайду 32

У багатьох районах Південної Америки люди тривалий час перетворюють великі ділянки землі на сільськогосподарські угіддя. Особливо помітно зменшуються площі лісів Амазонії (приблизно на 100 000 км² щорічно). На величезних територіях вирубують і випалюють ліси. Така діяльність людини завдає шкоди не лише вологим тропічним лісам, а й прилеглим територіям. Вона призводить до зменшення опадів, обміління річок, збіднення рослинного покриву й тваринного світу. Чому так кажуть: Багато лісу - не губи, мало лісу - бережи.

Номер слайду 33

Кебрачо. Уперше про охорону природи Південної Америки заговорили ще на початку ХХ століття, однак лише нещодавно в деяких країнах було складено списки зникаючих тварин. Площа ділянок, що охороняються, становить лише 11% її території. Нині створено близько 200 заповідників і національних парків. Стан природи Південної Америки має турбувати людей усього світу. 

Номер слайду 34

Рослинний і тваринний світ Південної Америки найбагатший і найрізноманітніший серед усіх материків. Вологі тропічні ліси материка характеризуються численними видами рослин та розмаїттям рідкісних тварин. У саванах Південної Америки поширені рослини й тварини, яких немає на інших материках. Природа Південної Америки перебуває під загрозою знищення та потребує охорони. Підсумуємо:

Номер слайду 35

Дякую за увагу !— Чому вологі тропічні ліси Південної Америки називають дощовими?  — Якого хижака тут вважають господарем лісу? — Що ви дізналися про савани? — Назвіть рослини і тварин цієї природної зони. — Де мешкає страус нанду і кішка пампаська? — Що ви дізналися про пустелі? — Як діяльність людини впливає на природу Південної Америки? — Які заходи вживають для охорони природи? Підсумок:

pptx
Додано
19 лютого
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку